Gert vande Broek: “Onze goede groep Yellow Tigers realistisch benaderen”

Vrijdag spelen de Yellow Tigers in Catania (Sicilië) het olympisch kwalificatietoernooi. De winnaar is dadelijk geplaatst voor de Spelen volgend jaar in Tokio. Maar de kans dat de Belgische vrouwenploeg die stunt kan waar maken, is haast onbestaande als je weet dat gastland Italië alles op deze kwalificatie heeft afgestemd en zelf al fors rekening zal moeten houden met Europees vice-kampioen Nederland.

“In functie van de lange termijn is behoud in de VNL en een sterke prestatie op het EK veel belangrijker dan goed presteren op dit kwalificatietornooi waar de kwalificatiekans uiterst klein is en waarvoor nog een herkansing volgt in januari 2020,” beseft bondscoach Gert vande Broek na de terugkeer van zijn ploeg uit het oefentoernooi in Kaliningrad, waar zowel van Rusland (3-1), Polen (3-0) als Duitsland (3-1) verloren werd.

Zijn jullie trouwens niet vrij laat aan de voorbereidingswedstrijden met de Yellow Tigers begonnen?

Vande Broek: “Na 15 wedstrijden in de VNL (Volley Nations League) en een zware clubcompetitie bij de meeste speelsters, was het absoluut nodig om drie volle weken vakantie in te bouwen. We moeten beseffen dat we op bepaalde posities in het team krap zitten qua kwaliteit en dat we daarom onze kernspeelsters voldoende rust moeten gunnen. Ze hebben soms ‘crazy’ gespeeld in de VNL, maar je mag ze ook niet over het paard tillen. Doen we dat wel, dan ben ik zeker dat sommigen met blessures aan het nieuwe clubseizoen zouden starten en hierdoor hun engagement voor het nationaal team voor de volgende jaren in vraag zouden stellen. En dus zijn we inderdaad wel wat later met onze voorbereiding begonnen dan de meeste andere landen.

Toch deden jullie in Kaliningrad mee aan een sterk bezet toernooi…

“Het bewijst dat wij de uitdagingen niet uit de weg gaan. Het was tegelijkertijd ook confronterend, want de andere drie landen stonden duidelijk al verder in hun voorbereiding en ze waren vorige week ook kwalitatief sterker. Ze hebben een ruimere keuze aan mogelijkheden om een aantal speelsters op te stellen. Bekijk Rusland: op één speelster na stonden ze met een compleet andere ploeg op het terrein dan de ploeg die in Kortrijk aantrad. Hun hoofddoel is ook onmiddellijke kwalificatie voor de Spelen tijdens een toernooi dat ook in Kaliningrad zal gespeeld worden. Polen is dan weer het land dat het sterkst in opmars is en zelfs verrassend de Final 6 haalde in de VNL. Alleen tegen Duitsland had ik iets meer verwacht qua resultaat. Maar gezien de omstandigheden, was ik tevreden over deze groep: we hebben 11 sets gespeeld en in 9 sets hebben we telkens goed meegespeeld.”

Je behield nagenoeg dezelfde speelstersgroep, die het ook waar maakte op het VNL…

“We mogen echt wel terugblikken op een uitstekend campagne in de VNL. We wonnen er door acht wedstrijden op een werkelijk hoog niveau te spelen. Het is nu kwestie om zo snel mogelijk weer aan datzelfde niveau van de VNL te geraken. En welke voorbereiding kan je beter hebben dan spelen tegen landen uit de Europese top zoals Rusland, Polen, Duitsland, Italië en Nederland? Gezien de korte voorbereidingstijd behield ik integraal de groep om hopelijk zo snel mogelijk het VNL-ritme opnieuw te bereiken.

Natuurlijk gaan we gewoon volle bak aan de slag tegen landen als Italië en Nederland, maar we mogen de motor van onze ploeg niet verbranden in het vooruitzicht van andere belangrijkere opdrachten. Op langere termijn willen we ons kwalificeren voor het WK 2022. En om in aanmerking te komen voor een goede loting bij de WK-kwalificaties, moesten we het behoud in de VNL kunnen verzekeren en moeten we sterk presteren op het komend EK. De tweede ronde halen is een must voor onze plaats in de Europese en wereldranking.”

Kan je opslagdruk en een uitstekende ploeggeest als de sterke punten beschouwen van deze Yellow Tigers?

“Opslagdruk is inderdaad één van onze sterke punten. We haalden in Rusland nog niet het niveau van de VNL, maar dat komt wel door nog meer matchen te spelen. En de teamgeest is ook opperbest. De speelsters gaan correct om met de nederlagen en ze weten ook waar we naartoe willen. Daar heb ik zeker geen schrik van. “

Zit er met deze generatie ook een medaillekans in zoals dat op het EK 2013 in Berlijn gebeurde met de vorige generatie?

“Bij een EK moet je beseffen dat een toernooi in een post-olympisch jaar kwalitatief iets minder hoog is dan een EK in een pre-olympisch jaar. Dit jaar wordt het EK zeker een sterk kampioenschap. Maar hoe dan ook: om ooit een medaille te halen, moet ook echt alles meezitten. Kunnen we lang genoeg met deze groep werken en aan topcompetities zoals de VNL deelnemen en geraken we ‘in the flow’, dan kan de stunt van 2013 zeker ooit herhaald worden. Maar het vergt hoe dan ook een geduldige opbouw met liefst elk jaar een verbetering van ongeveer 15% als ploeg.”

Een aantal volgers fronsten de wenkbrauwen toen ze merkten dat Heyrman, Van Hecke en Aelbrecht niet in de selectie zaten…

“Laura Heyrman had zelf beslist om een ‘break’ te nemen nadat ze in haar Japanse periode geconfronteerd werd met veel blessures. Ook Lise Van Hecke, die net getrouwd is, wilde net als vorig jaar de zomerperiode gebruiken om fysiek te herstellen en zich voor te bereiden op het clubseizoen. Blijft Freya Aelbrecht over, die wél graag had meegedaan. Ik begrijp heel goed haar ontgoocheling.  Ze heeft in het verleden heel veel gedaan voor de Yellow Tigers. Maar door de te korte voorbereidingstijd koos ik voor de automatismen van de VNL. Uitgerekend op haar positie is onze kern ook iets ruimer. In Kaliningrad werd Dominika Sobolska uitgeroepen tot beste middenblokster en Marlies Janssens werd de voorbije twee jaar uitgeroepen tot beste serveerster in de VNL. Het blijft een heel moeilijke beslissing, maar ik heb ze echt in eer en geweten genomen rekening houdend met de specifieke situatie van de te korte voorbereidingstijd en de langetermijndoelstellingen.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto: Bart Vandenbroucke

Programma olympisch kwalificatietoernooi in Catania:

 • Vrijdag 2 augustus: 18u België – Nederland; 21u Italië – Kenia
 • Zaterdag 3 augustus: 18u Kenia – Nederland; 21u België – Italië
 • Zondag 4 augustus: 18u België – Kenia; 21u Italië – Nederland

De Belgische ploeg bestaat uit:

 • Spelverdelers: Jutta en Ilka Van de Vyver
 • Libero: Anna Valkenborg
 • Opposite: Kaja Grobelna, Karolina Goliat
 • Receptie-hoek: Britt Herbots, Celine Van Gestel, Dominika Strumilo, Jodie Guilliams, Manon Stragier
 • Middenspeelsters: Nathalie Lemmens, Dominika Sobolska, Marlies Janssens, Silke Van Avermaet.

De reeksen van de andere kwalificatietoernooien:

 1. Polen, Servië, Puerto Rico, Thailand.
 2. China, Turkije, Duitsland, Tsjechië.
 3. USA, Argentinië, Bulgarije, Kazakhstan.
 4. Brazilië, Dom. Republiek, Kameroen, Azerbaidjan.
 5. Rusland, Korea, Canada, Mexico.