Willen de echte beachkampioenen nu opstaan

De Masterfinales beachvolleybal in Knokke-Heist worden dit weekend afgewerkt op het evenementenstrand aan de Zeedijk van Duinbergen. Vrijdag zijn er de prekwalificaties, zaterdag worden de kwalificatiewedstrijden georganiseerd en zondag wordt er gestreden voor de Belgische titel tijdens de Grand Slam Finales. De slotwedstrijden worden voorzien vanaf 15 uur.

Bij de vrouwen lijkt het een duel te worden tussen Van den Vonder-Cools en Van Bree-Ruysschaert. Verrassingen zijn niet uitgesloten, want Catry-Vandesteene willen vanzelfsprekend hun nationale titel verdedigen. Dit West-Vlaams duo presteert ieder jaar goed tijdens de Masterfinales. De winderige condities aan zee zijn altijd wisselvallig en daar weet dit ervaren duo wel raad mee. We onderschatten de kwaliteiten van Coolman-Rousseaux en Heyrman-Van Grinsven niet en ook Ceustermans-De Tant horen bij de outsiders.

De mannen hebben negen toernooien achter de rug. Vijf verschillende duo’s hebben deze zomer een manche met winst afgesloten Het zal er in Knokke erg spannend aan toe gaan. Want stuk voor stuk kunnen de vijf winnaars de Belgische titel veroveren. Er is niemand die er echt bovenuit steekt. Natuurlijk willen Colson-Deroey hun Belgische titel verlengen. Na hun winst van vorig weekeinde staan zij bovenaan de lijst met titelkandidaten. Er is een lichte twijfel bij Lander en Louis Vandecaveye en ook bij Tim Lemmens die samenspeelt met Anshel Ver Eecke. Vorige week moesten deze tweetallen het toernooi in Opwijk stopzetten wegens lichte blessures. We blijven deze beide duo’s bij de favorieten zetten, want met hen ben je nooit klaar. Ook met Douwen-Paulides moet je altijd rekening houden. Degruyter-Vandecaveye hadden het vorige week in het – overigens uitstekend georganiseerd toernooi van Opwijk – eventjes moeilijk. Zij willen zich ongetwijfeld herpakken. Dat ze daarvoor de kwaliteiten hebben, bewezen ze in het begin van deze zomer reeds toen ze twee manches konden winnen. Dat zijn in totaal vijf topkandidaten voor het Belgisch kampioenschap beachvolleybal. Met het tweetal Christiaens-Cosemans – onlangs nog vijfde op de Europese kampioenschappen voor universitairen en vorig jaar finalist – rekenen we er nog een kanshebber bij. Redenen genoeg om naar de kust te komen om deze spannendste Masterfinales ooit vanop de eerste rij te beleven.


Na dit weekend is het nog niet gedaan in Knokke. Op maandag 12 augustus staan de nationale kampioenschappen U14, U16 en U18 op het programma. Als kers op de taart organiseert de Beachfederatie van 15 tot 18 augustus op hetzelfde evenementenstrand van Knokke het ‘one-star tournament’ van de FIVB World Tour, met tal van Belgische mannen- en vrouwenteams. De Belgische Volleybalbond is fier dat – na jarenlange afwezigheid – opnieuw een internationaal beachtoernooi aan onze kust zal plaats vinden.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke

Manche 1ste plaats 2de plaats 3de plaats
Brussel vrouwen Van den Vonder-Cools Van Bree-Ruysschaert Coolman-Rousseaux Catry-Vandesteene
Brussel mannen Colson-Deroey Van der Aa-Van Reeth De Keyser Seppe-Jente Vandecaveye Lander-Louis
Hechtel vrouwen Van den Vonder-Cools Liekens-Van Grinsven Van Bree-Ruysschaert Catry-Vandesteene
Hechtel mannen Degruyter-Vandecaveye Douwen-Paulides Colson-Deroey Coenen-Vermeeren
Gent vrouwen Van den Vonder-Cools Van Bree-Ruysschaert Vandenabeele-Piatkowska Catry-Vandesteene
Gent mannen Degruyter-Vandecaveye Lemmens-Ver Eecke Van der Aa-Van Reeth Colson-Deroey
Kortrijk vrouwen Van Bree-Ruysschaert Van den Vonder-Cools Coolman-Rousseaux Catry-Vandesteene
Kortrijk mannen Lemmens-Ver Eecke Vandecaveye Lander-Louis Witvrouwen-Van Dijck Colson-Deroey
Ieper vrouwen Van den Vonder-Cools Van Bree-Ruysschaert Daniëls-Mees Catry-Vandesteene
Ieper mannen Colson-Deroey Degruyter-Vandecaveye Douwen-Paulides Ver Eecke-Cosemans
St-Niklaas vrouwen Van den Vonder-Cools Catry-Vandesteene Van den Broeck-Brocatus Coolman-Rousseaux
Sint-Niklaas mannen Douwen-Paulides Vandecaveye Lander-Louis Pirali-Nuijten Lemmens-Ver Eecke
Genk vrouwen Van den Vonder-Cools Van Bree-Ruysschaert Wittock-Liekens Catry-Vandesteene
Genk mannen Vandecaveye Lander-Louis Lemmens-Ver Eecke Verspecht-Willems Douwen-Paulides
Leuven vrouwen Van Bree-Ruysschaert Ceustermans-De Tant Cools-Van den Vonder Simons-Reul Océane
Leuven mannen Vandecaveye Lander-Louis Degruyter-Vandecaveye Lemmens-Ver Eecke Steenhouwer-Degrève
Opwijk vrouwen Van den Vonder-Cools Van Bree-Ruysschaert Heyrman-Van Grinsven Catry-Vandesteene
Opwijk mannen Colson-Deroey Pirali-Nuijten Christiaens-Cosemans De Keyser Seppe-Jente
Knokke vrouwen      
Knokke mannen