Verhanneman speler van het jaar: “Yana heeft de titel beet, ik nog niet”

Matthijs Verhanneman (30) van Knack Roeselare heeft voor het eerst in zijn carrière de titel ‘Speler van het Jaar’ gewonnen in de Versluys Arena in Oostende. De topper op receptie-hoek kreeg in de 31ste editie van de VOLLEY PROMS 178 punten achter zijn naam. Zo ging hij als laureaat zijn vaak gevierde ploegmaat Hendrik Tuerlinckx (98 ptn) en Maaseikenaar Jolan Cox (91 ptn) vooraf. Met Nina Coolman van Hermes Oostende won ook een West-Vlaamse klasbak bij de vrouwen.

Geboren Menenaar Matthijs Verhanneman won zes titels en zes bekers in zijn elfjarig verblijf bij Knack. Even onderbroken door een seizoen bij Ravenna en ook bij Molfetta in Italië. Ondertussen heeft Matthijs zich met zijn lieftallige echtgenote Yana De Leeuw, zoontje Vince en de meisjestweeling Quinten en Jada definitief gesetteld in Beveren, deelgemeente van de Rodenbachstad. Yana veroverde als jonge mama de titel met Asterix Avo Beveren. Bijzonder knap gedaan. Zij keert wegens de afstand en haar gezin terug naar VC Lendelede. “De titel voor Yana – hemels hé – is dè trofee waar ik zelf ook op hoop. Twee titels (M/V) in hetzelfde huis! Dan zouden we samen geschiedenis schrijven. Maar onze kansen zijn door het uitvallen van Ruben Van Hirtum plots zwaar gehypotekeerd. Woensdagavond 8 mei is het erop of eronder. Maaseik kan zijn zestiende landstitel pakken, de tweede opeenvolgende. Wij kunnen hoogstens 2-2 afdwingen en dan is het uitkijken naar de beslissende belle op zaterdag 11 mei in Schiervelde. We moeten in dat scenario blijven geloven.”

Je bent ‘Speler van het Jaar’ geworden. Ben je klaar voor een terugblik op dat jaar? Te beginnen met de Supercup. Een match met een hoek af, niets oms?

“Heel bizar: die Supercup wonnen we in Kortrijk tegen Maaseik voor de achtste keer: 3-0. In moeilijke omstandigheden. Het was toch wel speciaal. De avond tevoren moesten we nog in de interclub naar nieuwkomer Tectum Achel in Noord-Limburg. De partij kon niet worden verplaatst. We liepen er geen averij op. Ondanks de abnormale voorbereiding na onze nachtelijke terugkeer konden we diezelfde dag Maaseik verslaan. Zonder setverlies.”

Hoe kijk je terug op de Europese campagne in de Champions League?

“Een beetje met gemengde gevoelens. Zenit Kazan (Rus) van Vladimir Alekno is ongenaakbaar. Dat wisten we op voorhand. De Russen spelen trouwens de superfinales van de CL op 18 mei in Berlijn. Tegen Civitanova (Ita) met ex-ploegmakker Stijn D’Hulst. Het is Stijn graag gegund. De vrouwenfinale gaat tussen Novarra en Conegliano. Drie Italiaanse ploegen staan zo in de CL-finales in de Max Schmeling Halle. Die is helemaal uitverkocht. Wij pakten in onze poule de derde plaats. Na twee zeges tegen Eintracht Frankfurt (2-3 uit, 3-1 thuis). Helaas ging de kwalificatie verloren tegen Ankara (uit 3-2, thuis 1-3), hoewel zich in Turkije voldoende kansen aanboden. Maar we speelden niet constant genoeg. Zo gaven we onze 1-2-voorsprong te vlug prijs.”

Lou Kindt presteerde sterk in de bekerfinale

Matthijs Verhanneman

Knack pakte gezwind de beker van België in het Sportpaleis tegen Lindemans Aalst. Stak er spanning in dat duel?

“En of. Nog geen klein beetje. Lindemans begon heel offensief en zette ons op 0-1. Maar we konden uiteindelijk 3-1 doordrukken. Dè stunt, misschien wel van invloed op mijn verkiezing op de PROMS, was de halve finale tegen Greenyard Maaseik. We wonnen thuis met 3-1. Dankzij een goeie Lou Kindt die Tuerlinckx verving. In Maaseik zag het er beroerd uit. Tot we ontploften in de Golden Set en het finaleticket te pakken kregen. De boulevard naar bekerwinst lag zo open”

Greenyard Maaseik bleek wel sterker in het reguliere seizoen?

“Ja, we verloren thuis in de laatste match van de heenronde. Alweer zonder Hendrik. Ook de laatste match in de terugronde flopte. Maar toen hadden we ons al eerder bij de laatste vier geschaard en verscheen Knack niet in zijn sterkste opstelling tussen de lijnen.”

En hoe verliepen de play-offs met vier ploegen?

“Ook weer op een heel speciale manier. We knapten in onze eerste wedstrijd af bij Lindemans Aalst: 3-1. Dan houd je toch even je hart vast voor wat komen gaat. Maar we konden hard counteren. Daarna pakten we 5 op 6 tegen Maaseik. Ook 5 op 6 tegen Menen. En de driepunter tegen Lindemans. Zo staken we de ‘pole’ voor de titelfinales op zak.”

En net in die titelfinales doen zich weer vreemde dingen voor?

“Het is een onverklaarbare trend: de twee finalisten konden thuis aanvankelijk niet winnen. Eerst gaven we het thuisvoordeel uit handen: 2-3. Dan stelden we gelijk in Maaseik: 3-2. Tot ‘Murphy’ ons afgelopen zaterdag op de derde speeldag thuis een ferme peer stoofde. Ruben Van Hirtum raakte uit balans, kwam slecht neer, verdraaide zijn knie…. En dat in de laatste dagen van zijn carrière, want hij wil zich toespitsen op zijn studie rechten. Wat een drama. Zo pijnlijk. Iedereen was er kapot van. We zullen die tiende confrontatie met Maaseik niet licht vergeten: een droge 0-3. Een belangrijke pion, in topvorm de laatste weken, viel bij ons weg, zoiets ligt gevoelig. Ons raderwerk raakte compleet ontregeld. Vooral omdat we dit seizoen weinig geroteerd hebben. Ook niet in de eerste en tweede titelfinale: de score liet weinig probeersels toe. Twee vijfsetters gaven geen ruimte om iets uit te testen. Ach, als Maaseik thuis zijn zestiende titel pakt, zullen we er ons in de gegeven omstandigheden moeten bij neerleggen. Wordt het alsnog 2-2, dan hebben beide kemphanen uitzicht op de titel. Dan moeten wij wel afrekenen met onze kwalijke thuisreputatie van dit seizoen.”

We schakelen even over naar de onmiddellijke toekomst: de drieledige campagne van de Red Dragons. Doe jij alles mee?

“Neen, voor de Golden European League opteert de bond voor een selectie van jongeren. Die krijgen kansen om zich te tonen tegen Letland, Slovakije en Turkije. Een goeie visie: youngsters worden klaargestoomd voor de toekomst op termijn. De thuismatchen worden georganiseerd in Brussel Paleis 12 (2x) en in de Lange Munte in Kortrijk. Net als Sam Deroo, Pieter Verhees, Simon Van de Voorde, Bram Van den Dries, Kevin Klinkenberg en nog anderen heb ik ook een rustperiode nodig. Wij stellen ons pas ter beschikking voor de olympische kwalificatie. Die loopt van 9 tot 11 augustus in Rotterdam tegen USA, Nederland en Zuid-Korea. Ook voor het derde deel, het EK, is de top present. We spelen onze thuismatchen in Brussel en Antwerpen tegen Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Slovenië en Servië. Natuurlijk wil elke Red Dragon daar vol op inzetten.”

Nog in verband met de toekomst: je hebt je contract met twee seizoenen verlengd?

“Klopt. Ik zit op een uitstekende plek bij Knack, met eega Yana en de drie kinderen in de buurt. Ik ben nu dertig jaar: halfweg in de meest sterke periode (28 tot 32 jaar) van een topsporter. Ik sta op het toppunt van mijn fysieke krachten. Ik heb bakken ervaring. Natuurlijk: een wedstrijd win je zelden alleen, ik voel met bij Knack heel goed omringd. Maar dat is allemaal voer voor volgend seizoen, waarin we ook weer van de Champions League proeven. Heerlijk toch. Nu echter is het alle hens aan dek voor die vierde titelfinale in Maaseik. Dat wordt een heel zware ‘clash’.”

Misschien tovert coach Steven Vanmedegael nog een wit konijn uit zijn hoed

Matthijs Verhanneman

Denkt Knack ultiem aan de inschakeling van een ‘medical joker’? Maaseik heeft er zo twee: de Bulgaarse middenman Aleks Grozdanov voor de Let Aganits en de Duitse passeur Jan Zimmermann voor de Canadees Jay Blankenau. Wout Wijsmans heeft Greenyard uitstekend geadviseerd.

“Zo’n ‘medical joker’ is zaak voor het bestuur. Ik denk dat de reglementering in dat verband ook heel strak is. En de tijd is zo kort. Ik weet dus niet wat er te gebeuren staat. Onze coach is tactisch sterk. Misschien tovert hij een wit konijn uit zijn hoed.”

Nvdr. – Misschien is de Griek Andreas Dimitrios Fragkos (ex-Frankfurt) een mogelijkheid. Hij maakte het Knack heel moeilijk in de Champions League. Deze receptie-hoek heeft ondertussen voor de West-Vlaamse topclub een contract getekend. Als zijn aansluiting via het statuut van ‘medical joker’ in korte tijd geregeld wordt, dan ontpopt hij zich misschien meteen tot een ‘Griekse God’. Andere opportuniteit is een ‘switch’ in de huidige kern: Hendrik Tuerlinckx verhuist naar receptie-hoek en Lou Kindt wordt de opposite. Voor youngster Kindt – sterk in de bekerfinale – betekent dat wel een enorm zware verantwoordelijkheid, stel dat headcoach Steven Vanmedegael die optie aandurft.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: