“Vlaams-Brabant: 2020-21 voorbereiden en speciale inzet voor beachvolley”

In de meeste reeksen van de Vlaamse regio’s begonnen dit weekeinde de competities in de lagere reeksen. Tijd vond de redactie van Volleymagazine om eens ons oor te luisteren te leggen bij de verschillende Vlaamse provincies. De verantwoordelijken in de diverse comités vroegen we wat voor hen de voornaamste doelstellingen waren voor het komende seizoen en waaraan zij in het komende seizoen 2019-20 extra aandacht wilden schenken. We kwamen tot een aantal merkwaardige en uiteenlopende verklaringen. Vandaag is het de beurt aan

VLAAMS-BRABANT

“Uiteraard zet Volley Vlaams-Brabant volledig haar schouders onder het tot een goed einde brengen van de competitiehervorming,” weet voorzitter Frank Desmet. “Zowel de jeugd- als de seniorcompetitie zal er anders uitzien.

Wij streven ernaar – samen met Volley Vlaanderen en de andere provincies – om de competities uniform en volgens dezelfde regels te laten spelen. Grote veranderingen binnen de jeugdcompetitie zullen in het seizoen 2019-20 al merkbaar zijn. Dit is ter voorbereiding van de volledig uniforme jeugdcompetitie. Als vooruitstrevende provincie hebben we op een constructieve manier meegewerkt aan de hervorming van de jeugdcompetitie, mits behoud van een voldoende groot aanbod voor onze jeugdspelers. Ook de seniorescompetitie wordt onder handen genomen. Zo zullen we de clubs zo spoedig mogelijk meedelen, zoals afgesproken met de Vlaams-Brabantse clubs, in welke reeksen er stijgers en dalers zullen zijn en natuurlijk ook hoeveel er dat zullen zijn. Het is een ambitieus plan en de volledige Raad van bestuur is dan ook zeer gelukkig met het feit dat onze Vlaams-Brabantse club de nood inzien van deze hervormingen.

VolleySpike is intussen in Vlaams-Brabant ingeburgerd. Dat neemt niet weg dat deze manier van wedstrijdverslagen nog kan verbeteren. Ook hier zetten we door.

We her-homologeren alle zalen van de Vlaams-Brabantse clubs en we trekken hiervoor ook de nodige tijd uit.

Onze statuten moeten opnieuw aangepast worden. Dit keer moeten we enkele aanpassingen doen als gevolg van een nieuwe wet, niks echt ingrijpends.

Het aantrekken van nieuwe jeugdspelers en -speelsters, evenals van scheidsrechters, blijft een werkpunt. Er zijn plannen in de maak, maar die moeten nog concreet uitgewerkt worden.

Het klinkt misschien eigenaardig voor een provincie uit het midden van het land, maar we blijven verder extra inzetten op het beachvolley. En wel met deze ideeën:

  • We zijn steeds op zoek naar clubs, die een toernooi willen organiseren. In het seizoen 2019 organiseerden we 9 toernooiweekends, waarin zo’n 880 wedstrijden gespeeld werden. Volgend jaar willen we een kalender van mei tot augustus aanbieden.
  • In 2019 werd gestart met selectiestages. In 2020 willen we die uitbreiden en wekelijks, op twee locaties, selectietrainingen aanbieden.
  • In 2020 willen we extra inzetten op de U12. Er zal een project uitgewerkt worden om meer kinderen van die leeftijd aan het beachen te krijgen.
  • Tot slot willen we meer zaalclubs aanmoedigen en helpen om ook te starten met het geven van beachtrainingen.

Het spreekt vanzelf dat al deze ideeën moeten uitgewerkt worden binnen de beschikbare budgetten.

Tekst: Fernand Walder