EK beach U22: “Talent heeft te maken met iets goed, gemakkelijk en graag doen”

In het Belgisch beachcircuit zijn er een aantal talenten die komen aanstormen. Zij kloppen hard op de deur om door te breken en willen dit ook tonen aan de internationale scène. Het EK U22 zal plaats vinden in Turkije van 11 tot 14 juli. Er zijn twee beloftevolle teams die vanuit België naar Antalya zullen reizen om hun talent te meten met de jonge toppers van Europa. Wat is talent ? Talent heeft te maken met iets goed, gemakkelijk en graag doen, waardoor je de passie of drive hebt om hier graag mee bezig te zijn en je er ook energie van terug krijgt. 

Janne Devos (20 jaar, vorig jaar bij Asterix Avo en volgend seizoen bij Michelbeke) is samen met Fleur Baens, (19 jaar, komt van Jaraco As en volgend jaar bij Leuven) zo’n speelster die zeer gepassioneerd met het beachvolleybal bezig is. De beide meisjes zullen België vertegenwoordigen op het EK beachvolleybal van de U22 in Antalya, Turkije. Vorig jaar deden ze reeds mee en dit seizoen reageerden ze opnieuw positief op de oproep vanuit de Belgische Volleybalbond om deel te nemen aan dit Europees Kampioenschap. Ze waren met twee teams in de running, maar omdat Janne Devos en Fleur Baens een hogere ranking hebben, kregen ze de voorkeur op Nicolien Van Bellen en Lina Rampelberg. Dit laatste tweetal was trouwens vorige maand in de tweede ronde uitgeschakeld bij de U20 in het Zweedse Göteborg. 

Christophe Witvrouwen en Ward Van Dijck (beide 21 jaar en alle twee hun opleiding gekregen bij Mendo Booischot) zijn de Belgische beloften die bij de mannen in het Turkse Antalya aan het EK U22 zullen deelnemen. Christophe blijft nog bij Mendo, maar Ward start na de Masterfinales van Knokke zijn tweede seizoen in de EuroMillions League bij Achel. “Het plan om aan zo’n grote internationale competitie deel te nemen is langzaam gegroeid”, legt Christophe Witvrouwen uit. “Wanneer de oproep van de Belgische Bond bekend werd gemaakt, hebben we meteen gereageerd. We missen geen enkele manche van het ‘Belgian Beachvolley Championship’. Dat was het sein om ons in te schrijven.”

Tijdens het EK mag er bij deze jeugdcompetitie wel gecoacht worden. Dus nemen de jongens Didier Witvrouwen mee en de meisjes rekenen daarvoor op Liesbet Van Breedam. Die heeft tonnen ervaring na haar deelname aan de Olympische Spelen 2008 van Peking. De twee trainers zullen ook de administratieve taken op zich nemen en de videoscouting begeleiden. De beide Belgische teams hebben ambities om minstens de eerste ronde te overleven. Ze zijn alle twee het laagst geklasseerd in de poule. Op basis van de internationale punten zijn zij in het nadeel. Maar daar storen zij zich niet aan. Ze wachten de loting af om te bepalen hoe groot hun kansen zijn om verder door te stoten. “We zullen vooral naar ons eigen niveau kijken en zo knap mogelijk presteren”, verklaren ze allemaal in koor. “We representeren België en we zullen dat zo goed mogelijk proberen te doen. In de zaal vermoed ik dat er meer een nationaal gevoel aanwezig is, omdat je ook met meer spelers bij elkaar bent. In een beperkte groep – we zijn maar met vier – vermoeden we dat de driekleurige, vaderlandse trots nog moet groeien. We leren wel andere volleybalculturen kennen, en daar kijken we wel naar uit.”

De vier beachvolleyballers hebben de juiste ingesteldheid en de perfecte motivatie. We herhalen: “Talent heeft te maken met iets goed, gemakkelijk en graag doen, waardoor je de passie of drive hebt om hier graag mee bezig te zijn en je er ook energie van terug krijgt”. Ondertussen komen de Masterfinales in Knokke-Heist op 10-11 augustus steeds dichterbij. “Tijdens de gewone manches willen we steeds de Grand Slam wedstrijden op zondag halen. Al de rest is extra”, luidt de doelstelling van de twee meisjes en ook bij de jongens horen we dezelfde ambitie. “We hebben in Kortrijk de halve finales gehaald en in Sint-Niklaas de kwartfinales”, blikken Christophe Witvrouwen en Ward Van Dijck eventjes terug. “We willen onze progressie verder zetten en leren uit de duels tegen de topteams. Ook de ervaring van het EK zullen we meenemen. En dan willen we dat toepassen in Knokke. Eigenlijk willen we daar – net zoals in Turkije – gewoon knallen.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke