Robin De Bont: “Al vijf jaar komen alle meisjes uit de Topvolleyschool minstens in Liga A terecht”

De competities vallen een beetje ongelukkig: de meisjes U16 spelen van 13 tot 21 juli hun EK in het Italiaanse Triëste, terwijl de meisjes U18 van 10 tot 14 juli actief zijn op het WEVZA-Zeslandentoernooi in Wiesbaden.

Doorheen het jaar trainen die meisjes dikwijls samen en in het verleden deden al eens meisjes van de jongere generatie mee aan een competitie in een hogere leeftijdscategorie. Maar laat het ons positief bekijken: op deze manier kan een bredere kern kennis maken met volley op het hoogste niveau,” weet bondstrainer Robin De Bont. “Gewoonlijk ben ik de assistent bij de ploeg van mijn collega Yorick Vande Velde, terwijl hij mijn assistent is als ik hoofdcoach ben. Maar ook dat zal deze keer door de overlapping dus niet kunnen.”

Over de spelkwaliteiten van de meisjes uit de Topvolleyschool is Robin redelijk opgetogen. “Om zich te plaatsen voor het EK wonnen de jongste meisjes van Frankrijk, Nederland en Duitsland. Het voordeel is natuurlijk dat ze gedurende een gans schooljaar in dezelfde ploeg spelen en dat ze technisch-tactisch voor geen enkel land moeten onderdoen. Tegen sommige landen komen ze dan soms fysiek te kort, maar dat wordt – zoals bij de grote Yellow Tigers – meestal opgevangen door technische en tactische vaardigheden.

Aan voorspellingen waagt Robin zich niet dadelijk. Hoewel…

“De U16-meisjes, die het voorbije seizoen actief waren in eerste divisie, spelen hun allereerste EK. Er zijn wel een aantal beelden van de andere deelnemers, maar je moet het uiteindelijk toch allemaal ter plaatse meemaken. Het is natuurlijk ook een feit dat die situatie juist dezelfde is voor de andere landen. Ook voor hen is het een eerste EK. Ik vind dat deze meisjes erin moeten geloven, want zij hebben vorig jaar toch het Achtlandentoernooi gewonnen. Ik denk dat zij minstens moeten trachten bij de top-8 te eindigen en als ze één of twee keer kunnen stunten, dan eindigen ze misschien wel in de top-4. De eerste twee van onze poule komen dan uit tegen de eerste twee uit de andere poule, die in Zagreb speelt. Bij de eerste acht moeten ze kunnen eindigen en van de top-4 moeten ze dromen. Ze staan tenslotte nu ook al bij de top-12 van Europa.”

Zelf gaat Robin mee met de meisjes -18. “Zij hebben al wel een drietal jaren Europese toernooien mee als ervaring en dus kunnen ze de tegenstanders al wel een beetje inschatten. Ik zag dat de Duitse organisatoren van het Zeslandentoernooi mikten op een laatste match tussen Duitsland en Frankrijk. Ik denk dat ze die twee ploegen aanzien als de finalisten. Aan ons om roet in het eten te gooien en te bewijzen dat ze ongelijk hebben. Ik weet wel waarom ze Frankrijk als favoriet zetten: de Fransen hebben vorig jaar de finale van het Achtlandentoernooi gewonnen van België. Dat gebeurde na een erg spannende match en in de voorbereiding hadden wij overigens van hen gewonnen. Wij staan dus heel dicht bij mekaar. Maar de meisjes staan nu ook 12 maanden verder en zij moeten nu maar eens bewijzen dat ze één jaartje extra topvolley achter de rug hebben met hun ploeg uit Liga B.”

Robin De Bont merkt ook wel dat er her en der clubs bestaan, die met een eigen soort topsportproject beginnen. “Ik heb er niks op tegen dat goede talenten opgeleid worden in de eigen club, op voorwaarde dat ze nadien de stap zetten naar de topvolleyschool. Ik ben er immers van overtuigd dat wij in Vilvoorde over de meeste middelen, het meeste aantal uren en het beste programma beschikken voor de leerlingen, die volley en studies willen combineren. Er is trouwens een steeds groter studieaanbod in Vilvoorde, de eindtermen in deze school zijn dezelfde als die in andere middelbare scholen. Ik denk dus dat ook op dat gebied voldoende aan de toekomst van de kinderen gedacht wordt. Ik heb hier bij de oud-leerlingen al latere dokters, advocaten of leraars LO weten vertrekken.”

Er wordt wel eens gezegd dat er goed gewerkt wordt als er uit elke generatie één of twee speelsters komen, die nadien kunnen ingeschakeld worden in de nationale ploeg. Hoe zie je dat zitten bij de huidige generatie meisjes in de topvolleyschool?

“Er zitten zeker talentjes in de huidige generatie. Een aantal van hen zal je volgend seizoen al terugvinden bij Asterix, Oudegem of Gent, waar er vele uren training op het programma staan. Dat een hele generatie zou doorstoten naar de Yellow Tigers zal misschien nogal moeilijk vallen, maar ik denk wel dat er binnen enkele jaren een aantal speelsters zijn, die de kern van de nationale ploeg kunnen aanvullen. Trouwens, zo heel veel jaren verschil zit er niet op met de vorige generatie. Britt Herbots is van 1999, terwijl er bij de oudere speelsters uit de Topvolleyschool meisjes zitten uit 2002.

Ik ben hier nu vijf jaar als trainer en ik kan zeggen dat alle meisjes, die hier de laatste vijf jaar afstudeerden aan onze school, een ploeg vonden in de Liga A. Allemaal, hé! Ik zou trouwens vinden dat we gefaald hebben, mochten we die doelstelling niet meer halen.”

Wevza zeslandentoernooi (Wiesbaden, coach Robin De Bont, meisjes U18) van 10 tot 14 juli met Duitsland, Frankrijk, Nederland, Spanje en Portugal als tegenstanders.

EK meisjes U16 (Triëste, coach Jorick Vande Velde): 13/07: 17u Nederland; 14/07: 11u Servië; 15/07: 19u30 Italië; 17/07: 17u Turkije, 18/07: 11u Roemenië. 20/21-07: kruisfinales tegen ploegen uit de reeks van Zagreb: Kroatië, Slovenië, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Finland.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Topvolleyschool