Peter Wohlfahrtstätter: “Oostenrijk heeft niks te verliezen tegen Red Dragons”

P

Tussen 2011 en 2013 was de huidige aanvoerder van de Oostenrijkse mannenploeg bij Topvolley Antwerpen actief. En de intussen 30-jarige Peter Wohlfahrtstätter (‘Wohlfi’ voor de vrienden) heeft daar niets dan goede herinneringen aan. Was hij in die periode immers geen ploeggenoot van o.a. Seppe Baetens en Jorna Gijs, die ook op dit EK vertegenwoordigd zijn.

Nadien ging de Oostenrijkse middenman van 2m04 naar Aich/Dob, het Poolse Kielce, Tourcoing en het voorbije seizoen was hij actief bij Benfica Lissabon. Maar toch kijkt hij met meer dan gewone belangstelling uit naar zijn terugkeer naar België.

“Want Antwerpen was voor mij de belangrijkste periode uit mijn loopbaan. Het was de eerste keer dat ik als profvolleyer aan het werk was. Het was ook de eerste keer dat ik me helemaal zelf moest behelpen in het buitenland  en tegelijkertijd moest ik tonen dat ik beter was dan de Belgische middenmannen. Ook op menselijk gebied was het een bijzonder leuke periode. Antwerpen is een superstad. Ik kom er graag weer naartoe. En onze resultaten waren goed, de sfeer in de ploeg was goed. Niks dan positieve herinneringen. Ik heb er daarstraks nog over gesproken met Seppe Baetens. Jammer dat het zo is misgelopen met de club,” vertelt Peter met zichtbaar genoegen.

Jullie hebben met Oostenrijk nog niet zo veel ervaring op Europees gebied…

“Klopt. Het is de eerste keer dat we ons als land konden kwalificeren voor het EK. We organiseerden eerder als land al wel twee keer zo’n toernooi, maar we slaagden er niet in ons naar een volgende ronde te spelen. Dat we ons zelf kwalificeerden, heeft toch voor een bijzondere sfeer gezorgd in de ploeg. Het gevoelen leeft dat wij misschien zelfs een volgende ronde kunnen halen. In het recente verleden wonnen we immers al van Slovakije en Spanje, terwijl het tegen België een nipte 3-2 werd. Toch allemaal behoorlijke resultaten.”

Verliep de voorbereiding naar wens?

“Ja zeker. We speelden zes oefenwedstrijden. Vier ervan verloren we nipt, maar in de slotmatch tegen Macedonië wonnen we wel met 3-1. Zass (ex-Friedrichshafen) is er nog steeds bij als opposite, Alexander Berger, plus enkele spelers met ervaring in de Italiaanse competitie. Helaas moeten we ook één basisspeler missen wegens een blessure, die niet tijdig geheeld geraakte. We moeten het ook stellen zonder ex-bondsvoorzitter Peter Kleinmann, die een operatieve ingreep moet ondergaan en de bezieler van het Oostenrijkse volley zal er in België helaas niet bij zijn.”

Je kent allicht nog een aantal Belgische spelers…

“We bekeken al enkele videobeelden van hun wedstrijden tegen Nederland, terwijl zij van ons allicht ook een aantal video’s zullen gezien hebben. Zo werkt het natuurlijk in het internationale volleybal. We hebben de statistieken, we kennen jullie tactiek en natuurlijk bezitten jullie een sterke ploeg. Ik herken er inderdaad nog een aantal spelers op uit de periode dat ik bij Antwerpen speelde. Het toernooi is hier duidelijk super georganiseerd en jullie bezitten het thuisvoordeel.”

Maar…

“De Red Dragons zullen voor datzelfde publiek onder zware druk spelen en zij zullen in eigen land absoluut willen tonen dat ze over een goede ploeg beschikken. Wij willen wel proberen om te profiteren van de druk die op hun schouders ligt. België moet winnen om in de goede ‘flow’ te geraken voor de rest van het toernooi. Bij ons hoeft niks. Alles mag, niets moet. En mochten we met die mentaliteit en de motivatie die momenteel in ons team heerst, ook nog een puntje kunnen afsnoepen van jullie, dan zal dat fantastisch zijn. De eerste twee wedstrijden van het toernooi – tegen België en Slovakije – kunnen ons al een inzicht geven in wat er mogelijk is voor onze ploeg op dit EK.”

Wanneer is aanvoerder Peter Wohlfahrtstätter zelf tevreden over dit EK?

“Als we gewoon alles gegeven hebben wat we konden. Als we echt voor elk punt gevochten hebben, onafgezien wat het resultaat ook moge zijn. Eerlijk gezegd: het is al een knap resultaat dat we ons kwalificeerden, maar ik weet niet of we internationaal al het verschil kunnen maken tegen landen uit de top en de subtop van Europa.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke/CEV