Champions League stilaan opnieuw Italiaans terrein

Terwijl de competities in de meeste landen stilaan naar hun einde bollen – met bij de mannen nog drie Red Dragons die een kans maken op een landstitel – staat de grootste CEV-finale voor clubteams gepland op 18 mei in Berlijn. En het was in de voorbije edities niet evident dat drie van de vier finalisten uit Italië kwamen. Ze vinden in het land van de Azzurri duidelijk dat de hoogste eer voor een clubteam erin bestaat om de Champions League te winnen…

Mannen

In de eerste halve finale nam Civitanova vrij vlot de maat van Belchatow. Na de 0-3 zege in Polen volgde een 3-0 zege in Italië.  De andere halve finale was echt een finale “avant la lettre”. Tijdens de heenwedstrijd verloor Perugia, dat als eerste geëindigd was in de Italiaanse reguliere competitie, na een episch gevecht tegen Kazan met 2-3, setstanden 22-25, 26-24, 25-27, 25-20, 13-15. De strijd tussen de beste receptie-hoek spelers ter wereld eindigde lichtjes in het voordeel van de Russische meervoudige Champions League winnaar. Matthew Anderson scoorde immers 15 op 18 en Ngapeth 16 op 28. Bij Perugia scoorde de tot Pool genaturaliseerde Cubaan Wilfredo Leon Venero, vier jaarlang de absolute topvedette in Kazan 25 op 44 en Felippo Lanza 12 op 20. Atanasijevic, de opposite van Perugia, scoorde met 23 op 34 wel beter als Mikhailov met 13 op 34. In Kazan won Perugia de eerste set met 25-22 maar de volgende drie sets werden telkens met het kleinste verschil verloren. M. Anderson was met 12 op 18 opnieuw de efficiëntste aanvaller.  De finale die op 18 mei doorgaat in de Max-Schmelinghalle in Berlijn zal dus een confrontatie worden tussen het Civitanova van Stijn D’Hulst en Kazan.

Vrouwen

We kregen min of meer eenzelfde scenario bij de vrouwen. Conegliano liet in de eerste halve finale Fenerbahce geen schijn van kans en won tweemaal met 3-0. De andere halve finale was heel wat spannender. Tot ieders verrassing won Novara bij Vakifbank vlot met 0-3 waarbij er enkel spanning was in de tweede set die eindigde op 25-27. De meisjes van Guidetti herpakten zich echter volledig en wisten via een 1-3 zege in Italië een golden set af te dwingen. Deze eindigde met 16-14 in het voordeel van Novara waardoor de twee Italiaanse topteams de finale spelen op dezelfde datum en in dezelfde sporthal in Berlijn.

Transfernieuws

Nadat Wilfredo Leon Venero vorig jaar Zenit Kazan verliet voor Perugia verkast de tweede topvedette van het Russische team, de Amerikaan Matthew Anderson, naar Modena waar hij een contract tekende voor twee jaar.

Wie wint de Play-offs?

Italië

Bij de mannen kregen we de verwachte halve finales. Perugia, de leider na de reguliere competitie, had het niet onder de markt met het nummer vier Modena. De eerste vier wedstrijden werden gewonnen door de thuisploeg zodat de vijfde wedstrijd in Perugia de doorslag moest geven. Hier kwam Perugia 1-2 achter maar wist de volgende sets met 25-20, 15-8 te winnen en zo de finaleplaats veilig te stellen.

In de andere halve finale begon Civitanova, van Stijn D’hulst met een 2-3 zege in Trentino. Vermits daarna elk team zijn thuiswedstrijd won, verzekerde Civitanova zich na de vierde wedstrijd van de andere finaleplaats.

Ook bij de vrouwen speelden de eerste vier van de competitie de halve finale. Novara had hiervoor tegen Firenze wel een beslissende derde wedstrijd nodig die moeizaam met 3-2 gewonnen werd. Arsizio van Britt Herbots en Kaja Grobelna dwong tegen Monza ook een beslissende wedstrijd af maar deze werd verloren met 3-0.  In de halve finale had Conegliano geen enkele moeite met Monza. Het werd tweemaal 3-0 en eenmaal 3-1. De strijd tussen Novara en Scandicci was heel wat spannender. Scandicci won de eerste wedstrijd met 3-2, daarna werd het 3-1 en tweemaal 3-2 voor Novara zodat de nummers één en twee van de competitie zullen strijden voor de scudetto: Conegliano – Novara.

 

Frankrijk

Bij de mannen zitten we pas in het stadium van halve finales. Rennes van Bram Van den Dries verloor de beslissende derde wedstrijd van de kwartfinale met 2-3 tegen Nice van Jelle Ribbens. De andere halvefinalisten zijn Tours, Ajaccio en Chaumont. Nice verloor zijn eerste wedstrijd van de halve finale thuis met 2-3 tegen Tours en Chaumont won met 3-0 tegen Ajaccio.

Ook bij de vrouwen moeten de halve finales nog gespeeld worden. Karolina Goliat, de enige Belgische nog in deze kwartfinale, verloor met Saint-Raphael de beslissende derde wedstrijd tegen Cannes. De grote verrassing in deze kwartfinale was de uitschakeling van Mulhouse, dat de competitie afgetekend aan de leiding was geëindigd, door het nummer acht Marcq-en-Baroeul.

Polen

Sam Deroo kende in de halve finale van de PO met Kedzierzyn een desastreuze start tegen het nummer vier van de competitie Warta Zawircie. Eerst werd thuis met 1-3 verloren en daarna kwam zijn team op verplaatsing 2-0 achter. Gelukkig werden de volgende drie sets gewonnen. Waar Sam de eerste wedstrijd 11 op 26 scoorde lukte hij nu 17 op 31. In de derde wedstrijd werd met 3-1 de kwalificatie voor de finale veilig gesteld. In deze finale won Kedzierzyn thuis de eerste wedstrijd tegen Warszawska, dat Belchatow uitschakelde in de halve finale, na een echte thriller met 3-2. De vierde set werd met 27-29 verloren en de vijfde met 17-15 gewonnen. Vermits de finale naar “the best of three” gespeeld wordt moet Kedzierzyn om de titel te behalen nog één maal winnen

Turkije

Bij de mannen schakelde Fenerbahce van Kevin Klinkenberg, dat als vijfde geëindigd was in de competitie, in de halve finale van de PO het nr 1 Halkbank uit via twee opeenvolgende overwinningen. Arkasspor deed hetzelfde met Galatasaray. De finale, naar “the best of five”, was tot nu een thriller van formaat. Fenerbahce, met de Nederlandse opposite Ter Maat als uitblinker, won de eerste twee wedstrijden met 3-2, kwam de derde wedstrijd 2-0 voor maar verloor uiteindelijk de tiebreak met 19-17. Het kan dus nog alle kanten uit.

Bij de vrouwen wordt de finale, zoals verwacht gespeeld tussen Eczacibasi en Vakifbank.  In de halve finale won Eczacibasi tweemaal vlot tegen Galatasaray van Charlotte Leys en had Vakifbank ook weinig problemen met Fenerbahce. In de finale verloor Vakifbank de eerste wedstrijd thuis met 2-3 en won de tweede met 3-1. Om de titel te halen zal er dus tweemaal gewonnen moeten worden bij Eczacibasi.

Duitsland

Vital Heynen had met Friedrichshaven geen enkele moeite om Lüneburg uit te schakelen in de halve finale. Berlin had tegen Alpenvolleys Haching wel vier wedstrijden nodig om de finale te bereiken. Friedrichshaven won de eerste wedstrijd in deze finale met 3-0.

Bij de vrouwen werd Ilka Vandevijver met Vilsbiburg in twee wedstrijden door Potsdam uitgeschakeld in de kwartfinale. Aziliz Divoux en Jodie Gilliams schopten het met Aachen tot in de halve finale maar hier bleek Stuttgart te sterk. De tegenstander van Stuttgart in deze finale is Schweriner SC. Stuttgart won de eerste wedstrijd met 3-1.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke