Na Sam en Kevin een Italiaanse titel voor Stijn D’Hulst

 

 

In verschillende Europese competities deden onze landgenoten het uitstekend. Niet minder dan drie Red Dragons mogen pronken met de landstitel bij de club waarmee ze het ganse seizoen speelden. Eerst was Sam Deroo aan de eer bij het Poolse Kedzierzyn. Kevin Klinkenberg mocht niet achterblijven in de Turkse competitie en zegevierde er met Fenerbahce. En deze week was het dan de beurt aan Stijn D’Hulst om zich na een thriller mee tot Italiaans kampioen te kronen met Civitanova. Mooi toch?

 

Polen

Sam Deroo mocht met Kedzierzyn in de play-off-finale reeds na drie wedstrijden de landstitel vieren. Na een moeizame 3-2 zege thuis volgde immers 0-3 winst in Warszawska en een beslissende 3-1 zege in eigen huis.

Bij de vrouwen was er een verrassende apotheose. De nummers 1 en 2 van de reguliere competitie, namelijk Chemic Police en Rzeszow, werden immers uitgeschakeld in de halve finale. De titel ging naar Commercecon Lodz dat drie opeenvolgende malen met 3-2 won tegen Budowlani Lodz.

Turkije

Na de beker wist Kevin Klinkenberg nu met Fenerbahce ook de landstitel te veroveren. De beslissende vijfde wedstrijd in Arkasspor werd gewonnen met 0-3.

Bij de vrouwen kwam het ook tot een beslissende vijfde wedstrijd. Na tijdens de vierde wedstrijd bij Eczacibasi reeds geflirt te hebben met de titel, het werd 3-2 voor de thuisploeg, won Vakifbank, de ploeg van coach Guidetti, de laatste wedstrijd, eveneens bij Eczacibasi met 0-3.

Frankrijk

In Frankrijk werd zowel de halve finale als de finale gespeeld naar een “best of three”.      Bij de mannen won Chaumont in de halve finale de beslissende wedstrijd in Ajaccio met 1-3 en verzekerde Tours zich van de andere finaleplaats door na 2-3 winst in Nice thuis de volgende wedstrijd met 3-0 te winnen. In de finale verzekerde Tours zich na 2-3 winst in Chaumont thuis van zijn achtste titel via een 3-0 zege.                                                         Bij de vrouwen had Cannes in de halve finale drie wedstrijden nodig tegen Le Cannet en kwalificeerde Nantes zich voor de finale door na 2-3 winst in Marcq-en-Baroeul thuis met 3-0 te winnen. In de finale won Cannes zowel thuis als in Nantes met 3-1 en verzekerde zich zo na vier jaar opnieuw van de titel.

 

Italië

In Italië wordt de finale naar “the best of five” gespeeld.

Conegliano had tegen de vrouwen van Novara slechts drie wedstrijden nodig. Na twee 3-0 overwinningen werd het enkel spannend in de derde wedstrijd die met 3-2 gewonnen werd.

Bij de mannen heel wat meer spanning. Zowel Perugia als Civitanova wonnen vrij vlot hun thuiswedstrijd zodat de vijfde wedstrijd in Perugia de doorslag moest geven. Hier leek Perugia vlot op weg naar de scudetto toen het 2-0 voorkwam. Plots ging echter het licht uit. De volgende sets werden met 12-25, 21-25 en 10-15 verloren zodat Stijn D’Hulst de derde Belg werd die in 2019 in een buitenlandse topcompetitie mocht pronken met de landstitel. Osmany Juantorena werd uitgeroepen tot MVP. Aanvallend nam hij overtuigend de maat van zijn gewezen landgenoot Leon Venero. Deze scoorde slechts 12 op 35 en Juantorena 12 op 21. Toch wel even vermelden dat Leon Venero 7 rechtstreekse punten scoorde met opslag.

 

Duitsland

Zowel bij de mannen als de vrouwen was een beslissende vijfde wedstrijd nodig.             Bij de vrouwen ging de titel naar Stuttgart dat in de beslissende vijfde wedstrijd Schweriner SC met 3-2 versloeg.

Net zoals vorig jaar geen titel voor afscheidnemende coach Vital Heynen. Friedrichshaven kon in eigen huis tegen Berlin wel een 2-0 achterstand goedmaken maar de beslissende vijfde set werd met 14-16 verloren.

Nederland

Bij de vrouwen was Sliedrecht oppermachtig in de finale. Sneek werd driemaal met 3-0 verslagen.

Heel wat meer spanning bij de mannen in de strijd tussen Lycurgus Groningen en Orion . Na een 1-1 stand in wedstrijden won Orion met 2-3 in Groningen maar verloor daarna thuis met 2-3 zodat de vijfde wedstrijd in Groningen de beslissing moest brengen. Dit werd een rasechte thriller. Groningen kwam 2-0 voor maar de titel ging uiteindelijk naar Orion dat de volgende sets met 32-34, 23-25 en 14-16 won.

Rusland

Bij de vrouwen ging de titel naar Dynamo Moskou dat in de finale van de play-offs drie opeenvolgende malen won van Kaliningrad.

Grote verrassing bij de mannen. Geen titel voor Zenit Kazan. Nadat Kemerovo met 0-3 en 1-3 gaan winnen was in Kazan won het na een 0-3 nederlaag de vierde wedstrijd thuis met 3-1.

 

 

Toptoernooien beachvolley in World Tour volop gestart

Het einde van de maand april betekent traditioneel de start van de 3 en 4 sterrentoernooien van de World Tour. De podia in de eerste toernooien zagen er als volgt uit:

Xiamen (4*)

Vrouwen : 1. Ana Patricia – Rebecca (BRA); 2. Hermannova – Slukova (CZE); 3. Clancy – Artacho del Solar (AUS

Mannen : 1. Stoyanovski – Krasilnikov (RUS); 2. Herrera – Gavira (ESP); 3. Cherif – Ahmed (QAT)

Kuala – Lumpur (3*)

Vrouwen : 1. Hermannova – Slukova (CZE); 2. Sweat – Walsh Jennings (USA); 3. Borger – Sude (GER)

Mannen : 1. Alison – Alvaro Filho (BRA); 2. Brunner – Priddy (USA); 3. Hyden – Doherty (USA)

 

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV / Bart Vandenbroucke