Sun, sea, sand, maar ook hard labeur voor Koekelkoren-Van Walle

Niet alleen het Belgian Beachvolley Championship is al enkele weken op gang geschoten, ook de internationale sterrentoernooien van de FIVB World Tour zijn volop bezig. Voorlopig zonder Dries Koekelkoren en Tom van Walle, maar daar komt deze week verandering in na een inspeelronde op een beachtoernooi in het Nederlandse Utrecht. Onze landgenoten vertrekken immers – na een lange revalidatie van Tom – naar het viersterrentoernooi in Ostrava.

“Het is spijtig dat er manches wegvallen in het Belgisch circuit”, verklaart Tom van Walle. “Maar als we de armtierige organisatie van vorig jaar in Middelkerke bekijken, is het misschien beter zo. Voor de uitstraling van het beachvolleybal is het interessanter om met uitstekend georganiseerde toernooien verder te gaan. De kwaliteit moet primeren.”

Tom van Walle en Dries Koekelkoren zullen niet deelnemen aan het Belgisch kampioenschap. Hun internationaal programma laat dat niet toe. Ze mogen geen kansen laten liggen om internationale punten te verzamelen met het oog op de Olympische Spelen. Een te vroege heropstart in Brussel of Hechtel had het maandenlange herstelproces van Tom van Walle in gevaar kunnen brengen en dat willen de Belgische beachers absoluut vermijden.

“Ik zit nog in volle revalidatie na mijn schouderoperatie. Vijf wedstrijden op één dag tijdens een Belgische manche is onverantwoord”, bevestigt de linkshandige aanvaller. “Ik ben trouwens tevreden met het herstelproces. Alles loopt volgens schema. Om alles stevig te laten genezen hebben we ons eerste internationaal toernooi pas gepland op het einde van deze maand tijdens het ‘Four Star Tournament’ van Ostrava. We gaan de mogelijkheden overwegen om mijn tweelingbroer Gert in te schakelen voor de Continental Cup in juni, net voor het WK in Hamburg. Hij kan mij vervangen wanneer we vaststellen dat de opeenvolging van verschillende toernooien te belastend zou zijn voor mijn schouder. Op voorwaarde dat we daar de toestemming voor krijgen van de Belgische bond en van onze trainers. Daarover moet nog verder gecommuniceerd worden.”

Jammer dat ze op het enige internationaal FIVB-toernooi dat van 15 tot 18 augustus in België zal georganiseerd worden, niet kunnen niet aanwezig zijn. Op datzelfde moment nemen ze deel aan de viersterrenmanche in Moskou. “Het is bijzonder jammer dat hierover geen overleg is gepleegd. We hadden er in ons eigen land heel graag bij geweest”, merkt Tom van Walle op. “Maar Moskou kunnen we niet overslaan, dat is te belangrijk.”

De ‘Belgian Beach Boys’ geven hun ambitie voor Tokio 2020 niet op. Onze nationale beachvolleybaltrots beseft dat het heel moeilijk wordt. “We kunnen ons rechtstreeks plaatsen indien we voldoende punten kunnen verzamelen om bij de top-16 te eindigen, net voor de Olympische Spelen”, rekent Tom van Walle uit. “De eerste tien topduo’s zullen reeds vroeger zekerheid hebben, maar de volgende zes teams zullen moeten strijden tot op het laatste moment. Daar komen heel veel ploegen voor in aanmerking. Wij horen daar bij en we gaan alles proberen om ons ertussen te wringen. Het wordt ongetwijfeld nog moeilijker na mijn blessure. We blijven er rotsvast in geloven. We hebben vanaf nu 24 toernooien lang kansen om ons puntenaantal op te krikken. De beste twaalf  resultaten tellen mee voor deelname aan de Spelen. Er zijn voldoende mogelijkheden, maar de tijd dringt.”

Vijf plaatsen gestegen zonder te spelen

Dries Koekelkoren had schrik om de zes maanden lange afwezigheid van zijn beachpartner Tom van Walle te overbruggen. “Onze trainers en onze sportieve cel hebben dat uitstekend opgevangen met een alternatief programma”, klinkt Dries Koekelkoren erg tevreden. “Ik heb heel hard kunnen werken aan de fysieke componenten. We hebben stevig getraind met erg veel accenten om de maximale kracht, de snelkracht en de explosiviteit te verbeteren. Met succes, want ik heb vijf kilo extra spieren gewonnen. Mijn aanvalshoogte is van 3,46 m naar 3,51 m gestegen. Voor een man op mijn leeftijd is die vijf centimeter een enorme winst”, glimlacht de topvolleyballer minzaam.

“Verder heb ik veel in Nederland meegetraind en regelmatig wedstrijdjes gespeeld met Mees Blom. Dat is een 19-jarig Nederlands talent. Ook linkshandig, net zoals Tom, dus voor mij was dat een ideale trainingspartner.” De integratie van Tom van Walle verloopt voorspoedig, maar zoals we reeds meldden, worden risico’s vermeden. “Eigenlijk missen we maar een viertal 4- of 5-sterrentoernooien in de World Tour”, somt Dries Koekelkoren op.

“Dat valt dus erg mee. Het toernooi in Ostrava is al erg krap voor Tom. Op training kan je gedoseerd aanvallen en serveren, in een wedstrijd kan dat niet. We gaan als voorbereiding aan het eredivisietoernooi in Utrecht deelnemen. We kregen in Nederland een wildcard en daar ontmoeten we de Hollandse topteams. Dan kunnen we toch een beetje evalueren hoever we staan na al een half jaar zonder competitie. Vier wedstrijden gespreid over twee dagen. Dat is voorlopig het maximum wat de schouder van Tom aan kan.”

De rangschikking in de wereldtop blijft een ultiem mikpunt voor Dries en Tom. “Het kan supersnel gaan”, lacht Dries Koekelkoren. “Want zonder te spelen, zijn we vijf plaatsen gestegen in de ‘world ranking’. Heel bizar, maar onze concurrenten hebben in die eerste toernooien van het jaar niet goed gepresteerd. Sommigen haalden de kwalificatiefase zelfs niet en dat weegt door in de ratio. Onze podiumplaats in China op het einde van vorig seizoen blijft wel tussen de resultaten staan. Dus de anderen zakken en wij blijven status quo. Nu moeten we zorgen dat we in de volgende maanden zo veel mogelijk toptien-plaatsen kunnen bemachtigen. We geven de hoop niet op.”

De Belgian Beachboys zijn tevreden met de aanstelling van Wout Wijsmans als beachcoördinator bij de Belgische bond. Rik Donkers en Michiel Van der Kuip zullen de wildgroei van alle initiatieven in goede banen proberen te leiden. Wout Wijsmans is als bekend gezicht ideaal geplaatst om vanuit de basis te werken en van daaruit initiatieven op te starten in de verschillende provincies. Het gaat de goede richting uit met het nationaal beachvolleybal.  Een ultieme beloning – het bereiken van de Olympische Spelen in Tokio – zou deze sport een extra stimulans kunnen geven. Met een duidelijke visie en een doelgericht plan ziet de toekomst er zonnig uit.

Sun, sea, sand … maar ook hard labeur voor Koekelkoren-Van Walle.

Tekst: Walter Vereeck   

Foto’s: Bart Vandenbroucke