Hoe red ik mijn club? Deel II: Par-ky Menen

Vanavond vrijdag 19 april volgt de laatste interclub in de Champions Final 4 met Par-ky Menen versus Greenyard Maaseik en Knack Roeselare tegen Lindemans Aalst. Maaseik en Roeselare zijn al zeker van een ticket voor de Champions League. Straks strijden ze om de ‘pole position’ in de titelfinales, die in een ‘best of 5’ beginnen op 27 april.

Ruim drie maanden geleden zag het er nochtans beroerd uit voor het zwaar geplaagde Par-ky, maar de club lanceerde ondertussen positief nieuws. Ze liet via zijn ledboarding weten dat ze alsnog doorgaat op het allerhoogste niveau. Via een doorstart onder hoede van een nieuwe bestuursploeg. We hadden over één en ander een interview met Ron Andelhof, Anne Verhelst en versbakken hoofdcoach Frank Depestele.

Begin januari kondigde voorzitter Pierre Vandeputte aan, dat hij na twintig jaar uit de club stapt. Weg meteen één van de grootste geldschieters, die Menen onder de naam van zijn wereldbekend metaalverwerkend recyclagebedrijf ‘GALLOO’ al die jaren van financiële zuurstof voorzag. Was er een probleem, dan loste Pierre, genereus als hij is, dat moeiteloos op. De stopzetting zette dan ook een domper. Maar in Menen weten ze van wanten. Prompt ging een ‘werkgroep’ aan de slag om de club uit het slop te halen. Einde maart blijkt dat te zijn gelukt.

Ron Andelhof

“Er wordt gestart met een fonkelnieuwe vzw”, zegt sportief directeur Ron Andelhof, die zelf na zes seizoenen afhaakt. “Ik heb mijn overeenkomst niet willen verlengen. Het exit van de voorzitter betekent voor mij het einde van een tijdperk. Ik wil meer aandacht schenken aan mijn opgroeiende kinderen. Het klopt dat ik rondloop met een dubbel gevoel. Ik ga het missen. En wie weet, keer ik nog ooit terug. Ik werkte in drie campagnes perfect samen met de Kroatische coach Ratko Peris. We hebben mooie dingen gerealiseerd. Maar nu vond ik het moment gekomen om mijn leven over een andere boeg te gooien. Ik blijf mogelijk wel raadgever en ik wil ook helpen als dat nodig is. Maar mijn privéleven, mijn echtgenote en onze drie opgroeiende zonen krijgen de voorrang.”

Voor voorzitter en mecenas Vandeputte heeft Ron Andelhof niets dan woorden van lof. “We hebben heel veel zo niet bijna alles aan hem te danken. Maar hij wil de fakkel doorgeven en meer tijd vrijmaken voor zijn familie en zijn dochter die in Brazilië woont. Bovendien heeft heel enggeestig politiek gekonkelfoes na de gemeenteraadsverkiezingen tot een zeer zware ontgoocheling geleid. Zijn vrouw was zittend burgemeester. Ze behaalde weer met glans de meeste stemmen. En toch verloor ze de sjerp, omdat de andere partijen een coalitie zeer persoonlijk tegen haar hebben gevormd. Ze voelde zich natuurlijk bekocht. Manlief Pierre gaf overigens bijna alle verenigingen in de stad publicitaire steun. Na die politieke ommekeer besloot hij zijn financiële ‘support’ zo goed als helemaal terug te trekken. De ondankbaarheid werd de familie te veel.

Gelukkig is een nieuw gevormde werkgroep rond zakenvrouw Anne Verhelst en zakenman Jan Desmedt snel in gang geschoten. Anne runt de prachtige kaas- en eetwinkel ‘Kazematje’ (zie www.kazematje.be) op de Grote Markt van Menen. En Jan (Decospan, Par-ky) heeft zich ook geëngageerd om het Menense vuur brandend te houden. Anne en Jan zijn allebei echte Menenaars. Ze kennen het reilen en zeilen van de club. Anne zat vroeger in het bestuur en Jan is een oud-speler en ook een belangrijke sponsor.”

Anne Verhelst

Anne Verhelst pikt graag de draad weer op. Samen met haar zoon Tom Florin, die mee het sportief management aanstuurt. Anne zat in het bestuur tot 2010, waarna ze verscheidene jaren beroepshalve in Frankrijk aan de slag ging. In de Gard, de streek van Avignon en Nîmes, in de sector van verkoop en verhuur van vakantiewoningen. Zij wilde al langer naar België terugkeren. Zo is ze op 1 september gestart met ‘conceptstore’ Kazematje: een combinatie in hartje Menen van een kaaswinkel, een bistro en decoratie.

“Met Pierre Vandeputte bereikten we heel vlot een akkoord. Hij sluit zijn vzw. Zo gaan we met een nieuwe vzw van start. De vroegere secretaris en penningmeester stoppen ook. Er komen andere krachten voor in de plaats. Onze nieuwe vzw neemt het stamnummer over. We starten met een propere lei vanaf nul. Europees treden we inderdaad niet aan. Ook de klassieke jaarlijkse manche van het BK-circuit beachvolleybal op de Waalvest hebben we afgeblazen. We denken wel aan een gewone ‘Menen Beach’ zonder grote financiële verplichtingen. De volle focus ligt zo dus op de interclub. Daarin moeten we op zoek naar een nieuwe identiteit. En ook nieuwe stabiliteit. Zo krijgt de Belgische competitie alle voorrang.

Dat we volleybalicoon Frank Depestele als hoofdcoach konden aantrekken, levert ons een flinke ‘boost’. Hij kent het professionele topvolley als geen ander. Frank kreeg veel waardering als assistent bij Haasrode VHL. We geloven in hem, hij heeft al alles bewezen. In eigen land en ver over de grenzen. Als speler was hij ook vaak de coach tussen de lijnen. Altijd met een aanstekelijk enthousiasme. Hij is commercieel ook interessant en zo een geweldige aanwinst voor onze club. De nieuwe bestuursploeg maakt zich sterk dat Par-ky Menen een goed figuur zal slaan op het hoogste niveau met een budget van 350.000 euro. Zo’n 100.000 euro minder dan in het verleden, dat klopt. Maar toch zetten we een mooi project in de steigers. Zelf zal ik met Pascal Segers het algemene management behartigen. Het is niet de bedoeling het leven van het zogenaamd noodlijdende Menen nog een jaartje te rekken. Neen, neen, neen. We werken aan een driejarenplan. Heel wat sponsors willen meestappen in dat verhaal. Een plaats bij de top zes is beslist de ambitie. Als alle bestuursposten zijn ingevuld, maken we het nieuwe organigram publiek.”

Frank Depestele

Frank Depestele is de nieuwe ambitieuze headcoach. Hij werd gedwongen zijn carrière als speler te besluiten na de zware knieblessure in Argentinië. Héél jammer dat het zo moest eindigen. Hij is ook ambassadeur van de Red Dragons op het EK in september in Brussel en Antwerpen.

“Ik heb vrij snel toegehapt, want zo groot is de spoeling niet in de Liga A. Ik heb het voorstel niet koud laten worden. Het is enkel 90 km rijden, dat is geen probleem. Ik blijf dus in het Pajottenland wonen. Par-ky Menen is een interessante club met hevige fans en een mooie traditie We spelen niet Europees, omdat de restyling van de club in eerste instantie de prioriteit heeft. Ik ga daarmee akkoord, geen probleem. Het nieuwe bestuur is volop bezig met de constructie van de nieuwe ploeg. Veel concreets is er nog niet. Daarom heb ik ook nog geen assistent aangesteld. Er zijn nog geen zekerheden, maar ik geloof dat het allemaal dik in orde komt. Ik zie de opdracht zeker zitten. Voor mij is Par-ky een soort van ideale opstap. Ik maak mijn debuut als trainer en ik ga verder werken om een A-diploma te verwerven. Ik zal al mijn krachten aanspreken en uiteraard flink meewerken aan het succes.”

===

De WERKGROEP en ADVIESRAAD wordt gevormd door Jan Desmet, Pascal Segers, Anne Verhelst, Henk Beghein, Bo Decramer, Stijn Vanbiervliet, Jo Vandecasteele, Emmanuel Vlegels, Frederic Baelen en Herman Wenes.

STAND VAN ZAKEN IN VERBAND MET HET TEAM:

Weg: headcoach Ratko Peris (Nice), Xavi Folguera (Maaseik), Lars Maddens (Marke Webis), Eldin Demirovic (onbekend), Basile Andriessen (Caruur Gent), Gilles Vandecaveye (Caruur Gent).

Onzeker: Lowie Stuer.

Blijvers (onder voorbehoud): Wannes De Beul, Jente De Vries, Maxim Libert, Anshel Ver Eecke, Jelle Sinnesael, Yentl Bille.

Onderhandelingen: set-up Quentin Schouteten (Fransman, 24 j., ex-Tourcoing) komt zeker. Mathieu Vanneste (Haasrode VHL) tekende voor drie jaar. Voorts wordt gesproken met Kobe Brems (Topsportschool Vilvoorde) en Seppe Baetens (Maaseik).

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke