Landskampioenen en bekerwinnaars van 2018-19

Midden in het zomerseizoen, waar de landenteams bezig waren met de CEV European League, of de FIVB Volleyball Nations League en binnenkort aan de kwalificatie voor de Olympische Spelen en het EK 2019 gaan beginnen, is men bij de CEV alweer gestart met de voorbereidingen van het clubseizoen 2019/20.

Op woensdag 26 juni wordt in Luxemburg geloot voor de diverse Europa Cups. De loting is te volgen via live streaming op EuroVolley.tv. Woensdag wordt het schema bekendgemaakt, niet alleen voor de CEV Cup en de Challenge Cup, maar ook voor de eerste drie rondes van de Champions League.

De loting voor de poolfase van de Champions League (CL) is later dit jaar. Die poolfase zal bij mannen en vrouwen net als vorig jaar weer uit 20 clubs bestaan (5 pools van 4). Hiervoor zijn 18 clubs rechtstreeks geplaatst, aangevuld met twee uit de voorrondes. Elk land mag de kampioen voor de CL inschrijven (in de voorronde wel te verstaan). Bij uitschakeling stromen zij door naar de CEV Cup.

Een aantal toplanden mag niet aan de voorrondes meedoen, maar kan 1 of meer teams rechtstreeks inschrijven voor de poolfase. Bij de mannen: Italië, Rusland en Polen elk 3; Turkije Duitsland en België elk 2; Frankrijk, Slovenië en Tsjechië elk 1 club.

Bij de vrouwen: Turkije, Italië en Rusland elk 3; Polen en Frankrijk elk 2; Roemenië, Duitsland, Slovenië, Wit-Rusland en Bulgarije elk 1 club.

Bij de Champions League is een kleine verandering doorgevoerd. Vorig jaar mochten landen die 1 of meer clubs konden inschrijven voor de CL-poolfase een extra club inschrijven voor de CL-voorronde.

Naast de geplaatste clubs voor de poolfase (Knack Roeselare en Greenyard Maaseik) mocht België toen Lindemans Aalst hiervoor inschrijven. Deze regel is voor het komende seizoen komen te vervallen.

België heeft nu recht op:

Mannen: CL-poolfase 2, CL-voorronde 0, CEV Cup 2 en Challenge Cup 1 club.

Vrouwen: CL-poolfase 0, CL-voorronde 1, CEV Cup 2 en Challenge Cup 2 clubs.

Om een indruk te geven welke clubs in het afgelopen jaar kampioen zijn geworden of de national beker hebben gewonnen kunt u doorkiezen naar onderstaande Excel-bestanden.

Tekst: Willem Bekebrede

Foto’s: Bart Vandenbroucke