Karolina Goliat en Kevin Klinkenberg winnen nationale bekers

 

Onze landgenoten doen het uitstekend in het buitenland. Veroverden Britt Herbots en Kaja Grobelna enkele dagen geleden de CEV Cup met Burzo Arsizio, dan deden ook nog andere landgenoten het uitstekend. Karolina Goliat won de Franse beker met St.-Raphael, terwijl Kevin Klinkenberg met Fenerbahce de Turkse beker wegkaapte.

 

  • Een nieuwe formule werd gebruikt voor de Franse beker. Geen finale meer voor mannen en vrouwen in Parijs maar de vier overgebleven teams bij de mannen en vrouwen speelden in een aparte Final Four voor de titel. Bij de vrouwen ging deze door in Mulhouse, de leider in de Franse competitie. In de halve finale schakelde Nantes verrassend Mulhouse uit met 3-1 en versloeg Katarina Goliat met St.-Raphael het Paris St.-Cloud van Stijn Morand, Valérie Courtois, Els Vandesteene en Angie Bland eveneens met 3-1. In de finale won St Raphael dan met 3-1.

Een week later ging de Final Four bij de mannen door in Tours, eveneens op dat moment leider in de competitie. In de halve finale schakelde Chaumont het Rennes van Bram Van den Dries uit met 3-1 en won Tours moeizaam tegen Narbonne van François Lecat met 3-2. In de finale liet Tours echter Chaumont geen enkele kans en won vlot met 3-0.

  • In Italië won Perugia de finale van de beker bij de mannen tegen Civitanova met 3-2 en bij de vrouwen won Novara met identieke cijfers tegen Conegliano.
  • In Duitsland versloeg Vital Heynen met Friedrichshaven in de finale Lüneburg met 3-0. Bij de vrouwen versloeg Schwerin Stuttgart met eveneens 3-0.
  • In Nederland versloeg Draisma Dynamo Apeldoorn bij de mannen in de finale Abiant Lycurgus met 3-1 en ging de beker bij de vrouwen naar Sliedrecht Sport dat Apollo 8 in de finale versloeg met 3-0.
  • In Turkije won Kevin Klinkenberg met Fenerbahce de beker door in de finale Galatasaray met 3-2 te verslaan. Bij de vrouwen ging de beker naar Eczacibasi dat de finale tegen Fenerbahce met 3-1 won. In de halve finale had Eczacibasi met 3-2 gewonnen tegen Galatasaray van Charlotte Leys en had Fenerbahce met dezelfde cijfers gewonnen tegen Vakifbank.
  • In Polen versloeg Chemic Police in de finale bij de vrouwen Developres Rzeszow met 3-0. Einde januari had het Kedzierzyn van Sam Deroo bij de mannen reeds de beker gewonnen.

Italiaanse clubs domineren in Europese bekers

 

Champions League

De heenwedstrijden van de kwartfinales in de Champions League bij de mannen verliepen uiterst spannend. Zowel in Chaumont – Perugia,, Gdansk –Zenit Kazan als D. Moskou – Civitanova wonnen de bezoekers met 2-3. Enkel Belchatow won in eigen huis tegen St.-Petersburg met 3-1. In de terugwedstrijd kwalificeerden Perugia en Civitanova zich vlot met 3-0. In St.- Petersburg en Kazan werd het heel wat spannender. Zo kwam Gdansk in Kazan 2-0 voor, verloor de vierde set met 29-27 maar won uiteindelijk toch met 2-3. In de golden set was Kazan met 15-12 te sterk. Ook een golden set in St.- Petersburg werd gewonnen door de Polen. In de halve finale speelt Perugia tegen Kazan en Civitanova (van Stijn D’Hulst) tegen Belchatow.

Bij de vrouwen was D. Moskou de enige thuisploeg die de heenwedstrijd won en dit wel enigszins verrassend tegen Vakifbank met 3-2. Novara won met 1-3 in Stuttgart, Fenerbahce met 1-3 in Scandicci en Eczacibasi met 0-3 in Conegliano. Vakifbank kwalificeerde zich in de terugwedstrijd vlot met 3-0 voor de halve finale. Toch kregen we een grote verrassing. Conegliano dat in eigen huis roemloos ten onder ging, won in Istanbul tegen Eczacibasi met 1-3 en daarna ook de golden set. In de halve finale krijgen we een dubbele Italië – Turkije. Vakifbank speelt tegen Novara en Fenerbahce tegen Conegliano.

CEV Cup

Bij de mannen had Trentino geen probleem met Olympiacos Piraeus in de halve finale van de CEV Cup . Na een 0-3 zege in Griekenland werden thuis vlot de eerst twee sets gewonnen en was de kwalificatie voor de finale een feit. Uiteindelijk werd het 3-1. De andere halve finale was wel ietsje spannender. Na 3-1 verlies in Rusland bij Kemerovo won Galatasaray thuis immers eveneens met 3-1. De golden set werd door de Turkse ploeg gewonnen met 15-10. In de finale won Trentino thuis vlot met 3-0. In Turkije leek het nog even spannend te worden toen de Turken 2-0 uitliepen. De volgende sets waren de Italianen echter heer en meester. Via 16-25, 16-25 en 5-15 ging dus de zege en ook de Cup naar Italië.

Bij de vrouwen had Alba Blaj in de halve finale geen probleem met Stinta Bacau en versloeg Busta Arsizio van Britt Herbots en Kaja Grobelna even vlot tweemaal het Hongaarse Békéscsaba. In de finale leek de buit voor Arsizio na de heenwedstrijd in Roemenië door de 0-3 zege reeds grotendeels binnen. Toch nog even wat spanning in Italië toen de eerste set, onder de arbitrale leiding van onze landgenote Marie-Cathérine Boulanger, met 25-27 verloren werd. De volgende drie sets waren echter voor de thuisploeg. Na 2010 en 2012 is het de derde maal dat Arsizio (met Britt Herbots en Kaja Grobelna) de CEV Cup wint.

Challenge Cup

Bij de mannen kon Poitiers in de halve finale de 3-0 nederlaag in Belgorod thuis niet goedmaken. Na verlies van de eerste twee sets mocht het Franse team wel als troostprijs nog winnen met 3-2. In de andere halve finale wist Vero Volley Monza in Lissabon de 2-3 nederlaag goed te maken. Het werd 0-3 en enkel in de tweede set kon het Portugese Benfica even dreigen. In de finale kon Monza in eigen huis wel met 3-2 winnen tegen Belgorod maar toen in Rusland de eerste set met 27-25 verloren werd, was het kaarsje uit.                             Bij de vrouwen plaatste Aydin zich voor de finale door na een 2-3 zege bij Nova Gorica thuis met 3-1 te winnen. De andere halve finale was een thriller van formaat. Eerst ging Saugella Monza met 2-3 winnen bij Volero Le Cannet om vervolgens met 3-2 thuis te verliezen. In de golden set wist het Italiaanse team uiteindelijk met 15-10 zijn kwalificatie voor de finale veilig te stellen.           In deze finale liep het heel wat vlotter voor Monza. In Turkije werd immers met 0-3 gewonnen waarna thuis vrij probleemloos de klus geklaard werd. Monza won met 3-1.

Beachseizoen gaat van start

Na enkele één en twee sterrentoernooien van de World Tour kregen we van 6 tot 11 maart het eerste drie sterrentoernooi in Sydney gevolgd door een vier sterrentoernooi, enkel voor mannen, in Doha van 12 tot 16 maart. De absolute toppers waren hierop wel nog niet aanwezig.

In Sydney won het Chileense broederpaar Grimalt de finale tegen de Italianen Rossi – Carambula met 2-0 en versloeg bij de vrouwen het Australische duo Laird – Palmer de collega’s Flint – Day uit de USA met 2-1. In Doha waren al meer toppers aanwezig. Het belette het Chileense broederpaar niet om voor de tweede maal goud te veroveren. In de finale versloegen ze Lucena – Dalhauser (USA) met 2-0. Het brons ging naar de Spanjaarden Herrera – Gavira.

Vanaf einde april krijgen we dan een ganse reeks vier sterrentoernooien beginnend met Xiamen (CHN) van 24 tot 28 april, vervolgens Ipanema (BRA) van 15 tot 19 mei, Jinjiang (CHN) van 22 tot 26 mei en Ostrava (CZE) van 29 mei tot 2 juni. Koekelkoren – Van Walle hopen op dit laatste toernooi terug 100% voluit te kunnen gaan.

Snow volleyball

Na het succes van snow volleyball op de Olympische winterspelen van Peyong Chang in 2018 start FIVB in 2019 voor de eerste maal met een Snow Volleyball World Tour. Drie toernooien maken deel uit van deze tour. Het eerste toernooi ging door in Wagrain (AUT) van 28 tot en met 31 maart. Het tweede grijpt plaats in Plan de Corones/Krohnplatz van 4 tot en 7 april en het derde in Augustus in Bariloche (ARG) Er wordt drie tegen drie gespeeld en elk team heeft een mogelijke invaller.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke