Stijn Dejonckheere en echtgenote Céline Platteeuw met positieve spanning naar bekerfinales

“Wij zien mekaar gedurende de week ’s avonds alleen op donderdag.”

Daar komt dan zondag uitzonderlijk verandering in, want Stijn Dejonckheere met Knack Roeselare en zijn echtgenote Céline Platteeuw bij Hermes Oostende zullen mekaar die dag uitgebreid aan het werk zien tijdens de bekerfinales in het Antwerps Sportpaleis. Een vrij unieke belevenis: een echtpaar waarin beide partners dezelfde dag strijden om de Beker van België. Daar wilde Volleymagazine meer van weten. Een tof koppel zoals zij had daar geen enkel probleem mee.

 

“Voor mij wordt het de eerste keer dat ik in het Sportpaleis op het terrein zal staan. Ik heb Stijn daar al wel in een drietal andere bekerfinales aan het werk gezien. Eerlijk gezegd: ik denk dat ik in de tribune meer last had van de zenuwen dan hij op het terrein,” denkt Céline terug aan een aantal heerlijke momenten.

“Ergens logisch dat zij meer zenuwachtig was dan ik. Op de tribune kan je immers niks aan de situatie veranderen en op het terrein kan je daar wel iets doen,” gaat Stijn akkoord met de stelling van zijn echtgenote. “Maar ik had wel nooit gedacht dat we allebei nog ooit op dezelfde dag tijdens de bekerfinales op het terrein zouden staan.”

Hoe leerden jullie mekaar eigenlijk kennen? Via het volley mogen we veronderstellen?

Céline Platteeuw: “Ik was de goede vriendin van Lieselot Maertens, die samen was met Bart Hungenaert, de toenmalige assistent-trainer bij Knack Roeselare. Met haar ging ik dan ook regelmatig kijken naar de wedstrijden van die mannenploeg. En ik moet zeggen dat er vrij snel een ‘click’ ontstond tussen Stijn en mezelf. We zijn intussen zes jaar samen en vorig jaar op 17 augustus zijn we getrouwd.”

Maar met de midweekwedstrijden en de Europese campagnes van beide ploegen, zien jullie mekaar amper?

“Ja, dat klopt wel. Tot vorig seizoen speelde Hermes Oostende haar thuiswedstrijden steevast op zondagmiddag en was Roeselare meestal op zaterdag actief. Maar vanaf dit seizoen spelen wij ook onze thuismatchen meestal op zaterdag. Dat is dus even aanpassen. Voeg daarbij dat Stijn nog erg actief is met zijn videobedrijf, terwijl ik full-time werk in een boekhoudkantoor. Ik kom uit Oedelem, maar we hebben een huis gekocht in Roeselare, op tien minuutjes van mijn werk. Dat is soms haasten ‘s middags om tussendoor nog gauw wat huishoudwerk te kunnen verrichten. Eigenlijk zien we mekaar ’s avonds alleen op donderdag. En voor de rest weet Stijn al heel goed zijn potje te koken als ik niet thuis ben.”

Stijn: “Het vergt soms inderdaad een pak organisatie, maar als we onderweg zijn, houden we regelmatig contact met mekaar via de gsm. Maar of we dat nog vele jaren op deze wijze kunnen verder doen, betwijfel ik toch een beetje.”

 

 

Gaat het er een beetje anders aan toe thuis tijdens de week voor de bekerfinales?

Stijn: “De week voordien zijn we er natuurlijk op alle mogelijke manieren mee bezig in de club. Op training gaat het er een beetje krachtiger aan toe. Op het scherp van de snee. Iedereen gaat keurig op tijd slapen in de week voor de bekerfinale. Iedereen is dan echt gefocust op die match en er komen niet veel afleidingen bij te pas. De dag voor de match hebben we met Knack al een vast ritueel: trainen in de zaal, na de middag even rusten en ’s avonds een vaste schotel: schnitzel met pasta.”

Céline: “Ik weet dat ik Stijn in de week voor de finale zo veel mogelijk rust moet geven. Dan is hij echt geconcentreerd, hij gaat die week vroeg slapen. Er hangt te veel van die match af. Ook wij leven natuurlijk naar die match toe. Met iets meer positieve spanning, die hopelijk op de dag van de match is weggewerkt. We zijn toch wel een ploeg met enkele ervaren speelsters, die al een pak bekerfinales op het terrein meemaakten.”

Zullen jullie naar mekaars match kunnen gaan kijken?

Céline: “Dat wordt dit keer wel anders dan de voorgaande jaren. Toen kon ik ongeremd tussen het publiek zitten supporteren, maar ik denk niet dat we met Hermes vroeger dan twee uur voor aanvang van onze match (om 18u) in het Sportpaleis zullen aanwezig zijn. Dan zijn de mannen al twee uren aan hun wedstrijd bezig of is die al gedaan. Ik weet ook niet of het zo goed is voor de concentratie, mocht ik voordien nog uitgebreid staan supporteren voor Stijn. We zien wel.”

Stijn: “Of we nu gewonnen of verloren hebben; ik ga alleszins kijken naar de match van Hermes Oostende. Ik ken wel niet zo veel van vrouwenvolley, maar ik heb al wel ervaren dat een 2-0 voorsprong niet altijd kan volstaan voor de ultieme winst. Het is – meer nog dan bij ons – een mentale kwestie.”

Gaan jullie na de finales nog naar jullie respectievelijke clublokalen om ofwel te vieren op de winst, ofwel na te keuvelen over de wedstrijd?

Céline: “Vroeger legden we zelf een supportersbus in vanuit Torhout en/of Oedelem. Maar de laatste jaren organiseren we met Pieter Coolman en zijn vrouw Fien Tack een eigen busvervoer. Na afloop van de finales gaan de spelers dan ieder naar hun thuishaven. Zo organiseert Tuerlinckx b.v. enkele supportersbussen vanuit de buurt van Averbode en dan is het logisch dat hij daar mee naartoe trekt. Zo zal dat ook bij ons gebeuren.”

Stijn: “En nadien gaan we ook traditiegetrouw nog een frietje achter de kiezen steken. Maar daar houdt het ‘vieren’ – als dat tenminste het geval is – mee op, want enkele dagen later moeten we opnieuw op scherp staan voor onze volgende thuismatch in de Champions League.”

 

 

Hoe schatten jullie de winstkansen van Hermes Oostende in?

Céline: “Als wij onze opslagdruk kunnen aanhouden en wij ons vaste hoog niveau kunnen halen, geef ik ons wel veel winstkansen. Het gevaar schuilt hem dikwijls in de derde set. Voor mij beginnen we dan pas opnieuw aan een wedstrijd bij 0-0, want dikwijls schuift er dan een zekere euforie in de ploeg, die fataal kan eindigen. Wij hebben natuurlijk ook wel gezien dat Saturnus Michelbeke de laatste weken sterk bezig is. Voor de nederlaag van vorig weekeinde in Tongeren waren ze aan een mooie reeks bezig. Ze bezitten een verdedigend uitstekende ploeg, ze redden veel ballen, maar toch willen we ze met onze zware opslagen onder druk zetten.

Het is natuurlijk ook een andere locatie dan diegene, die zij gewend zijn. Een gigantisch verschil. En misschien is onze grotere ervaring, met enkele speelsters die al een aantal bekerfinales speelden, toch wel een factor die in ons voordeel kan uitdraaien.”

Stijn: “Ik zie in hun wedstrijd fifty-fifty winstkansen. Hermes Oostende mag dan wel het voordeel van een grotere stabiliteit en meer ervaring bezitten, maar in zo’n finale op één dag kunnen sommige speelsters boven zichzelf uitgroeien en een onbekende factor worden.”

Start ook Knack Roeselare als favoriet aan deze bekerfinale?

Stijn: “Ook bij ons schat ik de kansen op 50-50 in. Wij staan in het klassement op gelijke hoogte van Aalst, we lieten de voorbije weken elk al een steek vallen: wij op Menen, zij in Borgworm. Aalst won al wel de Ligabeker op het einde van een zwaar jaar 2018, maar een bekerfinale in het Antwerps Sportpaleis is toch nog iets anders. De conditie van de dag kan belangrijk worden.

Het feit dat ze vorige woensdag zwaar uithaalden tegen Maaseik, is natuurlijk mooi voor ze, maar dat betekent niet dat ze met voorsprong aan de bekerfinale beginnen. Ze zullen door die midweekmatch ook niet vermoeid aan de opslag komen. We zijn tenslotte allemaal profs.”

Moeten jullie niet nét iets meer dan zij een ‘prijs’ pakken?

Stijn: “Het gaat niet om iets al dan niet moeten. Om het even wie de tegenstander is, elke club wil sowieso de beker winnen. Zeker goed voor het prestige van de winnende club en haar sponsors. We wonnen ook al de Supercup en er zijn de komende maanden nog wel prijzen te pakken. Niks moet. Voor mij is deze beker toch wel iets speciaals. Ik ben een emotioneel man en samen met mijn vrouw op dezelfde dag een finale spelen, is zelfs super speciaal. Zelfs al ben ik de laatste zeven jaar bij Roeselare wel nagenoeg altijd in de prijzen gevallen.”

Céline: “Ik vind Aalst wel een sterk serverende ploeg, maar dat is ook het geval bij Roeselare en zij hebben dan ook weer iets meer ervaring in de ploeg voor dit soort situaties. Het wordt met hen en met Maaseik ook nog een spannende strijd om de eerste twee plaatsen in de play-offs. Maar net als wij bij Hermes ben ik ervan overtuigd dat ze zich voor 100% zullen inzetten om die beker nog eens mee naar huis te nemen. Bij allebei geldt ook hetzelfde: de bekerfinale wordt op één dag gespeeld en dan kan een topdag of een topploeg wel eens alle voorspellingen omver gooien.”

 

 

 

Geen zin meer om nog een aantal ‘volleytricks’ te produceren?

Stijn: “We hebben met Kerstmis nog een filmpje met de ploeg gemaakt. Hoewel ik nog wel een aantal ideeën heb voor ‘tricks’ met b.v. kindjes. Inspiratie genoeg, maar voorlopig ontbreekt de tijd nog even.”

Hoe ziet jullie sportieve toekomst eruit?

Céline: “Ik weet het niet. Ik hoorde nog niks van Hermes Oostende, wij wie ik de laatste maanden niet zo heel veel speelkansen kreeg, maar we zitten er wel met een hele toffe groep.”

Stijn: “Ik ga er de komende dagen eens over nadenken. Ik ben zaakvoerder van een bedrijfje met intussen negen man personeel, gespecialiseerd in ‘corporate video’, het maken van (dikwijls virale) reclamefilmpjes die ook op tv verschijnen. Tot hiertoe is het allemaal wel te combineren met het volley. Ik ben ook altijd – zowel in de sport als ernaast – op zoek naar een nieuw projectje, waaraan ik me kan optrekken. En eigenlijk heb ik die combinatie ook wel nodig om me af te reageren. Ik ben iemand die moeilijk kan stil zitten. Spelen met de nationale ploeg zie ik dan weer minder zitten. Pas op, ik heb daar leuke momenten mee beleefd en ik raad iedereen aan om er deel van uit te maken, want het is met zulke ploegen dat je jezelf kan promoten en een mooi contract in de wacht kan slepen. Maar voor het geld hoef je het niet te doen en als 31-jarige moet ik niet dadelijk nog denken aan een internationale volleycarrière.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke