Volley worldwide van juni 2019

Worldtour Beach
Baden Open (1*)

Van 7 tot 10 juni gingen de gebroeders Vandecaveye en Cools- Vandevonder in het 1 sterren toernooi van Baden (AUT) eens uit testen wat ze internationaal betekenden. Voor de gebroeders Vandecaveye was dit niet direct een succes want ze werden reeds uitgeschakeld in de eerste ronde van de kwalificaties. Cools – Vandevonder waren rechtstreeks gekwalificeerd voor de hoofdtabel. Zij waren hier vrij succesvol want ze schopten het tot in de halve finale waar ze kansloos met 2-0 verloren tegen een Oostenrijks duo. De strijd voor de derde plaats tegen een ander Oostenrijks duo was razend spannend. Uiteindelijk verloren ze met 2-1, setstanden 19-21, 21-18, 17-19

Warschau Open (4*)

Koekelkoren – Van Walle verkozen in Vlissingen deel te nemen aan de Zeeland Beach Classic waarvan de Dela Eredivisie Beach een onderdeel van is. Met succes want ze behaalden hier een gouden plak.
In Warschau was er bij de mannen geen vierde opeenvolgende gouden medaille voor Mol – Sorum. In de finale leek het er wel even op dat dit een feit zou zijn toen de eerste set tegen Evandro – Bruno Schmidt (BRA) met 21-11 gewonnen werd maar de volgende sets gingen met 21-17 en 15-12 verloren. Het duel voor de derde plaats was een Russisch onder onsje tussen Krasilnikov – Stoyanovski en Semenov – Leshukov door deze laatsten met 2-1 gewonnen.

Bij de vrouwen wonnen Clancy – Artacho del Solar (AUS) de finale tegen Stockman – Larsen (USA) met 2-0 setstanden 22-20, 21-17. De strijd voor de derde plaats was hier een Braziliaans onder onsje tussen Agatha – Duda en Maria Antonelli – Carol door de eersten gewonnen met 2-0


WK in Hamburg
Dit WK kende een vroegtijdig einde voor Koekelkoren – van Walle. Door het feit dat ze hun drie poulewedstrijden verloren waren ze niet alleen direct uitgeschakeld maar scoorden ze ook weinig punten voor de world ranking wat hun kansen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de OS serieus hypothekeerde.

Van 2 tot 8 juli wordt in Hamburg zowel bij de vrouwen als de mannen nu verder gestreden voor goud, zilver en brons.


Continental Cup
32 landen onderverdeeld in 8 poules van 4 namen deel aan de eerste fase van deze Cup. België stond in een poule met Slovakije, Hongarije en Georgië. Koekelkoren – van Walle en Colson – Deroey wisten in Georgië alle wedstrijden winnend af te sluiten en plaatsten zich aldus voor de volgende fase die doorgaat in 2020. Hieraan nemen van 1/5/2020 tot 31/5/2020 nog 24 landen deel, namelijk de 16 die zich kwalificeerden in fase 1 + de 8 landen die het hoogst gekwalificeerd zijn in de world ranking. Wie naar de OS mag word bepaald in de derde fase die vlak daarop volgt van 22/6/2020 tot 28/6/2020 in Nederland.

Volley Nations League
Vrouwen
Onze Yellow Tigers mogen hier terugblikken op een schitterende campagne met enkele prachtige en totaal onverwachte resultaten. Waar oorspronkelijk de betrachting was het behoud te realiseren eindigden ze na de 15 wedstrijden van de round Robin met 8 overwinningen en 22 pt op een schitterende zevende plaats. De topzes zag er als volgt uit :

CHN 12w 3v 35pt

USA 12w 3v 35pt

BRA 11w 4v 35pt

ITA 11w 4v 34pt

TUR 11w 4v 32pt

POL 9w 6v 26pt

Om vast te leggen wie de opvolger wordt van de USA spelen deze zes teams de final six van 3 tot 7 juli in Nanjing (CHN). In Poule A spelen CHN, TUR en ITA. In Poule B spelen USA, POL en BRA.


Mannen
Na afloop van de 15 wedstrijden van de Round Robin kregen we volgende rangschikking : 1. BRA 14w 1v 39pt

IRI 12w 3v 36pt

RUS 12w 3v 34pt

FRA 11w 4v

POL 11w 4v 30pt

USA 9w 6v 28pt

China eindigde laatste met slechts een overwinning en 4 pt achter Portugal dat tweemaal won en 7 pt veroverde. De eerste zes teams spelen de final six, om te bepalen wie de opvolger wordt van Rusland en dit van 10 tot 14 juli in Chicago. In poule A spelen BRA, IRI en POL, in poule B FRA, USA en RUS

Golden League
Mannen

Vermits België met de 2pt behaald tegen Slovakije 1 pt meer haalde dan Finland konden onze Red Dragons het behoud realiseren in de golden league. Turkije won poule A met 18 pt, Ned poule B met 11 pt en Belarus poule C met 13 pt. Zij waren samen met organisator Estland geplaatst voor de final four In de halve finale kregen we volgende resultaten :
NED – BLR : 1-3
TUR – EST : 3-1
Plaats 3&4 : NED – EST : 3-0
Plaats 1&2 : TUR – BLR :3-0

Vrouwen
In poule A eindigden 3 teams met 4 overwinningen. CZE was eerste met 13pt, UKR tweede met 12 pt en SLO derde met 11pt.
In poule B was CRO eerste met 5 overwinningen en 14 pt. HUN eindigde tweede met 4 overwinningen en 13 pt.
In poule C was BLR eerste met 6 overwinningen en 16 pt voor ESP met 4 zeges en 13 pt.
In de final four kregen we in de halve finale volgende resultaten :
CZE- BLR : 3-1
CRO – ESP : 3-1
Plaats 3&4: BLR – ESP : 3-0
Plaats 1&2: CZE – CRO : 3-1

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV, FIVB, Bart Vandenbroucke