Red Dragons stijgen naar 6de plaats op Europese ranglijst

t

Hoewel de Red Dragons ontgoocheld het EK 2019 verlieten na een onverwachte nederlaag tegen Oekraïne, stegen zij verrassend één plaats op de Europese ranglijst. Een vierde plaats op het vorige EK en mindere prestaties van de Bulgaarse mannen waren er de oorzaak van dat de Belgische mannenploeg een plaats steeg naar stek 6 op de CEV-ranglijst.

De nieuwe ranglijst ziet er vanaf vandaag als volgt uit: 1. Servië (-), 2. Rusland (-1), 3. Polen (+2) en Frankrijk (-), 5. Italië (-1), 6. België (+1), 7. Slovenië (+1), 8. Bulgarije (-2), 9. Nederland (-), 10. Duitsland (-), 11. Tsjechië (+1), 12. Finland (-1)…

Deze ranglijst telt voor het Europees olympisch kwalificatietoernooi, dat begin januari 2020 in Berlijn plaatsvindt en waar de laatste Europese plaats op de Olympische Spelen te begeven is. Polen, Italië en Rusland plaatsten zich hiervoor al eerder. Vermits voor de samenstelling van de reeksen Duitsland en Servië reekshoofd zijn en verder het serpentinesysteem toegepast wordt, zou België moeten terecht komen in een groep met Duitsland, Slovenië en Tsjechië. In de andere groep staan Servië, Frankrijk, Bulgarije en Nederland.

Tweede Europese titel voor Servië

Geen Europese titel voor Vital Heynen. Met het eerste optreden van ex-Cubaan Leon Venero voor het nationale team van Polen werd wereldkampioen Polen toch wel beschouwd als topfavoriet voor de titel. Slovenië bleek in eigen land echter een niet te nemen hindernis in de halve finale. Maar de Europese titel ging voor de tweede keer naar Servië.

Hoe onze Red Dragons na een quasi foutloos parcours in de poule in de achtste finale ontgoocheld moesten afdruipen na een 3-2 nederlaag tegen Oekraïne kwam al uitvoerig genoeg in de media. Voor de volledigheid ziehier de top vier in elke poule :   

Nederland : 1. POL 15pt, 2. NED 10, 3. OEK 9, 4. TSJ 6.

België : 1. SER 15pt, 2. BEL 11, 3. DUI 7, SPA 5.

Frankrijk : 1. FRA 15pt, 2. ITA 12, 3. BUL 9, 4. GRI 3.

Slovenië : 1. RUS 15pt, 2. SLO 9, 3. TUR 7, 4. FIN 6.

De enige niet echt verwachte uitslagen in de achtste finale waren de uitschakeling in eigen huis van België door Oekraïne met 3-2 en deze van Nederland tegen Duitsland met 3-1. In Slovenië versloeg Rusland Griekenland met 3-0 en versloeg Slovenië Bulgarije met 3-1. In Frankrijk versloeg de thuisploeg Finland met 3-0 en won Italië met 3-0 tegen Turkije. Polen versloeg vlot Spanje met 3-0 en Servië won met dezelfde cijfers tegen Tsjechië.

In de kwartfinales kregen we slechts één echte verrassing. Rusland, één van de topfavorieten voor de titel en in de poule nog probleemloos winnaar tegen Slovenië, moest nu de duimen leggen met 1-3. Servië had het ook wel niet onder de markt met Red Dragons killer Oekraïne. Hier was een vijfde en beslissende set nodig. Polen versloeg vrij vlot Duitsland met 3-0 en Frankrijk deed hetzelfde met Italië.

In de halve finale ging Slovenië verder op zijn elan. Wereldkampioen Polen van Vital Heynen was deze maal het slachtoffer. In een kolkende sfeer versloeg Slovenië in Ljubljana voor 11.425 toeschouwers Polen met 3-1 (setstanden 25-23, 24-26, 25-22, 25-23). In de andere halve finale, die onder de leiding stond van onze landgenoot Wim Cambré, versloeg Servië, ondanks de steun van meer dan 12 000 Franse supporters, thuisland Frankrijk in de Accor-Hotels Arena in Parijs met 3-2: setstanden 23-25, 25-23, 25-21, 17-25, 15-7.

In de strijd voor het brons bleek de offensieve kracht van Polen groter dan deze van de Fransen. Het werd 0-3 (24-26, 22-25, 21-25).


Uitstekende start van Slovenië in de finale met 25-19 winst. In de volgende sets bleek het Servische blok zich echter perfect aangepast te hebben en maakten de Slovenen geen kans meer. Zo scoorde Servië 56% in aanval tegen 28% voor Slovenië. Het werd 16-25, 18-25 en 20-25. Voor Servië was dit de vijfde medaille op een EK. Na drie bronzen (in 2007, 2013 en2017) en een gouden in 2011 opnieuw een gouden medaille. Slovenië behaalde na zilver in 2015 zijn tweede zilveren medaille.

In 2021 wordt het EK georganiseerd in Finland (Tampere), Estland, Tsjechië en een vierde nog aan te duiden land.

China wint World Cup voor vrouwen

12 landen namen deel aan deze World Cup voor vrouwen die in 5 steden in Japan doorging van 14 tot 29 september. Het toernooi werd gespeeld in een Round Robin waarbij dus iedereen tegen iedereen speelde. Na afloop van 11 wedstrijden kregen we volgende rangschikking :    1. CHN 11w 32pt, 2. USA 10w 28pt, 3. RUS 8w 23pt, 4. BRA 7w 21pt, 5. KOR 6w 18pt, 6. DOM 6w 17pt, 7. NED 5w 17pt, 8. JAP 5w 16pt, 9. SER 4w 13pt; 10. ARG 2w 5pt, 11. KEN 1w 3pt, 12. CAM 0w 2pt.

De beste aanvalsters waren twee Chinese speelsters namelijk Thing Zu met 54,64%en Changning Zhang met 48,26%. De Russische Irina Koroleva was de beste blokster met 41 kill bloks en de Japanse Miya Sato werd uitgeroepen tot beste spelverdeelster.

Twee tickets voor Letland in Olympisch kwalificatietoernooi

Van 18 tot 21 september greep in Tokio het olympisch kwalificatietoernooi beachvolley plaats, waarbij zowel bij de mannen als de vrouwen twee landen een plaats konden veroveren voor de Olympische spelen.                                                             Bij de vrouwen waren de uitslagen in de beslissende twee wedstrijden : Liliana/Elsa (ESP) vs Ittlinger/Laboureur (GER) 2-1 en Graudina/Kravcenkova (LAT) vs Slukova/Hermanova (TSJ) 2-1.   Bij de mannen kregen we volgende resultaten : Nicolai/Lupo (ITA) vs Brouwer/Meeuwsen (NED) 2-0 en Plavin/Tocs (LAT) vs Semenov/Leshukov (RUS) 2-1.

Samen met Krasilnikov/Stoyanovski (RUS) en Humana-Paredes/Pavan (CAN), die het WK wonnen in Hamburg, zijn de winnaars van deze wedstrijden zeker van deelname aan de OS van Tokio 2020. Hierbij komen nog 15 teams die het hoogst geklasseerd staan op de World Ranking en de winnaars van de Continental Cup.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / CEV