Het seizoen van Sam, Stijn, Kevin, Karolina, Britt en Kaja

Deze week waren er de lottrekkingen voor de Europese bekers in clubverband en volgende week beginnen de Red Dragons en de Yellow Tigers aan de voorbereidingen op de olympische kwalificatietoernooien. Hoog tijd om eens voor een laatste keer terug te blikken op de prestaties van onze landgenoten in het buitenland. En dat verliep niet eens zo slecht. Integendeel zelfs!

De mannen

 • Sam Deroo werd in de Poolse competitie achtmaal uitgeroepen tot MVP, niemand deed beter. Sam scoorde 187 op 333 in de 15 wedstrijden die hij speelde in de competitie en stond vierde in de rangschikking van beste receptie-hoek speler. Zijn team Kedzierzyn-Közle eindigde eerste in de reguliere competitie met 62 pt behaald in 24 wedstrijden. In de PO werd in de finale de titel behaald tegen Warszawska. Ook de finale van de beker werd gewonnen door Kedzierzyn. De Champions League was wel enigszins ontgoochelend. In de poule des doods met Civitanova en Modena eindigde Kedzierzyn weliswaar tweede met 10 pt en drie overwinningen maar dit resultaat volstond niet om door te stoten naar de kwartfinale.
 • Tomas Rousseaux eindigde met Katowice op een achtste plaats in de competitie. Tomas scoorde in aanval 306 op 638 in de 24 wedstrijden en eindigde daarmee op een achtste plaats in de rangschikking van beste receptie-hoek speler.
 • Simon Van de Voorde heeft een turbulent jaar achter de terug. Hij startte het seizoen bij het ambitieuze Poolse Szczecin dat echter al na enkele weken in vereffening ging. Einde december vond hij dan onderdak bij Siena. Erg succesvol was zijn passage daar niet want Siena eindigde in A1 dertiende en voorlaatste met 17 pt. Simon speelde 32 sets in 11 wedstrijden. Hij scoorde hier 27 op 52 en lukte 11 kill bloks.
 • Igor Grobelny eindigde met Cuprum Lubin twaalfde op veertien ploegen in de Plus competitie. Igor scoorde 185 op 450 in 23 wedstrijden en eindigde zestiende in de rangschikking van beste receptie-hoek speler
 • Pieter Verhees eindigde met Consar Ravenna in A1 tiende met 27 pt. Pieter speelde in de 26 wedstrijden. In 94 sets lukte hij in aanval 102 op 195 en scoorde hij 52 kill bloks.
 • Stijn D’Hulst mag met Civitanova terugblikken op een fantastisch parcours. Zijn team won immers de Champions League en de scudetto. De enige bekroning die ontbrak was goud op het WK voor clubs. Hier werd de finale verloren tegen Trentino. In de competitie eindigde Civitanova weliswaar tweede achter Perugia maar de beslissende wedstrijd van de PO werd in Perugia met 2-3 gewonnen. Zijn rol als steeds gemotiveerde invaller werd enorm gewaardeerd want ook voor volgend jaar werd hem een contract aangeboden.
 • Kevin Klinkenberg mag met Fenerbahce terugblikken op een fantastisch seizoeneinde. Na een vijfde plaats in de competitie werd immers eerst de beker gewonnen en achteraf werd in de PO de titel binnengehaald
 • Gert van Walle startte het seizoen bij Inegol Bursa maar werd snel bedankt voor bewezen diensten. Hij hielp daarna VHL een Europees ticket te versieren.
 • Bram van den Dries eindigde met Rennes na een schitterende start uiteindelijk op een vierde plaats in de competitie met 45 pt maar werd met zijn team in de PO onmiddellijk uitgeschakeld door nr 5 Nice. In de competitie kwam hij zowel in de rangschikking van beste opposite als in deze van beste scoorder op plaats 2 na Robin Overbeeke.
 • Jelle Ribbens eindigde met Nice op een vijfde plaats met 41 pt. In de rangschikking voor beste libero eindigde hij slechts veertiende. Na winst tegen Rennes werd zijn team in de halve finale van de PO uitgeschakeld door Tours.
 • Matthias Valkiers eindigde met Tourcoing met 29 pt als negende in de competitie. Matthias eindigde als zesde in de rangschikking van beste spelverdeler.
 • François Lecat eindigde met Narbonne met 28 pt als tiende in de competitie. In de rangschikking van beste receptie-hoek stond François op de dertiende plaats.

De vrouwen

 • Britt Herbots en Kaja Grobelna eindigden met Busto Arsizio met 45 pt op een vijfde plaats in de competitie. In de kwartfinale van de PO werd de beslissende derde wedstrijd tegen Monza verloren. In de rangschikking van beste receptie-hoek speelster eindigde Britt op een derde plaats. Zij scoorde in aanval 322 op 858. Kaja had in het team als opposite serieuze concurrentie van Floortje Meyners. Zij nam wel deel aan alle 26 wedstrijden en scoorde hier 226 op 595 in aanval. Arsizio won tevens de CEV Cup en Britt werd in de laatste wedstrijd van de finale uitgeroepen tot MVP.
 • Lise Van Hecke eindigde met Cuneo met 36 pt op een achtste plaats. In de kwartfinale van de PO was Cuneo kansloos tegen Conegliano. Lise scoorde in aanval 401 op 1033 in de competitie. Zij eindigde hiermee in de rangschikking van beste opposite als vijfde.
 • Freya Aelbrecht en Laura Heyrman beproefden hun geluk in Japan. Kurobe Aqua Fairies van Freya Aelbrecht won tweemaal in de reguliere competitie en eindigde daarmee vijfde in de eastern conference. Laura Heyrman won met Hitachi Rivale achtmaal en eindigde daarmee vierde in de eastern conference. De eerste vier van elke conference speelden de kampioenspoule. In de kampioenspoule won Laura tweemaal met Hitachi en eindigde daarmee zesde op acht.
 • Charlotte Leys eindigde in Turkije met Galatasaray op een vierde plaats na de onbereikbare grote drie Vakifbank, Eczacibasi en Fenerbahce. De grote ontgoocheling was zeker de uitschakeling in de kwartfinale van de CEV Cup door Alba Blaj. Na 3-0 winst thuis werd ginder immers met dezelfde cijfers verloren en de golden set zelfs met 15-5.
 • Dominika Sobolska eindigde met Canakkale Belediyespor met slechts drie overwinningen op een elfde en voorlaatste plaats, juist achter Aydin, finalist in de Challenge Cup.
 • Hélène Rousseaux startte het seizoen op uitstekende wijze bij Rzeszow maar moest vrij snel afhaken met een zware schouderblessure. Ze kwam daarna nog amper aan spelen toe.
 • Karolina Goliat eindigde met St.-Raphael zevende met 42 pt. In de kwartfinale van de PO werd de beslissende derde wedstrijd tegen de latere landskampioen Cannes verloren. St.- Raphael won wel de Franse beker. Na in de halve finale Paris St Cloud uitgeschakeld te hebben wonnen ze de finale tegen Nantes met 3-1
 • Valérie Courtois, Els Vandesteene en Angie Bland (die pas later bij het team kwam) eindigden met Paris St.-Cloud met 33 pt op een negende plaats en speelden dus geen PO.
 • Dominika Strumilo eindigde met Vandoeuvre Nancy met 29 pt op een elfde plaats.
 • Ilka Van de Vyver eindigde in de Bundesliga met Rote Raben Vilsbiburg vijfde met 37pt en werd in de kwartfinale van de PO via twee nederlagen uitgeschakeld door Potsdam.
 • Aziliz Divoux en Jodie Guilliams eindigden met Ladies in Black Aachen zesde met eveneens 37pt. Zij slaagden er wel in door te stoten naar de halve finale van de PO. Alhoewel thuis verloren werd gingen ze immers tweemaal winnen in Dresden. De halve finale tegen Stuttgart was wel het eindpunt.
 • Nathalie Lemmens eindigde met VC Wiesbaden achtste met 34 pt. In de kwartfinale van de PO had haar team geen enkele kans tegen Stuttgart.

Belgische trainers

 • Top of the bill is ongetwijfeld Vital Heynen. Hij behoort nu immers tot het selecte groepje van trainers dat ooit met een land wereldkampioen werd. Vital realiseerde dit in september met Polen. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Juist zoals vorig jaar domineerde hij met Friedrichshaven het kampioenschap in Duitsland maar ook nu werd hij geen kampioen. Juist zoals in 2018 werd de beslissende wedstrijd van de PO in eigen huis opnieuw verloren tegen Berlin.
 • Emile Rousseaux is een andere Belgische toptrainer die actief is in het buitenland. Zijn taak bestaat erin het vrouwenvolleybal in Frankrijk naar een hoger niveau te brengen. De eerste uitdaging is in elk geval geslaagd want Frankrijk kwalificeerde zich voor het EK in Turkije. Zijn doelstelling is in elk geval bij de top-10 te eindigen op het EK 2024. Hij rekent erop dat verschillende speelsters die nu 22 jaar zijn dan hun beste niveau zullen bereiken.
 • Met Jan De Brandt hebben we een derde toptrainer die tevens nationaal trainer is. Met Hongarije, dat als mede-organisator rechtstreeks geplaatst is voor het EK, droomt hij ervan achtste te worden. Hij is er in elk geval in geslaagd een mooi voorbereidingsprogramma uit te werken waarbij verschillende wedstrijden tegen onze Yellow Tigers geprogrammeerd staan.
 • Stijn Morand stopt ermee bij Paris St.-Cloud. Zijn team eindigde dit jaar op een negende plaats maar speelde wel de halve finale van de beker. Stijn gaat zich op bestuurlijk vlak engageren bij VDK Gent.
 • Christophe Achten stopt in Finland bij Raision Loimu na verlies van de halve finale van het kampioenschap. Zijn overeenkomst met het nationale team van IJsland werd eveneens niet verlengd. In het zes landentoernooi voor de kleinere landen in Montenegro eindigde hij met IJsland allerlaatste.
 • Loes Torfs werd met TVN, het beloftenteam van Noorwegen dat meespeelt in de hoogste afdeling, kampioen bij de vrouwen
 • Vesco Ivanovic werd met de vrouwenploeg van Kylevo kampioen in Cyprus.

Tekst: Fernand Walder
Foto’s: CEV