“Je kan uit het beachvolley ook veel voordeel halen voor het zaalvolley”

Dit weekeinde wordt op de beachterreinen achter het Eurovolleycenter in Vilvoorde de West-Europese WEVZA-competitie georganiseerd. Zes ploegen bij de mannen – twee uit Nederland, twee uit Portugal en uiteraard twee uit België – zullen een onderlinge strijd leveren om te weten wie bij de U21 zal zegevieren. Bij de vrouwen zijn er (met Duitsland erbij) zeven, misschien acht teams ingeschreven.

Bob Douwen en Tim Van de Wielle waren een aantal jaren geleden (samen met Bart Janssen en Joppe Paulides) gestart met een beachprogramma voor de jeugd. Rik Donckers, organisator van de denkcel beachvolley, heeft na een sabbatjaar opnieuw contact opgenomen met beide trainers. Zaterdag en zondag zorgt Rik Donckers voor de begeleiding bij de meisjes en Bob Douwen zal de jongens coachen, want Tim Van de Wielle had reeds een reis gepland.

“De eerste doelstelling is dat onze jeugdige volleyers ervaring opbouwen in het internationale beachvolleybal,” opent Bob Douwen het gesprek na een geslaagde trainingssessie. “We hebben geen enkel idee wat het niveau van de andere ploegen zal zijn. We kunnen dus de verwachtingspatronen moeilijk inschatten. We weten wel dat we nu een aantal weken goed getraind hebben. En we stellen met veel plezier vast dat de jongens en de meisjes echt wel over talent beschikken, want op enkele trainingen tijd merken we een significante vooruitgang.”

“Ze willen echt bijleren,” vult Tim Van de Wielle aan. “Ze komen hier niet de toerist uithangen. De teams zijn gemotiveerd en dat zorgt voor een prettige samenwerking.”

De Belgische talenten waarover Bob en Tim spraken, zijn Fleur Baens en Janne Devos, plus Lina Rampelberg en Lore Gielkens bij de vrouwen. Bij de mannen zijn dat Berre Peters samen met Wout Nuyttens, terwijl Arne Darras een duo zal vormen met Quinten Mannaert.

Alleen al het feit dat de jonge spelers en speelsters een positief antwoord gaven aan de oproep van de nationale volleybond, is het beste bewijs dat deze beachvolleyers boordevol ambitie zitten. Volley Magazine polste even bij Lina Rampelberg (geboren in 2000) en Lore Gielkens (2002) na de training in een loodzware hitte.

“We hebben onszelf aangemeld,” geeft Lina aan. “En inderdaad, ik steek mijn ambitie niet weg. Ik wil graag zo ver mogelijk geraken in het beachvolley. Niet alleen met ons PCQ-team uit Lebbeke, maar ook met ‘Belgium’. We gaan onze uiterste best doen om ons land goed te vertegenwoordigen. We moeten gewoon van de andere landen winnen om een goed resultaat te halen in de U21-categorie.

Lina vertegenwoordigde dit jaar al de Belgische kleuren tijdens het EK beachvolley U20 in Zweden, samen met Nicole Van Bellen. Met haar haalde ze twee jaar geleden al een derde plaats op de Continental Cup in Oekraïne. Nu vormt ze een nieuw duo met Lore Gielkens van de beachclub uit Genk. “Het is speciaal, maar ook erg leuk om België te vertegenwoordigen. Lina en ik gaan dit weekeinde proberen om zo ver mogelijk te geraken,” bevestigt ook de Genkse haar ambities.

Janne Devos en Fleur Baens waren reeds actief op het WK U20 en het EK U22, terwijl ook Wout Nuyttens al internationaal actief was op het EK U18 in het Tsjechische Brno. Samen met Berre Peters, recent nog één van de uitblinkers in de ‘European League’ met de Red Dragons en een knappe ‘Euro Millions League’-campagne met zijn ploeg OHL, telt de Belgische selectie bijgevolg kleppers in de rangen die het klappen van de zweep kennen. We durven bijna stellen dat dit jonge, bekwame spelers en speelsters zijn, met een rugzak vol ervaring en talent. Kunnen zij dit ook tonen tijdens het WEVZA-toernooi van dit weekeinde?

“Er zouden nog meer spelers en speelsters de stap naar het beachvolley moeten zetten,” benadrukt Bob Douwen. “Uit het beachvolley kan je ook opmerkelijk veel voordeel halen voor het zaalvolley. Zo word je een complete volleyballer.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke