Mol / Sorum succesvol in World Tour en op EK beach

M

Zowel in de zaalcompetities met de olympische kwalificatietoernooien als in de beachcompetities met het EK en enkele World Tour-toernooien zijn er enkele belangrijke weken achter de rug. Dat het niet altijd gepaard ging met successen van onze eigen sporters, mag ons niet beletten om even over het muurtje te gaan kijken hoe het in de rest van het wereldvolley is afgelopen. Want ook daar komen we bekende namen tegen zoals ene Vital Heynen of ene Mol, die met zijn maatje Sorum het Europese en wereldbeachvolley domineert.

Japan wint WK U20 voor vrouwen

In de finale van dit toernooi dat doorging in Aquascalientes (MEX) versloeg Japan in de finale Italië met 3 – 2. Hiervoor moest wel een achterstand van twee sets goedgemaakt worden. De setstanden waren 23-25, 21-25, 25-20, 25-19, 15-12.

In de strijd voor de derde plaats versloeg Rusland Turkije met 3-1  25-22, 26-28, 25-19, 29-27.

Eerste titel voor Iran in WK U21 voor mannen

Dit WK ging door in Manama, de hoofdstad van Bahrein. Brazilië, Iran, Italië en Rusland speelden de halve finale. In deze halve finale maakte Iran brandhout van Brazilië. De Brazilianen kregen de snoeiharde opslagen van Iran niet onder controle. Het werd 3-0 met setstanden 25-20, 25-14 en 25-17. De andere halve finale was evenwichtiger maar Italië bleek als team homogener als Rusland. Het werd 3-1 met als setstanden 24-26, 25-19, 25-22, 25-21.           In de finale veroverde Iran zijn eerste wereldtitel. Italië werd met 3-2 verslagen setstanden 17-25, 25-17, 25-23, 22-25, 15-12. In de strijd voor het brons herpakte Brazilië zich van de zware 3-0 nederlaag in de halve finale. Tegen Rusland werd het 3-0  25-21, 27-25, 25-12.

Geen rechtstreekse plaatsing voor de OS voor de Belgen

Zowel bij de mannen als de vrouwen grepen in zes landen kwalificatietoernooien voor de OS plaats waarvan de nummer één zich plaatste voor Tokio. Onze Yellow Tigers evenals onze Red Dragons slaagden er niet in zich in deze IOQT rechtstreeks te plaatsen voor Tokio.

Vrouwen

In elk van de zes kwalificatietoernooien wist uiteindelijk de grote favoriet zich te plaatsen voor Tokio alhoewel dit dikwijls met de hakken over de sloot was.

In Uberlandia (BRA) wist het thuisland zich als eerste te plaatsen. Dit liep echter niet van een leien dakje want zowel tegen Azerbeidjan als de Dominicaanse Republiek werd slechts met 3-2 gewonnen.

In Wroclaw won Servië het beslissend duel tegen Polen met 3-1. In Kaliningrad kwam Rusland in de beslissende wedstrijd voor de eerste plaats tegen Korea met 0-2 achter maar kon uiteindelijk toch nog het laken naar zich toe trekken.

Door de 3-0 nederlaag op de eerste dag tegen Nederland in Catania, gevolgd door een even zware 3-0 nederlaag tegen Italië was de hoop op kwalificatie voor onze Tigers snel voorbij. In de beslissende wedstrijd voor plaats één won Italië op overtuigende manier met 3-0 tegen Oranje.

In Ningbo maakte China in de beslissende wedstrijd brandhout van Turkije. De setstanden 25-18, 25-12, 25-18 spreken voor zichzelf. USA had het heel wat lastiger in Shreveport – Bossier City. Tegen Bulgarije moest immers een 2-1 achterstand goedgemaakt worden.

Conclusie: Brazilië, China, USA, Italië, Rusland en Italië geplaatst naast gastland Japan. De vijf overblijvende plaatsen worden begin januari ingevuld. Europa heeft nog recht op één plaats. Berlijn, Turkije en Nederland zijn geïnteresseerd in de organisatie van dit toernooi. De deelnemende landen worden na het EK begin september (met de nieuwe ranglijst) definitief aangeduid. In principe moeten de Yellow Tigers het dus opnemen tegen Polen, Nederland, Turkije, Duitsland, Bulgarije, Azerbaidjan en Tsjechië.

Mannen

Bij de mannen viel de beslissing ook telkens de laatste dag. Alleen in Gdansk was er nog weinig spanning. Voor het team van Vital Heynen volstond immers setwinst tegen Slovenië om zich te kwalificeren. Frankrijk had immers Slovenië met 3-0 verslagen om daarna met 3-0 te verliezen tegen Polen. Na verlies van de eerste set werden echter de volgende drie gewonnen. Nog even vermelden dat Leon Venero in zijn tweede officiële wedstrijd voor Polen topscorer was met 17 pt.

De Red Dragons boden in Rotterdam tijdens hun eerste wedstrijd tegen USA, het nummer twee van de wereld, aardig weerstand. Meer als setwinst zat er echter na een knappe wedstrijd niet in. De tweede wedstrijd tegen Oranje was een afknapper. Tot 20-20 in de eerste set verliep de wedstrijd gelijkopgaand maar toen was het liedje uit. De 3-0 zege tegen Korea was wel een doekje tegen het bloeden. De kwalificatie was voor USA dat met 3-1 won tegen Nederland.

In St.-Petersburg won Rusland de beslissende wedstrijd tegen Iran met 3-0 en in Ningbo won Argentinië al zijn wedstrijden, ook tegen China..

In Varna had Bulgarije de kwalificatie voor het grijpen bij een 2-0 voorsprong en matchbal in set drie maar Brazilië won deze set nog met 30-32 en ook de volgende twee sets.

In Bari kreeg Servië in de beslissende wedstrijd geen schijn van kans tegen Italië. Het werd 3-0  25-16, 25-19, 25-19.

Conclusie: Polen, USA, Rusland, Argentinië, Brazilië en Italië, samen met gastland Japan gekwalificeerd. Ook hier heeft Europa in het laatste kwalificatietoernooi in Berlijn nog recht op één ticket voor Tokio. Ook hier worden de deelnemende landen toegewezen na het EK eind september. In principe krijgen de Red Dragons bijgevolg volgende landen als mogelijke tegenstanders: Servië, Frankrijk, Bulgarije, Nederland, Duitsland, Slovenië en Finland.

Mol / Sorum succesvol in de World Tour                      

In de World Tour volgden de toptoernooien elkaar in snel tempo op met één constante namelijk dat deelnemen voor Mol / Sorum voldoende was om te winnen.

Espinho (4*)

Koekelkoren – van Walle overleefden deze maal de poulefase. Tegen de Brazilianen Alison / Alvaro Filho werd weliswaar de eerste wedstrijd met 2-1 verloren, maar de Nederlanders Penninga / Bouter kregen geen schijn van kans in de tweede wedstrijd. Het werd 2-0 met tweemaal 21-13 als setstand. In de eerste ronde kregen ze met de Brazilianen Saymon / Guto een loodzware tegenstander. Ze verdedigden hun vel duur, wonnen de tweede set met 21-16 maar moesten in de derde set met 15-9 de duimen leggen.

Mol / Sorum waren niet aanwezig in de halve finale want ze hadden een rustpauze ingelast. Deze halve finales zagen er als volgt uit: Plavin / Tocs (LAT) vs Alison / Alvaro / Filho (BRA) 0-2 (19-21, 15-21) en Grimalt / Grimalt (CHI) vs Andre / George BRA) 0-2 (17-21, 17-21). De derde plaats ging naar Plavin / Tocs die de broeders Grimalt met 2-0 versloegen. De volledig Braziliaanse finale werd door Alison / Alvaro Filho gewonnen. Zij versloegen Andre /George met 2-1 (21-13, 15-21, 15-9).     

Bij de vrouwen kregen we met het Amerikaanse duo Claes / Sponcil een nieuwe naam bij de laatste vier. Ook hier twee Braziliaanse duo’s in de halve finale maar niet zo succesvol als bij de mannen. We kregen volgende resultaten : Ana Patricia / Rebecca (BRA) vs Claes / Sponcil (USA)  0-2 (12-21, 24-26) en Agatha – Duda (BRA) vs Makroguzova / Kholomina (RUS) 0-2 (18-21, 18-21). Het brons ging naar Ana Patricia / Rebecca die hun landgenoten Agatha / Duda versloegen met 2-1 (21-18, 18-21, 15-12). De strijd voor het goud werd gewonnen door de Russinnen Makroguzova / Kholomina die Claes / Sponcil versloegen met 2-0: 21-17, 21-16. Het was hun eerste goud in een viersterrentoernooi van de World Tour. Dit nog jonge team won tweemaal zilver op het WK U21 in 2016 en 2017.

Tokyo (4*)

Koekelkoren – van Walle werden uitgeschakeld in de poulefase. Ze wonnen nochtans tegen het sterke Qatarese paar Cherif / Ahmed met 2-0 maar vermits ze met 2-0 verloren tegen de Brazilianen Alison / Alvaro Filho (21-12, 21-14) en de Fransen Aye / Gauthier-Rat (22-20, 21-19) eindigden ze met drie duo’s met eenzelfde aantal punten maar waren zij laatste met het slechtste puntenquotiënt.

In de halve finale bij de mannen versloegen Mol / Sorum onze noorderburen Brouwer / Meeuwsen met 2-0. In de andere halve finale won het Duitse duo Ehlers / Flüggen, pas recentelijk actief in het circuit, met 2-1 van Alison / Alvaro Filho. Brouwer / Meeuwsen wonnen de strijd voor het brons met 2-0. Mol / Sorum wonnen hun negende goud in de World Tour. Ehlers /Flüggen verloren met 2-0 : 21-17, 21-18.

Bij de vrouwen lieten de favorieten zich niet verrassen in de halve finale. Klineman / Ross versloegen Borger / Sude (GER met 2-0 en Agatha / Duda wonnen eveneens met 2-0 van Bransley / Bandie (CAN). Na in de poule geflirt te hebben met de uitschakeling – Agatha / Duda verloren er immers twee van hun drie wedstrijden – veroverde het Braziliaans duo uiteindelijk goud door Klineman / Ross met 2-0 te verslaan. Het brons ging naar Bransley / Bandie.

Wenen (5*)

Koekelkoren / van Walle geraakten niet in de hoofdtabel want ze werden in de tweede ronde van de kwalificaties uitgeschakeld met 2-0 door het Braziliaanse duo Guto / Saymon (21-14, 21-18).

Bij de mannen kregen we in de halve finale volgende resultaten : Mol / Sorum (NOR) vs Fijalek / Bryl (POL) 2-0 en Dalhauser / Lucena (USA) vs Alison / Alvaro Filho (BRA) 0-2.

In de strijd voor het brons wonnen Fijalek / Bryl met 2-1 tegen Lucena / Dalhauser. Mol / Sorum veroverden hun tiende goud in de World Tour via een 2-0 zege tegen Alison / Alvaro Filho:  setstanden 21-11, 21-17.

Bij de vrouwen bereikten drie Braziliaanse duo’s de halve finale. We kregen nochtans geen volledige Braziliaanse finale want Agatha / Duda dolven met 2-0 het onderspit tegen Pavan / Melissa (CAN). In de andere halve finale versloegen Maria Antonelli / Carol na een marathon partij Talita / Tatiana Lima met 2-1 (setstanden 21-16, 35-37, 15-13).

Voor plaats drie versloegen Agatha / Duda hun landgenoten Talita / Tatiana Lima met 2-0 (31-29, 21-19). De titel ging naar Pavan / Melissa die Maria Antonelli / Carol met 2-0 versloegen.

Mol / Sorum winnen ook EK beach in Moskou

Een slechte start voor Koekelkoren / van Walle die hun eerste poulewedstrijd verloren tegen het laag geklasseerde paar Popov / Gordieiev uit Oekraïne met 2-0 (21-18, 23-21). Thole / Wickler bleken ook een maatje te sterk maar het geluk was wel aan hun zijde want het Duitse duo Wallenhorst / Winter moest forfait geven wegens een blessure zodat de kwalificatie voor de eerste ronde zonder spelen een feit was. In deze ronde van 24 werden ze dan met 2-0 (21-16, 21-16) uitgeschakeld door het vrij onbekende Oostenrijkse duo Ermacora / Pristauz, dat achteraf wel kon doorstoten tot de halve finale.

Het podium bij de mannen zag er als volgt uit : 1. Mol / Sorum (NOR); 2. Semenov / Leshukov (RUS);  3. Ermacora / Pristauz (AUT).

Bij de vrouwen stonden enkel vrij onbekende duo’s op het podium. Dit zag er als volgt uit : 1. Graudina / Kravcenoka (LAT); 2. Wojtasik / Kociolek (POL); 3. Liliana / Elsa (ESP).

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: FIVB