Vijf Liga B-clubs willen de titel, maar promotie? Ho maar…

Wie wordt kampioen in Liga B? Wie wil de stap wagen naar Liga A? Angst is misschien een slechte raadgever. Kijk naar het succes van Tectum Achel als nieuwkomer in die hoogste Liga. Weliswaar hebben de Noord-Limburgers pas na drie titels in de Liga B de sprong gewaagd naar de hoogste klasse. We schotelden vijf kanshebbers op de titel in de Liga B acht vragen voor.

De top vijf in het klassement ventileerde zijn visie. Het gaat om voorzitter Dieter Vandermeersch (VT Marke-Webis Wevelgem), secretaris Jean-Philippe Meurs (BW Nivelles), voorzitter Danny Van Puyvelde (Syneton Duvel Puurs), sportief en commercieel manager Wim Degezelle (Black en White Company Lendelede) en voorzitter Ivan Vermeiren (BVMV Volley Noorderkempen).

De huidige stand van zaken: leider VT Marke-Webis Wevelgem heeft 21 wedstrijden gespeeld. De nrs. 2 tot 5 hebben 20 wedstrijden achter de kiezen.

De stand: 1. VT Marke-Webis Wevelgem 47 punten; 2. BW Nivelles, Syneton Puurs en Black en White Company Lendelede 44 punten; 5. BVMV Noorderkempen 43 punten.

ONZE VRAGEN

 1. Wie denkt u dat kampioen wordt en waarom?
 2. Hoe ziet het programma er nog uit voor uw club? Is de kalender gunstig?
 3. Heeft uw club de ambitie om te promoveren?
 4. Is jullie accommodatie oké voor de Liga A?
 5. Wordt het team versterkt bij promotie? Of is die versterking er al?
 6. Zijn het clubbestuur en het management voorbereid op de promotie?
 7. Is Liga A budgettair haalbaar? Gaan de sponsors mee in het verhaal?
 8. Spelen nog andere factoren mee in de beslissing om wel of niet te stijgen?

Voorzitter Dieter Vandermeersch (VT Marke-Webis Wevelgem)

 1.  Nivelles heeft de beste papieren om de titel te pakken. Het team is collectief sterk en presteert zeer constant. Maar we hebben ze vorige speeldag met 3-0 geklopt. Zo staan we aan de leiding met één wedstrijd meer op de teller. Het wordt een heftige titelstrijd.
 2. We krijgen Lendelede bij ons op bezoek. Uit moeten we naar Waasland (tiende) en hekkensluiter Kapellen. De kalender is ons gunstig gezind.
 3. De sportieve ambitie is er zeker. Ja, absoluut. Maar team en entourage moeten kunnen volgen.
 4. Neen, onze zaal is in principe niet conform voor Liga A. We hebben geen ingekleurd veld. In elk geval willen we in Marke blijven spelen. Voor de unieke sfeer en het zeer belangrijke thuisvoordeel.
 5. We zijn bezig met de kern voor volgend seizoen. Maar niet specifiek met het oog op promotie naar Liga A. We streven het behoud na van het huidige hoge niveau ‘tout court’.
 6. Onze club zet stappen vooruit om te evolueren naar een ‘club 2.0’. Door deelname aan het Clubgrade project van de Vlaamse Gemeenschap. Maar een overstap naar Liga A komt wellicht te vroeg. We moeten intern nog werken aan onze structuren en financiële onderbouwing.
 7. De huidige Liga-voorwaarden zijn een utopie. Sponsoring is in deze tijden een moeilijk en lastig verhaal geworden. Sponsors willen een ‘return on investment’. Dat ligt moeilijk omdat volleybal weinig ‘in de picture’ komt, zeker in Liga B. Daarom is het raadzaam budgettair zeer voorzichtig om te gaan met al te steile ambities.
 8. Het financiële zwaard van Damocles speelt een grote rol. Ook de organisatorische uitdagingen die een overstap met zich meebrengen. Ander element is de sportieve genoegdoening van spelers en supporters. Top Liga B spelen, is zeker te verkiezen boven ‘aanmodderen’ in Liga A.

Secretaris Jean-Philippe Meurs (BW Nivelles)  

 1. We zijn helaas leider-af. Winst in Marke-Webis had ons de titel opgeleverd. Maar neen: we slikten 3-0. Dus neemt de druk toe. Er zijn gelukkig maar vier punten verschil tussen de nummers 1 tot 5. Voor de titel moeten we wellicht rekenen op misstappen van de concurrentie.
 2. Onze kalender is zeer gunstig. We spelen tegen clubs uit de tweede kolom in de rangschikking. Mits de nodige concentratie zullen we geen punten meer verliezen. Marke-Webis en Puurs ontmoeten nog Lendelede, de ploeg op de vierde plaats, die voor scherprechter speelt.
 3. De titel willen we heel graag. De promotie is echter geen concreet doel. Die poort staat wel open. Indien de kans zich aandient, zal het bestuur zich moeten buigen over een concrete aanpak om in de hoogste klasse aan te treden.
 4. Onze hal is niet gehomologeerd voor Liga A. In Nivelles staat geen enkele sporthal die voldoet aan de normen van Volley Belgium. Verhuizen gaat dus niet, we hebben totaal geen alternatief. We zouden dan een vrijstelling moeten krijgen.
 5. Veel versterking hebben we niet nodig. Die is er ook nog niet. We hebben een uitgebalanceerde ploeg, geleid door een uitstekende staf. We gaan zeker geen dwaze avonturen aan. Nivelles is een heel gezellige familieclub. We willen dat ook op lange termijn zo houden.
 6. Promotie is een ‘issue’ in de gesprekken. Jazeker. Maar niet ten koste van alles. Het moet haalbaar en betaalbaar zijn. Het management moet zeker versterkt worden in geval van promotie. Of het nodig is, dat weten we over enkele weken.
 7. Financieel doen we zeker niet gek. We zullen onze manier van werken ook bij promotie niet drastisch wijzigen. We streven naar een budget in evenwicht, gebaseerd op verscheidende sponsors.
 8. We zullen wellicht moeten overleggen met de federatie. Zeker in verband met onze zaal. Wat zijn de eisen? En welke middelen kunnen wij daar tegenover stellen? Die eisen en middelen moeten vervolgens met elkaar verzoend worden. Dan is voor Nivelles heel veel, misschien zelfs alles mogelijk.

Voorzitter Danny Van Puyvelde (Syneton Duvel Puurs)

 1. Voor de titel tip ik op Nivelles: ze hebben het gemakkelijkste programma.
 2. Onze kalender is minder gunstig. Zelfs nog redelijk zwaar met de clash tegen Lendelede en ook nog een gevaarlijke verplaatsing naar Mendo Booischot.
 3. Promoveren? Dat willen we misschien op de lange termijn. Niet meteen nu.
 4. Onze sporthal is geschikt voor Liga A. Maar niet voor eventuele play-offs. Eén groot probleem: de hal komt niet aanmerking voor TV-uitzendingen.
 5. De ploeg zal er volgend seizoen ongeveer hetzelfde uitzien. We zijn blij met de komst van Jonas Colson en Timo Van Wezemael.
 6. We kunnen een uitbreiding van het bestuur en het management zeker gebruiken. Ik ondervind dat het jaar na jaar moeilijker wordt om mensen te vinden die zich willen inzetten voor de club.
 7. Met de huidige reglementering van Liga A is de promotie voor ons budgettair niet haalbaar. Ongeacht het eindresultaat van dit seizoen bouwt brouwerij Moortgat zijn sponsoring trouwens verder af. Pech: ons budget zal voor de tweede maal op een rij zakken.
 8. De vele midweekwedstrijden zijn voor een ploeg met enkel amateurs een negatieve factor om in Liga A te spelen. Onze spelers hebben een fulltime job overdag. Uiteraard een rem om op een professionele manier van trainen.

Manager Wim Degezelle (Black and White Company Lendelede)

 1. Alles ligt dicht bij elkaar. De ploeg met de beste eindsprint zal succes boeken. Onderlinge wedstrijden zijn beslissend voor de afloop.
 2. Met uitwedstrijden naar Puurs en Marke is het voor ons geen gemakkelijke kalender. Maar de druk ligt ook bij de thuisploeg.
 3. Lendelede heeft geen ambitie om te promoveren.  De structurele en financiële kloof tussen Liga A en B is veel, veel, echt veel te groot. Gewoonweg onrealistisch. Dat wil niet zeggen dat we geen kampioen willen spelen. Als de spelers dat presteren, is dat super.
 4. Onze accommodatie is misschien wel oké. Laat me zeggen: we hebben dat eigenlijk nog niet tot in de details gecontroleerd, omdat we de stap hogerop onmogelijk kunnen zetten.
 5. Ik voorspel weinig wijzigingen. Wel zou ik de huidige kern willen aanvullen met enkele jonge talenten.
 6. Het bestuur is niet klaar voor de stap naar een ‘professionele’ competitie.  Zolang het gat tussen Liga A en Liga B zo immens groot is, zullen een aantal clubs er ieder seizoen opnieuw de brui aan geven.  Als je de voorwaarden voor Liga A bestudeert, dan is de promotie een gigantische uitdaging. Niet alleen op logistiek vlak maar ook op financieel gebied.  Je kan al die eisen onmogelijk zomaar in orde krijgen.
 7. Nog meer sponsoring vinden… dat wordt een hele klus. Voor ons lijkt me dat bijna onmogelijk. Beoordeel de cijfers en eisen van Liga A en je zal snappen waarom.  Het gaat niet over duizend euro verschil, hé. Mochten de sponsors voor het rapen liggen, dan zou het misschien lukken. Maar sponsoring vinden van een paar honderdduizend euro is een zeer moeilijke opgave.
 8. Lendelede zal misschien kampioen spelen. Maar de eisen van Liga A zijn niet haalbaar. In het reglement staat dat de kampioen moet stijgen, maar we kunnen dat niet. Ik ben benieuwd hoe zulke problemen worden opgelost. Wij gaan ervan uit dat we volgend jaar in Liga B verder spelen.

Voorzitter Ivan Vermeiren (BVMV Noorderkempen)

 1. Ik heb geen idee vandaag wie kampioen zal spelen. We zijn nog in de running met vijf ploegen. Wijzelf zijn bezig aan een ijzersterke terugronde. Zonder nederlaag. We wonnen tegen de vier teams (!) die boven ons geklasseerd staan. Maar het kan natuurlijk snel veranderen.
 2. De kalender ziet er vrij gunstig uit. Alleen de Vlaamse Beloften zijn een gevaarlijke klip. We verloren thuis tegen hen. Ondertussen zijn die spelers nog sterker geworden.
 3. Of wij de ambitie hebben om ooit te promoveren… dan moet ik zeggen ja. Maar misschien nog niet dit jaar. We zijn volop bezig onze club meer te professionaliseren over heel de lijn. Ook in de jeugdopleiding en bij de vrouwen. Maar we doen dat op een financieel voorzichtige manier. In onze regio is er nog plaats voor een ‘volleybalboost’. Maar dat mag niet ten koste zijn van onze groei.
 4. Onze hal is geen probleem. Het kan altijd beter, maar we zijn toch trots op onze accommodatie. Ook op dat vlak proberen we stapsgewijs vordering te maken. De gemeenten Vosselaar, Merksplas en Vlimmeren (Beerse) steunen ons op dat vlak. BVMV Volley Noorderkempen is een gezonde fusieclub van drie clubs. Maar volleybal is niet de enige sport in de regio en dat respecteren we.  Wanneer we kansen krijgen om te promoveren en we zetten die stap, dan gaan we weer rond tafel zitten met de verschillende gemeentebesturen. Zo kunnen we inschatten op welk vlak ze ons extra kunnen en willen helpen.
 5. Sportief is onze ploeg rond voor top Liga B. Ik vrees dat we iets te licht uitvallen voor Liga A. Het behoud in de hoogste reeks zou een hele klus worden.
 6. Qua beleid, bestuur en management ben ik er theoretisch van overtuigd dat we het hoogste niveau aankunnen. Maar in de praktijk beseffen we dat er nog enkele extra’s staan te gebeuren. Zoals ik al stelde: we zijn onze club nog aan het professionaliseren. Dat doen we zonder haast. We wensen geen stappen over te slaan.
 7. De budgettaire rekening voor Liga A hebben we nog niet gemaakt. Het sponsorland ziet er totaal anders uit dan tien jaar geleden. Alle sponsors zijn veel voorzichtiger geworden. Daarom zijn we gestart met een speciale partner. Die tracht nieuwe sponsorcontracten te realiseren. Heel nodig, omdat de eisen van Liga A steeds moeilijker haalbaar worden. Kijk naar enkele clubs in Liga A: Amigos Zoersel , Menen, Guibertin….. ze hebben jarenlang geknokt om hoog niveau te halen en nu moeten ze mogelijk afhaken door  budgettaire problemen. Daarom voert Noorderkempen een strikt financieel beleid. Onze clubwerking mag niet lijden onder een te groot budgettair risico.
 8. Het management van de Liga had een interview op televisie. Wij hebben daarbij de indruk gekregen dat Liga A niet staat te springen om kleinere clubs op een lager budgettair niveau op te nemen. De Liga A wil liefst werken met volledig professionele ploegen. Als dat zo is, dan vrezen we, dat het voor ons niet de juiste keuze zou zijn, om te promoveren.  In de reportage viel me ook de uitspraak op: “In de lente kan een boom snoeien soms gevaarlijk zijn. Het zou niet de eerste boom zijn die dan volledig afsterft.” Ik reageer graag daarop. Ik druk stellig mijn hoop uit dat de Liga A geen boom is. Hou dus genoeg takken over om het volleybal te laten overleven. Stel geen onhaalbare eisen. Er moet altijd een voldoende groot draagvlak zijn voor onze sport op alle niveaus. Alle verantwoordelijkheden mogen ook een keer komen luisteren naar de clubs in Liga B. Die clubs hebben allerlei verzuchtingen: ik zou zeggen aan de verantwoordelijken: luister naar onze ideeën of voorstellen en ‘doe er dan iets mee.’

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke