Conclusie na het beachseizoen: “Er moeten keuzes gemaakt worden”


Je zou kunnen stellen dat bij de vrouwen de logica gerespecteerd werd tijdens de Masterfinales van het Belgisch kampioenschap beachvolleybal in Knokke-Heist. Nadat zij deze zomer zeven manches gewonnen hadden, was het voor velen overduidelijk dat Sarah Cools en Lisa Van den Vonder de nieuwe Belgische kampioenen zouden worden. Het vrouwenduo van de Antwerpse Top Beachvolley Academy dacht daar anders over.

 “De wedstrijden moesten nog altijd gespeeld worden. Britt Ruysschaert en Stephanie Van Bree hadden het ons tijdens dit beachseizoen dikwijls genoeg moeilijk gemaakt”, klinkt het respectvol voor de tegenstanders. “We hopen wel dat deze Belgische titel en de vele overwinningen poorten zullen openen naar sponsoring toe. We willen internationaal doorstoten. Het financieel aspect is daarvoor super belangrijk. We oefenen nu al drie of vier keer per week. We moeten nog meer trainingen inlassen om ons niveau te verbeteren. Het is de enige manier om met het internationaal beachvolleybal mee te kunnen. Het verschil met de topteams is momenteel te zichtbaar.

We moeten investeren om onze droom en ons doel – lees de Olympische Spelen van Parijs – te kunnen waar maken. We waren in deze Masterfinales gestapt met de motivatiequote: ‘beter rauw dan gebakken’. Dat geldt ook voor onze internationale carrière. We moeten vooruit, dat kan alleen met financiële steun.”

Om haar doel te kunnen bereiken, stopt Lisa Van den Vonder met het indoor volleybal bij de Antwerp Ladies en de Kempense volleybalster zet alles op het beachvolleybal in combinatie met halftijds werk. Sarah Cools zal met haar nieuwe club Ladies Volley Limburg uit As-Tongeren het schema bespreken om de combinatie beach-zaal mogelijk te maken. Dagelijks trainen in de Limburgse sporthal én op de beachvelden van Hoevenen is niet realiseerbaar. Dus moet er een oplossing gezocht worden. “Er moeten keuzes gemaakt worden. Maar het beachvolleybal komt op de eerste plaats”, klinkt Sarah Cools heel overtuigd.

Liesbet Van Breedam is de sportieve motor van de Top Beachvolley Academy. Zij was twee jaar geleden reeds gestart met de initiatie voor het beachvolleybal in Vlaanderen. Haar project heeft even stil gelegen. Zoals Volley Magazine reeds vroeger vermeldde, is Wout Wijsmans nu aangeduid om vanuit de basis het beachvolleybal in kaart te brengen en een nieuw project uit te werken. “Het is een hele opdracht”, beseft Liesbet Van Breedam. “Maar de wil om samen te werken is sterk aanwezig bij de verschillende beachclubs. Er zijn momenteel nog te weinig trainers die specifiek voor het beachvolleybal opgeleid zijn. Maar ook daar wordt aan gewerkt.

In Antwerpen wordt de mogelijkheid onderzocht om in Hoevenen een indoorsporthal te bouwen waarin het hele jaar door in het zand kan getraind worden. Ook Leuven is daarmee bezig en in Duffel zijn er ook nieuwe initiatieven. Dat klinkt allemaal heel positief. Maar er moet nog zo veel gebeuren. De sportkampen beachvolleybal kenden onlangs een grote belangstelling. Ik geef ongeveer veertig uur training per week om de jeugd op te leiden. Niet iedereen is een topsporter, maar er is echt wel talent aanwezig. Diegenen die het potentieel hebben om ooit de Olympische Spelen te halen, moeten op jonge leeftijd de kans krijgen om die droom waar te maken.”

Laura Heyrman – ondertussen opnieuw onderweg richting Italië waar ze bij Saugella Monza aan een nieuw indoorseizoen begint – heeft aan de zijde van Leen Van Grinsven voor het eerste jaar van het beachvolleybal geproefd. “En het is mij uitstekend bevallen”, glimlacht de midblokster. “Ik heb echt genoten. Het is helemaal anders en dan bedoel ik niet alleen het volleybal. Ook de hele sfeer daarrond. Ik herbeleef mijn jeugdjaren opnieuw, want ik ontmoette hier mijn vroegere vrienden uit de volleybalschool. Er zijn nieuwe banden gesmeed en nu besef ik dat ik daar veel te weinig belang aan gehecht heb. Deze zomer heeft me niet alleen heel veel gegeven op menselijk vlak, maar ook in verband met het volleybal. Het hoeft niet alleen hard te gaan – ik bedoel daarmee knalharde aanvallen. Het kan ook subtiel. Mijn technische bagage is gegroeid door het beachvolleybal. Maar vooral als persoon heb ik echt kunnen genieten. Het gaat niet alleen om het winnen en het voortdurend presteren. Deze zomer heeft me veel bijgebracht in verband met mijn totale ontwikkeling. Het gaat om zo veel meer.”

Toch reist Laura Heyrman met veel plezier terug naar Italië. Monza eindigde vorig jaar vierde in de Serie A van het Italiaanse volleybal. Natuurlijk is het plotse overlijden van trainer-coach Miguel Falasca een droevige domper. Maar met de nieuwe Poolse Skorupa als spelverdeelster – zij speelt graag de middenspeelsters aan –  blijft de Italiaanse club ambitieus. “En na dit nieuwe volleybaljaar zal ik belangrijke beslissingen moeten nemen voor de volgende zomer”, beseft Laura Heyrman. “Het volleybal in de zaal is mijn job. Ik heb heel graag met de Yellow Tigers gevolleybald. Niet alleen voor mezelf, maar ik ben echt fier om voor mijn land te spelen. Nu heb ik plezier gevonden in het beachvolleybal. Ik zal harde knopen moeten doorhakken.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke