Stijn Dejonckheere zorgt met Kat Kerkhofs mee voor hilarische EK-tips

In een vroeger leven was Stijn Dejonckheere de gewaardeerde libero bij Knack Roeselare en de Red Dragons. Maar die stekker heeft hij eruit getrokken. Hij kapte met de topsport en wil zich wijden aan zijn creatieve passies: video, televisie, audio en film. Het begon ludiek met de ‘Sons of Gravity’ bij Knack Roeselare. Prettig vertier. Heel verrassend.

Meer verdieping in het vak resulteerde voor Dejonckheere in de BVBA Clementine, die hij samen runt met Barbara Dejonghe. Ze hebben in deze ‘booming business’ al zes vaste medewerkers in dienst en een rist freelancers. Da’s niet niks. De firma blijkt een schot in de roos. Bij uitbreiding zit er mogelijk nog veel meer leuks aan te komen met ‘drones’. Stijn heeft zijn vliegbrevet gehaald. Hij wordt één van de baanbrekers in de sector.  

Dejonckheere is overigens een bezige bij. Stilzitten is niet aan hem besteed. Zo kreeg hij opdrachten van de volleybalbond voor de aanmaak van promomateriaal, opgebouwd rond het EK in eigen land, dat op vrijdag 13 september van start gaat in Paleis 12 op de Heizel in Brussel. Een reeks andere wedstrijden worden afgewerkt in Antwerpen. In de Lotto Arena en in het Sportpaleis. Een gepaste uitdaging voor het creatieve brein van Stijn en zijn collega’s.

Wat was jullie eerste initiatief in verband met het EK?

Een spot creëren voor TV. Te zien op één. Die hebben we opgenomen in Schiervelde in Roeselare, omdat daar een Taraflexvloer ligt. Die spot staat nu ook online. Het oogt allemaal heel modern.”

Mooi zo: jullie hebben voorts ook een fotoshoot georganiseerd.

“Klopt. In Leuven. We hebben voor de bond en het CEV en FIVB vooral nieuwe ‘kopshots’ gemaakt. Die moeten bijvoorbeeld dienen op de licenties van de spelers. Veel van dat fotomateriaal was een beetje verouderd. Een opfrissing drong zich op. Voilà, dat probleem hebben we opgelost. Ik ben blij met het resultaat.”

De pre- en postproductie van een zestigtal ‘GIFs’ vroeg ook om heel veel inzet en vindingrijkheid.

“Even uitleggen: een GIF is een ‘Graphics Interchange Format’: we hebben ze ook in Leuven gedraaid. Zij zijn voor de individuele gebruiker een aangename ‘tool’  op de sociale media. Heel tof allemaal. We hebben het trouwens ook al met Knack uitgeprobeerd. De gebruiker kan bij de beelden die hij met zijn gsm filmt, bijvoorbeeld in de zaal, een eigen content creëren. Via een procedé van knip en plak.”

‘Top of the bill’ is de zesdelige reeks met de Leuvense presentatrice Katrin ‘Kat’ Kerkhofs, mevrouw Dries Mertens, de Rode Duivel.

“Er staan al enkele afleveringen online. Heel pittig. Kat kent verrassend veel van volleybal. Jongens als Tomas Rousseaux, Seppe Baetens, Hendrik Tuerlinckx en de Nederlander Robin Overbeeke (ex-Asse-Lennik) en zijn Hasseltse vriendin Elien Van Asch zijn voor haar geen onbekenden. Kat heeft ook veel andere vriendinnen in het vrouwenvolley. Ze heeft het script quasi perfect gevolgd. Dat verliep allemaal volgens plan. Het scenario heeft soms tot hilarische situaties geleid. Met ‘reus’ Bram Van den Dries, vele centimeters te lang om met een blitse sportwagen te rijden. Jammer voor hem, hij raakt er gewoonweg niet in. Die droom moet hij opbergen. Kat heeft ook veel tips in petto, hoe de Red Dragons zich dienen te gedragen, mochten ze uitgroeien tot echte vedetten. Bij een status hoort namelijk ook een gedragscode of een dresscode. A way of life. Hoe stap je door het leven als ‘grote vedette’. We houden het allemaal heel luchtig.”

Nu we toch met je praten: je denkt dat de Red Dragons op het EK heel ver kunnen komen. Hoe ver?

‘Ja, de lichting 2019 is een heel knappe groep. Natuurlijk: op een EK moeten alle puzzelstukjes in elkaar passen. Elke tegenstander is op dit niveau verraderlijk. Onderschatting is uit den boze. De start, vrijdag tegen Oostenrijk, is ontzettend belangrijk voor de algemene sfeer. Die eerste speeldag moet met de steun van het thuispubliek een positieve vibe creëren. Maar Oostenrijk is zeker geen ‘makkie’. Toevallig maakte ik mijn EK-debuut in dat land onder hoede van coach Claudio Gewehr. Op dag twee staat dan Duitsland op het menu. Een heel lastige concurrent voor de top-twee plaatsjes in poule B. Ik hoop dat de zogenaamde ‘onzichtbare’ krachten in het voordeel van de Dragons uitdraaien. Die krachten zijn voor mij de onderhuidse cohesie in het team, de fighting spirit, de ‘flow’ van de dag. Heel wat ingrediënten moeten allemaal ‘top’ zijn om de Duitse troepen met topper Grözer een hak te zetten. Ik durf dromen van minstens de halve finales. Met vooraf wat geluk in de achtste en in de kwartfinales. In de fase na de poules is de tegenstander nog niet duidelijk, omdat er vier organisatoren zijn. Die kunnen afhankelijk van hun plaats in de poule alle kanten uit. De top vier gaat na de poule verder. Maar er is een groot verschil qua vervolg van het EK voor de poulewinnaar, de tweede, de derde en vierde.”

Match drie gaat tegen Spanje, wedstrijd vier tegen Slovakije. Jouw mening?

“Dat zijn alleszins twee haalbare kaarten. Spanje is een voetbal- en wielerland, dus zeker niet het sterkste land in de poule. Ook Slovakije is voor mijn part te pakken.”

De afsluitende poulematch brengt de Draken tussen de lijnen tegen Servië. Dat is andere koek.

“Inderdaad. Headcoach Brecht Van Kerckhove zal een heel goed wedstrijdplan moeten maken. Servië heeft een rijke geschiedenis. Het team blinkt uit door zijn aanvallende kwaliteit. Maar ook de Belgen zijn niet kansloos. Voor mij is het EK 2019 ‘het momentum’ voor de Red Dragons om in eigen land spijkers met koppen te slaan. De zaalsport mag in ‘het kleine België’ ook een keer exploderen. Dat zou het volleybal zeer ten goede komen.”

Je bent en blijft sterk geëngageerd in het ‘product’ volleybal, ja?

“Natuurlijk, dat vind ik niet meer dan normaal. Volleybal was vijfentwintig jaar lang mijn grootste passie. Ik begon als zesjarige. Ik speelde vijftien jaar op het allerhoogste niveau. Ik heb zowat honderddertig ‘caps’ bij de Dragons. Dat kan je niet wegsteken. Zoiets verdwijnt niet zomaar in het niets. Integendeel. Ik blijf me engageren, ik volg alles op de voet.”

***

Stijn Dejonckheere geeft volgende ‘links’ mee:

TV spot: https://www.youtube.com/watch?v=qz4OTAhqAyI

GIFs: https://giphy.com/TopVolleyBelgium/

Aflevering 1: Bram Van den Dries: https://www.youtube.com/watch?v=8JjTe1AYGik

Aflevering 2: Tomas Rousseaux: https://www.youtube.com/watch?v=8m_Q-V5zPXw

Aflevering 3: Pieter Verhees: https://www.facebook.com/BelgianRedDragons/videos/810602402668185/

Aflevering 4: Lowie Stuer: https://www.youtube.com/watch?v=8nRLbus_uM0

Aflevering 5 en 6: in aantocht

BVBA Clementine maakt een ‘aftermovie’ van de eerste speeldag op vrijdag 13 september. De ‘movie’ wordt zaterdag gepubliceerd. 

***

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke