Twee Belgische refs fluiten Europese bekerfinales

Arturo di Giacomo heeft groot nieuws: niet minder dan twee Belgische scheidsrechters werden aangeduid om twee Europese bekerfinales te fluiten. Als dat niet positief is voor de Belgische topscheidsrechters!

En daar zit Arturo di Giacomo misschien wel voor iets tussen. Wie kent Arturo niet in het Belgisch topvolleybal? Hij had een actieve carrière van dertig jaar: als speler, nadien coach en trainer (diploma ADEPS) bij Jemappes en Baudour in de buurt van Bergen. En hij had de status van absolute topreferee in België en in Europa. Arturo was acht keer op een rij ‘scheids van het jaar’. “Misschien kreeg ik een dozijn bekroningen in het totaal, ik ben de tel kwijt,” lacht hij.

 

Vandaag is Arturo voorzitter van de NSC: de Nationale Scheidsrechterscommissie (Volley Belgium vzw). Met Geert Blyaert als ondervoorzitter. De voorzitter wordt gesteund door beide vleugels in de persoon van Antwerpenaar Kurt Mariën voor Volley Vlaanderen (LSC) en Christian Didembourg uit Eghézee voor FVWB (CFA). Afwisselend vergaderen ze om de twee maanden in Vilvoorde of in Mont Saint-Guibert.

Hoe gaan de aanduidingen nationaal in zijn werk?

Di Giacomo: “Daarover buigen zich behalve mezelf ook drie verantwoordelijken: Guido Notaerts voor Liga A mannen, Peter Van Speybroeck (NL) en Michel Dehut (FR) voor de overige nationale reeksen. We proberen zo ‘paritair’ mogelijk te werken. Dat is een noodzaak op hoger niveau. We zijn nu anderhalf bezig en ik vind dat het uitstekend loopt in de nationale scheidsrechtercommissie van het project ‘Volley Belgium’.”

Misschien minder bekend voor ‘de leken’. Maar Volley Vlaanderen heeft de site www.volleyadmin2.be ontwikkeld. Welke info is er te vinden?

“O, alles gewoon, wat arbitrage aangaat. Vooral dan de aanduidingen. Mooi samengebracht. Helder en duidelijk. Er is een knop voor wedstrijden in België, voor de Europese competitie, voor de nationale A- en ook jeugdploegen. Ook voor MEVZA bijvoorbeeld. Zeer gebruiksvriendelijk. Voor België ben ik verantwoordelijk voor de internationale aanduidingen en ook voor de Belgische bekerfinales.”

Er waait heel duidelijk een nieuwe wind op het vlak van arbitrage in ons land…

“Ja, dat beeld klopt. We vormen een hechte groep van vrienden. Ik wil twee nieuwigheden aanhalen. We hebben de VBRS opgericht: Volleybal Belgium Referee School. Met het idee: iedereen krijgt in Vlaanderen en Wallonië dezelfde en dus eenvormige opleiding. In januari hebben we een eerste vergadering georganiseerd in Elewijt met alle scheidsrechters nationaal en landelijk: we mochten 162 arbiters verwelkomen. Heel tof. Ik had gezorgd voor een simultane vertaling, zodat iedereen perfect kon volgen. Het motto van de VBRS is: één manier van fluiten, één lijn, één visie.”

 

 

 

Er is nog een tweede nieuw gegeven. Het VBBP: wat moeten we ons daar bij voorstellen?

“Ja, Volley Belgium vzw heeft ook werk gemaakt van de uitbouw van het federale bondsparket: het VBBP of Volley Belgium Bondsparket. Doel: een tuchtrechtelijke volley-waakhond. Maar er is ook aandacht voor de bescherming van de rechten van o.m. de scheidsrechters en van de clubs. Er kunnen aldus wederzijds klachten worden geformuleerd. Het VBBP zal in dat geval altijd een onafhankelijk onderzoek uitvoeren en hierbij zelfs optreden als volwaardige procespartij, waarbij deze het recht heeft om te vervolgen. Plaatsvervangend gerechtsdeurwaarder Toon Sorgeloos (Kruikenburg Ternat) is de voorzitter en de bondsprocureur. Hij krijgt alle hulp van Thierry Freyne, voormalig Procureur des Konings van Halle-Vilvoorde en nu algemeen directeur van AZ Jan Portaels in Vilvoorde. Mijnheer Freyne fungeert als substituut-bondsprocureur.”

Jij zetelt met Geert Blyaert ook in de scheidsrechterscommissie van de FIVB, dus op mondiaal niveau.

“Inderdaad. Op de Olympische Spelen in Rio 2016 floot ik negen wedstrijden, waaronder de halve finale Italië-Verenigde Staten: 3-2. (zie foto) De mooiste wedstrijd van de Spelen. Duur: 2u25. Machtige ervaring. Ik kon goede contacten opbouwen met de Braziliaanse wereldvoorzitter FIVB Ary Graça en met de Argentijn Guillermo ‘Willy’’ Paredes, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie FIVB. Men wil een team van ‘Challenge Referees’ (voor videocheck) ontrollen: een dozijn toparbiters sterk. Zo kreeg ik al aanduidingen als ‘Challenge Referee’ in eigen land. Net als Michel Mestdagh, Geert Blyaert, Christian Didembourg en wellicht ook Claude Kriescher. Het buitenland moet nog volgen.”

Inmiddels ben je als enige Belg aangesteld tot ‘Referee Delegate’. Dat is nog wat anders dan ‘Challenge Referee’?

“Ja, klopt. De ‘Challenge Referee’ houdt toezicht op de videocheck. De ‘Referee Delegate’ doet een controle over de aangeduide scheidsrechters, voorlopig alleen in de Champions League. Zo zal ik in het Poolse Lodz de arbitrage beoordelen, in de kwartfinale van de CL, in het duel Belchatow-Sint-Petersburg. Overigens trad ik in België ook al op als ‘Referee Delegate’. Want deze scheids kan drie taken hebben: controles uitvoeren in eigen land. Ten tweede: controle via EuroVolley TV (opvolger van Laola TV) van 75 Europese scheidsrechters. Dan doe je de controle inderdaad na het volgen van de wedstrijd op televisie. Ten derde: vanaf de kwartfinales CL stuurt de CEV iemand ter plaatse voor de controle van de twee scheidsrechters.”

De CEV heeft beslist om 75 arbiters te laten fluiten in de Champions League. Voor heel Europa. Is die lijst permanent?

“Ten eerste: vroeger waren er te veel CL-referees. Nu nog 75. Dat is beter beheersbaar. Bovendien: i.p.v. vroeger 2 krijgen ze nu minimaal 5 aanduidingen: zo doen ze meer ervaring op. Bij die 75 zitten onze Wim Cambré en ook Koen Luts. Maar opgelet: die lijst is niet permanent. De arbiters kunnen stijgen en dalen. Bij dalen betekent dat: verdwijnen uit de lijst.”

Bestaat er zoiets als een rangorde in de Belgische scheidsrechterswereld?

“Je moet dat aspect bekijken vanuit het standpunt: wie mag fluiten op welk niveau? Nogmaals: de listings liggen nooit vast. Wim Cambré en Koen Luts fluiten als toppers in de CEV Champions League. Ze floten al vier keer, misschien krijgen zij een halve finale of zelfs de finale in Berlijn? Afhankelijk van wat de Italiaan Luciano Gaspari als voorzitter van de European Referee Commission ERC beslist. Andere arbiters hebben vaak de tijd niet door hun job. Want je moet je minimum drie weken of 21 dagen kunnen vrijmaken. Wim Cambré stelt zich zo niet ter beschikking voor de Volley Nations League, de vroegere World League (is het derde niveau FIVB na O.S. en WK, nvdr.). Koen Luts en Marie-Catherine ‘Marika’ Boulanger hebben wel de tijd. Koen en Marika kunnen inderdaad in de VLN van start. In het begin wellicht als reserve.”

Nog andere scheidsrechters krijgen mooie aanduidingen.

“Tien jaar lang – sinds 2009 in Zwitserland – was ik internationaal bijna alleen. Nu komt er meer ruimte. Daar werken we heel hard voor. Paul Herbots fluit op 27 maart de finale van de CEV Challenge Cup. ‘Marika’ is aangeduid voor de finale van de CEV Cup vrouwen op 26 maart.  We houden ook nog Björn Willems en Thien Khuc achter de hand. Willems mag al zeker fluiten in de Golden League ofte de vroegere European League. Thien Khuc volgt. In FIVB is Koen Luts voorlopig de enige Belg, omdat Wim Cambré zich niet kan vrijmaken.”

 

Zijn er nog nieuwigheden op komst in de arbitrage?

“Niet echt. Twee challenges per set, voor de coach of de scheids, blijven behouden. De volle focus ligt wel op ‘floor touch’ of ‘pancake’. ‘Floor touch’: vloer geraakt of niet? In elk geval moét de vaak duikende speler de bal van de grond houden met de handpalm naar beneden. Anders is het een ‘pancake’: een bal ophalen met geopende hand naar boven is niet altijd correct: 2de of 3de contact. Nog belangrijk: scheidsrechters willen niet langer afhankelijk zijn van de vaak onbetrouwbare en uitvallende WIFI in overbevolkte sporthallen. Geen WIFI meer of BLUE TOOTH voor de tablets. Neen, de clubs zullen kabels moeten leggen en een server moeten plaatsen, waarop de scheids rechtstreeks kan aansluiten. Bijkomend kan een beeldscherm worden verplicht voor de eerste scheids. Hij/zij moet inderdaad normaal beslissen als eerste SR. Hij/zij moet dus de spelsituatie beter kunnen zien dan op zo’n ver scherm, op 50m afstand in een grote sporthal. Hi/zij kan, met beelden dichterbij hem/haar, ook accurater zelf een ‘challenge’ vragen. Waarom is dat belangrijk?  Omdat de meest precaire situaties zich vaak voordoen na 2-0 en 14-13 in de derde set. Of bij b.v. 14-13 in de tiebreak.”

Niet te vergeten: we hebben ook twee Belgische toppers in het internationale beachcircuit.

“Ja, Willem De Buysscher, zoon van Jean-Paul, de voorzitter van Volley Vlaanderen, kan mooie adelbrieven voorleggen. Hij staat net als Maarten Ghysel zeer hoog aangeschreven bij de FIVB. Ook voor hen ben ik echt uitermate tevreden. Ze fluiten allebei in de FIVB World Tour beachvolleybal. Willem (eerste scheids in de Belgische bekerfinale vrouwen) treedt aan op de World Tour in Doha (Qatar) en Maarten (tweede scheids in de Belgische mannenfinale in het Sportpaleis) mag arbitreren op de World Tour in Moskou. Echt ‘chapeau’ voor onze indoor-arbiters en onze out-door scheidsrechters. We blijven trouwens hard aan de kar trekken.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Arturo Di Giacomo, Leo Peeters, Bart Vandenbroucke