Geert De Dobbeleer: “Zwaar inzetten op beachvolley in periode 2020-2024”

Na de schitterende ‘Masters’ van het Belgisch beachcircuit in Knokke-Duinbergen organiseert Volley Vlaanderen op dezelfde gezellige site een ‘One-star Tournament’, passend in de World Tour van de FIVB. Van donderdag 15 tot zondag 18 augustus.

Algemeen directeur Geert De Dobbeleer van Volley Vlaanderen treedt aan als toernooidirecteur. West-Vlaming Johan Van Riet, topbondsman in het Belgisch zomercircuit, fungeert als competitieleider. Christian Didembourg bekommert zich om acht scheidsrechters, onder wie zeven Belgen. Een hele schare medewerkers zet zich verder in voor het welslagen van het event.

Geert De Dobbeleer: “Via Volley Vlaanderen en het KBVBV onderhouden we heel goede contacten met de Europese bond CEV en de wereldbond FIVB. En ja, we krijgen constant bij elke organisatie veel goede punten op ons rapport. Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers slagen we erin heel mooie toernooien te organiseren. Kant en klaar, helemaal ‘af’. Vroeger zorgde Godfried Deloddere voor een absoluut toptoernooi beachvolley aan het Palace Hotel in Oostende. Maar dat is van voor mijn tijd. Een FIVB-waarnemer vertelde me onlangs dat onze site aan zee zelfs in aanmerking kan komen voor een driesterrentoernooi. De vraag om nu te organiseren van 15 tot 18 augustus kwam een beetje van de FIVB. Het wordt in zekere zin een ‘testcase’, maar ik heb er echt heel veel vertrouwen in. Onze organisatie is een geoliede machine.”

Voor drie sterren ligt het kostenplaatje nogal hoog?

“Laten we daarom bij voorkeur in alle bescheidenheid beginnen. Maar het is voor mij en Volley Vlaanderen alleszins een belangrijke doelstelling om het ‘boomende’ beachvolleybal in de periode 2020-2024, richting de Olympische Spelen in Parijs, uitgebreider op de kaart te zetten. Wij hebben al heel vaak bewezen dat we goed kunnen organiseren. Indoor met de Belgische bekerfinales, met het WEVZA beachvolley-event onlangs op de terreinen aan het EVC in Vilvoorde. Ende titelfinales in het nationale beachcircuit stonden alweer helemaal op punt. Proficiat aan winnaars Louis en Lander Vandecaveye (zie kopfoto), aan Lise Van den Vonder en Sarah Cools en alle andere deelnemers.”

Eén ster dus om te beginnen?

“Ja. Het voordeel is dat we geen ‘hospitality’ moeten regelen en bekostigen. Spelers moeten zelf hun onderkomen zoeken. En toch komen er deelnemers opdagen uit Uruguay, Paraguay, de VS, Nieuw-Zeeland, Japan en andere zeer afgelegen contreien. Je houdt het niet voor mogelijk. We hebben meer dan zestig inschrijvingen op basis van de internationale rankings moeten weigeren. Spijtig, maar we volgen heel strikt de reglementering. Als de weergoden een beetje meezitten, wordt de organisatie andermaal een voltreffer. Ik moet wel in de marge vermelden, dat onze toppers Dries Koekelkoren en Tom van Walle helaas niet van de partij zullen zijn. Zij treden aan in het viersterrentoernooi van Moskou. In het perspectief van de race naar de O.S. Tokio 2020 moeten zij punten veroveren. Ook dat wordt heel spannend.”

Hélèné Rousseaux met Nina Coolman en Dries Steenhouwer met Wim Degrève zijn aangeduid als reserveteams.

“Heel logisch. We mochten per gender vier Belgische teams aanduiden voor de ‘main draw’. Geen kwalificaties voor het organiserende land, op één ploeg per gender na. Net als in tennis of andere sporten hanteren we de wereldrankings. We handelen volledig conform de normen van de FIVB. In de kwalificaties treden zestien ploegen (M en V) aan. De top vier per gender stoot vervolgens door naar de ‘main draw’, waarvoor twaalf teams voorop zijn geplaatst. Vier komen er dus bij uit de kwalificaties. We gaan zo de achtste finales in met zestien duo’s (M en V) op de hoofdtabel. Met de apotheose op zondag 18 augustus. Voor de juiste timing van de wedstrijden kan elke fan terecht op www.fivb.com, selecteer dan bovenaan ‘beachvolleybal’ en vervolgens het trefwoord ‘kalender’. Zo kom je heel vlot bij ons terecht.”

Wat is het budget voor zo’n toernooi?

Een ‘één-ster-toernooi’ wordt door FIVB begroot op 5000 euro prijzengeld per gender. Een totaal dus van 10.000 euro. Dat is alleszins haalbaar voor ons kleine land. Voor de ‘modus operandi’ van het toernooi schakelen we over naar competitieleider Johan Van Riet.

Jullie houden twee terreinen ter beschikking?

Johan Van Riet: “Ja, dat moet voldoende zijn. We zullen het wedstrijdschema piekfijn uitdokteren. Ik zie geen problemen opduiken. Er wordt normaal gespeeld in poules van vier. Op zondag vallen dan de beslissingen.”

Onze landgenoten Colson en Deroey doen net als Koekelkoren-van Walle niet mee? Wat is de uitleg daarvoor?

“De afwezigheid van Martijn en Dennis heeft zijn redenen. Maar er steekt niets achter. Er is niets bijzonders aan de hand, hoor. Martijn Colson had al veel vroeger toegezegd om als getuige op de treden op de inzegening van een huwelijk. En Dennis Deroey is pas verhuisd naar Roeselare. Hij wil bij vice-kampioen Knack geen enkele oefensessie missen en zich als nieuwe libero zo snel mogelijk inpassen. Dat is een zeer plausibele uitleg. De trainingen in Schiervelde zijn overigens gestart. Deroey wil meteen bij de les zijn. Zij hebben allebei trouwens heel vermoeiende weken achter de rug. Martijn organiseerde met zijn vader de BK-manche in Opwijk. Je kan het overal navragen: hun organisatie was pure ‘top’. Het beste van het beste kwam aan bod. Maar dat was keihard werken geblazen. Verrassend hard. Met weinig uren slaap. Zo draaiden de Masters van het BK voor Colson een beetje uit op een tegenvaller uit in de kwartfinale tegen Van der Aa en Van Reeth. Zo voelde het sympathieke tweetal niet meer de behoefte om nog veel langer aan te aandringen.”

Wie zijn dan wel present bij de mannen?

“Dat zijn de gloednieuwe Belgische kampioenen Louis en Lander Vandecaveye. Ze hebben enige buitenlandse ervaring achter de kiezen, de opvolgers van Colson-Deroey.  Louis en Lander maken het altijd extra spannend. Ook broer Gilles Vandecaveye is erbij met raspaardje Tim De Gruyter aan de zijde. Die twee lieten eveneens prima resultaten optekenen. Tim Lemmens en Anshel Ver Eecke wonnen op hun beurt de BK-manche in Kortrijk. Ik denk dat de ‘beachsite’ in Knokke-Duinbergen hen heel goed ligt. Maar Lemmens sukkelt met de knie en Ver Eecke moet oppassen voor zijn schouder. Het is voorts ook duidelijk afwachten wat het wordt voor Yannick Pirali met zijn gelegenheidspartner Bob Douwen. Yannicks vaste ploegmaat luistert naar de naam Oscar Nuijtten. Maar die heeft de Belgische nationaliteit niet. Als Nederlander kan hij niet samen met Yannick tussen de lijnen komen. Alle duo’s moeten van hetzelfde land zijn. Lienert Cosemans en Jens Christiaens, achtste op het BK, krijgen de kans in de kwalificaties.”

We schakelen over naar de deelneemsters bij de vrouwen.

“Ik ben heel benieuwd wat nieuwe kampioenen Lise Van den Vonder en Sarah Cools kunnen brengen voor eigen publiek, in een internationale omkadering. Ze wonnen in het BK-circuit liefst zeven manches en afgelopen weekeinde pakten ze ook de nationale titel in drie sets. Ze hebben 370 rankingpunten internationaal achter hun naam staan. Die hebben ze netjes gepuurd uit enkele buitenlandse toernooien. Ze worden prima gecoacht door Liesbet Van Breedam. Vice-kampioene Stephanie Van Bree heeft met Amber De Tant anderzijds een uitstekende maar ongewone speelpartner op de kop getikt. Dat kan kopzorgen geven in de automatismen. Britt Ruysschaert speelt dus niet naast Stephanie zoals altijd. Zij is opgenomen in de selectie van de Yellow Tigers. Van Bree doet misschien haar voordeel met de zeer sterke receptie van De Tant. Nog op de ‘main draw’ prijken Maud Catry en Els Vandesteene, de Belgische kampioenen van 2018. Ze zijn altijd goed voor enig stuntwerk. Het vierde team op de hoofdtabel wordt gevormd door de Noord-Limburgse youngster Fleur Baens uit Molenbeersel-Kinrooi, gekoppeld aan de West-Vlaamse Janne Devos uit Koekelare. Ze werden achtste op het BK. Ze veroverden eerder de zeventiende plaats en vierenzestig rankingpunten op het EK U22 in Antalya in Turkije.  Ter afronding: Leen Van Grinsven krijgt met Birthe Wittock een plaatsje in de kwalificaties.”

Samengevat: het wordt een boeiend toernooi.

“Yep, voor de tableaus M/V ziet het er globaal heel mooi uit. We azen inderdaad op succes. Hopelijk spelen wind en regen de volgende dagen geen al te nefaste rol in ons verhaal. Want op de tweede dag van het BK waaide het tot 80 en 90m per uur. Niet te doen. Sommige combinaties werden van het veld geblazen. (lacht) Het is ook voor niemand een pretje om al dat zand uit jouw tenen, jouw ogen en andere huidplooien te kuisen.”

Programma:

Vierdaagse: van donderdag 15 tot zondag 18 augustus. Met acht Belgische ploegen (vier M en vier V) op de hoofdtabel en twee ploegen (één M en één V) in de kwalificaties.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Leo Peeters en Bart Vandenbroucke