“Voluit voor poulewinst”

Dries Koekelkoren en Tom van Walle staan aan de vooravond van de wereldkampioenschappen beachvolleybal in Hamburg. In het Rothenbaum Stadium zullen ze het in de poulefase opnemen tegen teams uit Quatar, Tsjechië en Italië.

“Het team van Sierra Leone is trok zich terug en werd vervangen door een Italiaans team. Dat is afwachten, maar de andere ploegen kunnen ons niet verrassen. Die kennen we behoorlijk goed”, blikt Dries Koekelkoren vooruit op deze belangrijke competitie. “We konden pas dinsdag een terugvlucht boeken vanuit Georgië, waar we samen met Dennis Deroey en Martijn Colson de eerste fase van de Continental Cup gewonnen hebben. Die extra dagen hebben we benut om onze tegenstrevers van het WK in Hamburg te analyseren. Vorig jaar speelden we een aantal keer tegen de Tsjechen Perusic-Schweiner. In Fort Lauderdale wonnen we nog overtuigend. Dit jaar hebben ze enorme progressie gemaakt, met onlangs nog een finalematch in het viersterrentoernooi van Ostrava. Het team uit Quatar, Cherif-Ahmed is ook sterk. Iedereen uit onze poule wordt begeleid door straffe coaches. Wij ook en daarom durven we beweren dat we voluit voor poulewinst gaan. We starten met een gezonde ambitie, want op grote toernooien kunnen we steeds iets meer. De schouder van Tom van Walle houdt het goed. Onze kinesisten Koen Embrechts en Thomas Faes zullen er in Hamburg tijdens de eerste en tweede fase constant bij zijn. Dat bewijst onze professionele aanpak en onze ambitie. Dit is een unieke kans want tijdens dit WK kunnen we een gigantische sprong maken in het klassement. Winnen we onze poule, dan zijn we zeker negende en dat kan ons een enorm puntenvoordeel opleveren. Als bijkomend extraatje zitten we dan zeker in de tweede ronde en kunnen we vol voor een plaats in de kwartfinale gaan.”

“Voldoende mogelijkheden om naar volgende ronde te gaan”

De veelbelovende, strijdlustige vooruitblik van onze Belgian Beach Boys is opmerkelijk. Zelfs een tegenslag kan hen niet uit het evenwicht brengen. “Wanneer we vrijdag onze eerste match zouden verliezen, gaan we niet in zak en as zitten”, vervolgt Dries Koekelkoren zijn analyse op dit WK. “Er zijn voldoende mogelijkheden om naar de volgende ronde te gaan. De eerste twee van elke poule en de beste vier gerangschikte ‘derde’ stoten door na deze preliminary fase. En dan is er nog de ‘lucky losers round’ met acht overgebleven teams die op de derde plaats eindigden.”Tokyo en de Olympische Spelen van 2020, het wordt opvallend en regelmatig vernoemd tijdens deze voorbeschouwing. Dat is het grote mikpunt, dat is de voornaamste doelstelling van Dries Koekelkoren en Tom van Walle. Alles – ook dit wereldkampioenschap – staat in het teken van de ene, grote doel. “We willen bij die eerste zestien ploegen geraken die zich kunnen kwalificeren voor de Spelen”, benadrukt Dries Koekelkoren. “In een gezuiverde lijst – slechts twee teams per land mogen deelnemen aan de Olympics – staan we 18de of 19de. We hebben voorlopig drie kwoteringen (2x in China en 1x in Tsjechië) die in aanmerking komen. De beste resultaten tellen in aanloop naar Tokyo. We ontvingen recent goed nieuws, want na het laatste viersterrenmanche van de World Tour in augustus te Moskou, zullen er in september en oktober nog drie extra toernooien georganiseerd worden. Vermoedelijk in China en Mexico. Voor ons zijn dat drie extra kansen om punten te scoren. En dan is er nog een bijkomende mogelijkheid indien we de Continental Cup winnen.”

Financiële vruchten

Ze hebben er nog niet over gesproken, onze Belgian Beach Boys, maar wat zal er gebeuren na de Olympische Spelen van 2020. “Wanneer ik voor mezelf mag spreken, ongeacht of we de Spelen halen of niet”, luidt het duidelijk standpunt van Dries Koekelkoren. “We moeten hiermee doorgaan. Vanaf 2014 tot nu hebben we zo veel geweldige stappen gezet. Er is een nationale beachtrainer bijgekomen, permanente kinebegeleiding, enzovoort. Het zou zelfs stom zijn om er dan een punt achter te zetten. Eindelijk beginnen we ook onze eerste financiële vruchten te plukken van al die jarenlange inspanningen. We voelen dat er nog veel progressie inzit. Dit verhaal moet verder uitgebouwd worden. En ook al hebben we over dit thema nog niet gecommuniceerd. Ik ben ervan overtuigd dat Tom van Walle er net hetzelfde over denkt. We willen ongetwijfeld nog vier jaar verder met dit project. Dan komen de volgende Olympische Spelen eraan. Die worden in Frankrijk georganiseerd. Parijs is niet zo ver weg. Dat is goed nieuws voor de supporters en de Topsportfederatie.”

Europees kampioenschap

We keren even terug naar het heden, want vanaf 5 augustus staan er in Moskou nog de Europese kampioenschappen op de kalender. “Ik denk dat dit jaar het EK voor veel ploegen geen absolute prioriteit is”, vermoedt Dries Koekelkoren. “Sommige duo’s laten het EK zelfs even links liggen. Er zijn relatief weinig punten te verdienen. Dit WK krijgt dezelfde status als een vijfsterren toernooi. Het EK weegt maar even zwaar door als een driesterrenmanche. Het ligt ook – vrij ongelukkig – tussen verschillende belangrijke toernooien zoals Tokyo, Wenen en nogmaals Moskou. Het wekenlang heen en weer reizen tussen Azië en Europa zorgt voor veel overbelasting en drukte. Dan plannen een aantal teams liever een weekje rust in augustus. Wij doen wel mee aan het EK, ook al kregen we een zware loting tegen Thole-Wickler en Walkenhorst-Winter uit Duitsland plus Popov-Gordieiv uit Ukraine. Dat zijn zeker geen sukkelaars. Maar nu willen we deze week eerst knallen in Hamburg.”

Programma WK:

Vrijdag 28/6: (17 uur) Perusic/Schweiner (Tsjechië, 25ste) – Koekelkoren/van Walle (België, 19de)

Zaterdag 29/6: (18 uur) Rossi/Carambula, Italië, 64ste) – Koekelkoren/van Walle (België, 19de)

Maandag 1/7: (11 uur) Cherif/Ahmed (Quatar, 4de) – Koekelkoren/van Walle (België, 19de)

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: FIVB