Kaja en Britt naar Europese bekerfinale

In de diverse Europese bekers naderen wij de eindfase. De Italiaanse ploegen zijn er prominent in vertegenwoordigd. In de Champions League bij de mannen komt het meeste weerwerk allicht van de Russische teams, terwijl bij de vrouwen de Turkse teams nadrukkelijk aanwezig zijn.

En de Belgen? Zoals je hier reeds eerder kon lezen, zit er geen enkel Belgisch team meer in de eindfase. De redenen? Ook dat kon je lezen in een vorig artikel van Volleymagazine. Maar individueel zijn er toch nog enkele landgenoten die zich in de strijd op de Europese bekers doen opmerken. Bij de mannen is spelverdeler Stijn D’Hulst met Civitanova onze enige vertegenwoordiger, maar bij de vrouwen lijken Kaja Grobelna en Britt Herbots al flink op weg om een Europese finale – en wie weet: méér! – te bereiken met Busto Arsizio.

Een overzicht.

Champions League

Mannen

De vijf groepswinnaars bij de mannen waren uiteindelijk: Zenit Kazan, Civitanova, Zenit St.-Petersburg, Gdansk en Perugia. De drie beste tweedes: Chaumont, Dinamo Moskou en Belchatow. Kedzierzyn van Sam Deroo viel als vierde beste uit de boot. Het Poolse team kwam tijdens de laatste wedstrijd in Civitanova nochtans dicht bij de kwalificatie. Nog altijd zonder Sam kwam het Poolse team 0-2 voor. Na 34-32 verlies van de derde set werden echter ook de volgende twee verloren na negen matchballen gemist te hebben!

Volgende kwartfinales kwamen uit de bus: Chaumont – Perugia, Gdansk – Kazan, Belchatow- St.-Petersburg en D. Moskou – Civitanova.

Vrouwen

Hier lijkt de strijd voor het goud een duel te gaan worden tussen de Turkse en Italiaanse topteams. De groepswinnaars waren immers Vakifbank, Eczacibasi en Fenerbahce uit Istanbul en Novara en Scandicci uit Italië. Als beste tweede gingen Allianz Stuttgart, D. Moskou en Conegliano naar de kwartfinale. De loting leverde volgende wedstrijden op: Stuttgart – Novara, D. Moskou – Vakifbank, Scandicci – Fenerbahce en Conegliano – Eczacibasi

CEV Cup

Bij de vrouwen geen halve finale voor Charlotte Leys met Galatasaray. Na de 3-0 zege in Istanbul zag het er nochtans veelbelovend uit maar in Roemenië won Alba Blaj na een vlotte 3-0 zege de golden set met 15-5. Tegenstander van Alba Blaj in de halve finale is Stinta Bacau, dat Olomouc tweemaal met 3-2 versloeg. Blaj nam al een serieuze optie op de finale door in Bacau met 0-3 te gaan winnen.

Ook geen halve finale voor Karolina Goliat met St.-Raphael. Tegen het Hongaarse Békéscsaba werd eerst met 3-2 en daarna met 3-0 verloren. In de andere kwartfinale schakelden Kaja Grobelna en Britt Herbots met Busto Arsizio het Franse Mulhouse uit via een 3-2 overwinning gevolgd door 3-0. Arsizio lijkt na een 0-3 winst tijdens de eerste halve finalewedstrijd in Hongarije ook reeds bijna zeker van het andere finaleticket.

Bij de mannen kon Lindemans Aalst zich tegen Galatasaray niet kwalificeren voor de halve finale. Tegenstander van Galatasaray in deze halve finale is het Russische Kemerovo, dat tweemaal vlot met 3-0 won tegen het Finse Sastamala. Kemerovo won thuis de eerste halve finale tegen Galatasaray met 3-1.

Trentino en Olympiakos Piraeus zijn de andere halvefinalisten. Trentino won de eerste wedstrijd in Griekenland met 0-3.

Challenge Cup

Bij de mannen kwalificeerden zowel Belgorod (tegen Lisboa) als Poitiers (tegen Kfar Saba) zich voor de halve finale in een golden set en dit met een identieke score:15-12.

In de andere kwartfinale won Monza met 3-1 en 3-0 tegen Kalcit Kamnik en schakelde Portugal Lisboa Azores uit met 3-0 gevolgd door 2-3.

Belgorod won de eerste wedstrijd van de halve finale tegen Poitiers met 3-0 en Portugal Lisboa ging toch wel verrassend met 2-3 winnen in Monza

Bij de vrouwen wonnen Aydin, Nova Gorica , Monza en Volero Le Cannet hun beide wedstrijden in de kwartfinale. In de eerste wedstrijd van de halve finale ging Aydin met 2-3 winnen bij Nova Gorica en deed Monza dit met identieke cijfers bij Volero Le Cannet

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke