Na mooi EK staan Yellow Tigers 9de op Europese ranglijst

s

Op het EK vrouwen wonnen de Yellow Tigers vier van de vijf poulewedstrijden en werden dan – na een stukje Italiaanse ‘commedia del arte’ – door Rusland uitgeschakeld in de 1/8ste finales. Een fraai resultaat als je zag dat ze het van Polen konden halen en dat er zelfs een ietsje meer inzat voor onze jonge ploeg tegen Italië en Rusland.

Het gevolg is echter dat de Belgische vrouwenploeg in de CEV-ranking twee plaatsjes zakt naar de negende plaats. Nog altijd binnen de top-10 van Europa dus. Echt veel gevolgen heeft dit echter niet voor de Yellow Tigers.

De eerstvolgende opdracht is het olympisch kwalificatietoernooi begin januari. Even de Europese ranking overlopen: 1. Servië (-), 2. Italië (+1), 3.Nederland (-1), 4. Turkije (+1), 5. Rusland (-2), 6. Duitsland (-), 7. Bulgarije (+1), 8. Polen (-), 9. BELGIE (-2), 10. Kroatië (+1), 11. Azerbeidjan…

Omdat Servië, Italië en Rusland zich al kwalificeerden voor de Olympische Spelen, nemen in januari de acht andere genoemde landen deel in de strijd om één overblijvende plaats op de Olympische Spelen. Wie organiseert, is ook nog niet geweten. België alvast niet, want voor de organisatie alleen al moet 1 miljoen Euro opgehoest worden. Het worden alvast twee poules van vier ploegen en de samenstelling gebeurt volgens een serpentine-systeem, zodat de Yellow Tigers in principe moeten uitkomen tegen Turkije, Bulgarije en Azerbeidjan. Maar… doordat het organiserend land de eerste plaats krijgt toegewezen, kan heel de reekssamenstelling nog door mekaar gehaald worden. Afwachten dus… Op de wereldranglijst van het FIVB staat België tot eind januari 2020 op de negentiende plaats.

Yellow Tigers stuntten op EK

In de poule van het EK in Lodz mogen de Yellow Tigers terugblikken op een quasi foutloos parcours. De schitterende 3-2 zege tegen Polen waarbij in de tiebreak een 11-7 achterstand werd weggewerkt, opende wagenwijd de kans op een tweede plaats in de poule en Spanje als haalbare tegenstander in de achtste finale. De laatste wedstrijd in de poule tussen Italië en Polen zou hierover beslissen. Na winst van set twee en drie was Italië reeds zeker van plaats 1. Dit scheelde duidelijk een stuk in de motivatie. Polen won de volgende twee sets. In de tiebreak miste Italië zo maar eventjes zes opslagen en Egonu, onstopbaar in de eerste sets, viseerde klaarblijkelijk meer de achterste tribune. Daarmee moesten onze Tigers het in de achtste finale opnemen tegen het nummer 5 van de wereld, Rusland. Na hardnekkig verweer betekende dit voor hen het einde van dit EK.

Uiteindelijk kregen we kwartfinales met volgend resultaat :

SRB-BUL : 3-0 (25-19, 25-18, 28-26)         TUR-NED: 3-0 (25-20, 25-22, 25-20)

ITA-RUS : 3-1 (25-27, 25-22, 27-25, 25-21)    POL-DUI: 3-2 (22-25, 25-16, 25-19, 17-25, 15-11)    

De halve finale tussen Servië en Italië was een revanche voor de finale van het WK vorig jaar in Japan. Servië won toen met 3-2. Ook deze maal trok Servië aan het langste eind. Het werd 3-1  (25-22, 25-21, 21-25, 25-20). In de andere halve finale was Turkije duidelijk te sterk voor Polen dat enkel in de derde set een vuist kon maken. Het werd 3-1 met setstanden 25-17, 25-16, 14-25, 25-18.

In de strijd om het brons ging Italië deze keer wél voluit tegen Polen en won vrij vlot met 3-0. In de finale leek de geschiedenis van de poulefase zich te herhalen toen Turkije na winst in set één de volgende drie verloor. In een helse sfeer won Turkije, dank zij een wankele Servische receptie, de eerste set. Eens dit euvel opgelost vond Turkije de volgende twee sets geen oplossing voor de eerste tijdsaanvallen van Servië. Dit leek zo door te gaan in de vierde set maar de thuisploeg kon hier een drie punten achterstand goed maken en met 7 kill bloks werd een tiebreak afgedwongen. Hier leek de zege bij 9-6 binnen handbereik maar vier opeenvolgende fouten gevolgd door enkele mindere acties zorgden voor 15-13 winst en goud voor Servië.

Geen beachpodium voor de Belgen in Knokke

In Knokke-Heist werd voor de eerste maal een 1 sterren toernooi van de World Tour georganiseerd wat verschillende van onze beachduo’s de mogelijkheid gaf aan zo’n evenement deel te nemen. Ons topduo Koekelkoren – Van Walle was op hetzelfde ogenblik actief in het 4 sterrentoernooi van Moskou.

Knokke (1*)

Zowel bij de vrouwen als de mannen mochten vier Belgische duo’s deelnemen aan de hoofdtabel. Bij de vrouwen overleefden alleen Baens/Devos de poulefase niet. Voor Van Bree/De Tant betekende de volgende ronde het eindpunt. In de kwartfinale werden Cools/Van den Vonder uitgeschakeld maar Catry/Vandesteene wonnen hun wedstrijd met 2-1. Hun halve finale verloren ze dan met 2-1 en de strijd voor plaats drie met 2-0.

Ieper : Beachvolley : Els Vandesteene en Maud Catry foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Bij de mannen overleefde Pirali/Doumen de poulefase niet. Vandecaveye/Degruyter en de twee andere broers Vandecaveye werden de volgende ronde uitgeschakeld. Lemmens/Vereecke schopten het tot in de halve finale maar verloren dan tweemaal.

Moskou (4*)

Koekelkoren – van Walle eindigden eerste in hun poule met zowel tegen Eggers/Flüggen (GER) als Andre/George (BRA) een 2-1 overwinning. Hierdoor mochten ze rechtstreeks naar de tweede ronde. Hier bleken de Duitsers Thole/Wickler te sterk. Het werd een nipte 2-0 nederlaag met setstanden 23-21, 21-17. Het podium bij de mannen zag er als volgt uit : 1. Samoilov/Smedins (LAT)  2. Alison/Avaro Filho (BRA)  3.Thole/Wickler (GER)

Bij de vrouwen kregen we volgend podium : 1. Heidrich/Vergé-Depré  2. Taiana Lima/Talita (BRA)  3. Sweat/Walsh Jennings (USA)

Jurmala (3*)

Weinig toppers in dit toernooi uitsluitend voorbehouden aan de mannen. Koekelkoren/van Walle eindigden tweede in hun poule na 2-0 winst tegen Smedins T/ Regza gevolgd door 2-0 verlies tegen de Fransen Aye/Gauthier-Rat. In de volgende ronde verloren ze vrij zwaar met 2-0 21-16, 21-14 tegen de vrij onbekende Duitsers Erdmann/Winter. De toernooiwinst was voor Samoilov/Smedins (LAT) die in de finale Nölvak/Tiisar (EST) versloegen met 2-0.

Rome (World Tour Finals)

Koekelkoren/van Walle overleefden de poulefase niet. Na 2-0 verlies tegen Thole/Wickler (GER) moesten ze ook de duimen leggen voor Heidrich/Geirson (SUI). Na 21-17 verlies van set 1 slaagden ze er nochtans in een matchbal te overleven en de tweede set met 22-20 te winnen. De tiebreak ging echter verloren met 15-10.

Bij de mannen versloeg het nr.2 van de world ranking Krasilnikov/Stoyanovski het nr.1 Mol/Sorum in de halve finale met 2-1. In de andere halve finale versloeg het nr.6 Thole/Wickler het nr.21 Crabb Ta/Gibb met 2-0. De strijd voor het brons werd door Mol/Sorum met 2-0 gewonnen, setstanden: 21-16, 21-15. In de finale versloegen Stoyanovski/Krasilnikov hun Duitse tegenstanders Thole/Wickler met 2-0: 21-16, 21-16.

Bij de vrouwen kregen we in de eerste halve finale een Braziliaans onderonsje. Nr.4 van de world ranking Agatha/Duda versloeg het nr. 3 Ana Patricia/Rebecca met 2-1. Toch wel een verrassende andere halve finale. Hier versloeg het nr. 26 van de world ranking Ludwig/Kozuch uit Duitsland het nr. 17 Heidrich/Vergé – Dépré uit Zwitserland met 2-0. Het brons ging naar Ana Patricia/Rebecca via een 2 -1 overwinning. Het goud was voor Ludwig/Kozuch, die Agatha/Duda met 2-0 (21-19, 21-17) versloegen. 

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / CEV