Nieuwjaarsvragen van Volleymagazine

Traditiegetrouw legde de redactie van Volleymagazine enkele nieuwjaarsvraagjes voor aan spelers, speelsters, coaches en bestuurders.

De vragen waren deze keer:

1a. Wat was voor jou het sportieve hoogtepunt van 2018?

1b. En de grootste ontgoocheling?

 1. Wat zijn jouw wensen voor 2019?
 2. Wie is jouw sportidool (mag ook buiten het volley zijn)?

Hieronder vind je hun antwoorden.

Bondscoach Brecht Van Kerckhove:

 1. Vreugde en verdriet liggen soms dicht bij mekaar. Op 26 december werd ik aangesteld als bondscoach, zeker het hoogtepunt uit mijn carrière. Op 25 december stierf mijn papa. Verder is het mijn ontgoocheling dat we met As niet het volley brachten dat deze meiden kunnen.
 1. Gezond blijven en de hooggespannen verwachtingen met de Red Dragons waar maken.
 2. Nafi Thiam: hoge ambities waar maken en toch plezier blijven beleven in haar sport.

Kaja Grobelna:

 1. Amper ontgoochelingen, maar het hoogtepunt was in 2018 zeker de Poolse bekerwinst met Budowlani Lodz, plus de dag dat ik een contract mocht tekenen bij Busto Arsizio.
 2. De CEV Cup winnen met Busto Arsizio, bij de eerste vier eindigen in het Italiaans kampioenschap, een geslaagd EK spelen met de Yellow Tigers en heel de tijd blessurevrij blijven.
 3. Ik heb de laatste tijd veel gelezen over basketter Kobe Bryant en zijn mentaliteit heeft een enorme indruk op me gemaakt.

Matthijs Verhanneman:

 1. Persoonlijk: onze overwinning in de Beker van België.

Algemeen: het WK-goud van Nina Derwael op de brug met ongelijke leggers

 1. Een nieuwe titel met Knack Roeselare
 2. Nafi Thiam.

Geert De Dobbeleer:

 1.  1a. De historische prestatie van onze Red Dragons op het WK en de mooie transitie van de Yellow Tigers met een vernieuwde ploeg, met bijna allemaal speelsters met ‘roots’ in de Topsportschool, die prima presteerde in de Nations League en die zich bijzonder vlot kwalificeerde voor het komend EK. 1b. Het gefoefel binnen de FIVB over de deelname van een aantal ploegen aan de Nations League, tijdens de lottrekking op het WK in Italië/Bulgarije en de wijziging van de reglementen tijdens een toernooi, waardoor de Red Dragons plots van een zevende plaats naar een tiende plaats op het WK gezet werden. Feiten onze sport onwaardig!
 2. Eén globale wens. Ik vind 2019 een hefboomjaar voor het volley met heel wat projecten op de plank. Het EK voor mannen dat we zelf mee organiseren, het EK voor vrouwen, de olympische kwalificatietoernooien, de Nations Leaguewedstrijden in eigen land, de prestaties van Tom en Dries in het beachvolley… Wij hopen dat de impact van het volley daardoor mag groeien en dat we een historische mijlpaal halen met meer dan 50.000 leden.
 3. Roger Federer. Niet alleen omdat hij al zovele jaren met schitterende resultaten aan de top staat in zijn sport, maar ook om zijn sportiviteit en zijn warme menselijke uitstraling.

Charlotte Leys

 1. 1a. Voor de Challenge Cup speelden we met Bursa in Oostende. Tot mijn grote verrassing was mijn zus aanwezig met haar kindje waar ik meter van ben, net als vele mensen uit Poperinge. We wonnen met 0-3 en als kers op de taart werd ik mvp. 1b. We hadden de heenmatch van de Challnge Cup met 2-3 gewonnen van Olympiakos, maar verloren thuis. Een serieuze domper, vooral omdat ik nog altijd vind dat wij de betere ploeg waren. Maar dat is topsport, zeker?
 2. Op sportief gebied de vierde plek halen met Galatasaray (en hopen op iets meer zoals twee jaar geleden), plus een goede gezondheid.
 3. Ik kijk enorm op naar Jordan Larson (volley).

Tom van Walle

 1. 1a. De eerste medaille in de World Tour: een bronzen op een driesterrentoernooi in China. 1b. Mijn operatie aan de schouder. Als alles goed gaat begin ik mei/juni weer te spelen.
 2. Eerst natuurlijk opnieuw speelklaar worden: de operatie was zwaar, de revalidatie nog zwaarder, maar de medische staf en ik geloven in een goede terugkeer. Dadelijk nadien volgt al de voorbereiding op kwalificatie voor de Olympische Spelen.
 3. Lebron James (basket). Enorm moeilijk om in de NBA zo dominant te zijn voor zo veel jaren met verschillende teams. Daarnaast heeft hij geen extra sportieve incidenten zoals veel topsporters wel eens hebben.

Voorzitter Jean-Paul De Buysscher

 1. 1a. De bronzen medaille van de jongens U20 op het EK in Den Haag, nadat we in Kortrijk zowel Polen, Italië, Frankrijk als Turkije konden kloppen (met mezelf als teammanager). Uiteraard ben ik ook fier over de prestaties van de Red Dragons op het WK in Italië. 1b. De manier waarop FIVB en CEV omspringen met de ‘kleinere’ landen. We werden uit de World League ‘gesjot’, ondanks een 7de plaats het jaar voordien en op het WK werd de Red Dragons een 7de plaats ontnomen. Het veranderen van de spelregels tijdens het parcours is hemeltergend. Zo blijven diezelfde instanties de terechte deelname van onze U20-lichting ontzeggen op het WK in juli in Bahrein.
 2. Ik hoop op een medaille op het EK in eigen land voor de Red Dragons met hun vernieuwde omkadering en dat we kunnen stunten op het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. Verder hoop ik dat de Yellow Tigers een prima EK spelen en opnieuw kunnen opklimmen op de Europese ladder. Binnen de federatie moet de competitiehervorming vooraan staan, een noodzaak met de doorgedreven ondersteuning van de clubs.
 3. Twee keuzes in een sportief topjaar: de Europese en wereldtitel voor Nina Derwael op jonge leeftijd. De overtuiging waarmee ze naar het WK ging (en haar medaille aankondigde), spreekt boekdelen. De tweede is Delphine Persoon, die moest vechten voor een paar centimeter aandacht, hoewel ze voor de 8ste keer op rij haar wereldtitel verlengde.

Dries Koekelkoren

 1. 1a. Op persoonlijk vlak de geboorte van ons zoontje Jaak. Op sportief vlak onze eerste (bronzen) medaille in het driesterrentoernooi  van Qinzhou (China). 1b. Een dipje opgelopen op een rare manier. In Ostrava (Tsjechië) leidden we met winst in de eerste set en 5-1 voorsprong in de tweede set, wanneer het Duitse duo Thöle-Wickler een (onterechte) medische time-out aanvroeg met de bedoeling ons uit ons ritme te halen. Er moest 20 minuten gewacht worden op de dokter om de zogezegde blessure te checken. We verloren de tweede set met 22-20 en nadien de tiebreak met 16-14. In de toernooien nadien bleven we in een dipje zitten.
 2. Dat Tom goed herstelt en we een flinke sprong maken op de olympische ranking.
 3. Geen specifiek idool, maar ik kan genieten van topprestaties in vele sporten en ik heb al veel kunnen ‘pikken’ van andere atleten en coaches om zelf beter te worden.

Frank Depestele

 1. 1a. Drie hoogtepunten: de topprestatie van de nationale voetbalploeg, van de Red Dragons en van de Belgische hockeyploeg, die zowaar wereldkampioen werd. 1b. De tegenvaller dat de Belgische voetballers toch in de halve finale uitgeschakeld werden. Dat ‘summum’ moeten ze in 2022 goed maken.
 2. Nadat ik in Argentinië moest afgevoerd worden met een zware blessure, wens ik iedereen uit de grond van mijn hart een gezond en blessurevrij 2019.
 3. De top blijft voor mij nog altijd basketter Michael Jordan, een atleet van een andere planeet in zijn sport en in zijn tijdvak.

Britt Herbots

 1. 1a. Trots op onze jonge ploeg en de technische staf van de Yellow Tigers met zeer mooie resultaten in de Nations League. Vijf weken rondreizen over de planeet en dat met een positieve ‘vibe’ die vooraf zeker niet was ingecalculeerd. We moesten immers enkele ervaren topspeelsters missen. 1b. Het verlies met Mulhouse vorig seizoen tegen Cannes, waardoor we de finale van het Frans kampioenschap misten, hoewel ik er een mooi seizoen doormaakte.
 2. Met Busto Arsizio de finale halen van de CEV Cup (en die nog winnen ook natuurlijk).
 3. Trots op mijn Limburgse gouwgenote Nina Derwael, turnster van wereldformaat.

Wout Wijsmans

 1. 1a. Een uniek jaar voor de Belgische sport met goud voor de hockeyploeg, brons voor de Rode Duivels, schitterende prestaties van de Belgian Cats in het basket en de knappe gouden medaille van turnster Nina Derwael. 1b. Geen ontgoochelingen na zulk bijzonder sportjaar. Ons kleine land vaak helemaal aan de top. Afwachten of dat in 2019 kan herhaald worden.
 2. Even mooie resultaten voor de Belgische sport als in 2018, maar graag één mooie internationale stunt. Het maakt niet uit in welke sport, maar ik hou nu éénmaal van verrassingen.
 3. Ik ben absolute fan van Roger Federer, de grootste tennisser aller tijden. Ook een schitterend figuur ‘out of the court’ met heel veel ‘cool’. Een gentleman ‘pur sang’!

Gert Vande Broek

 1. 1a. Polen wereldkampioen volley bij de mannen met een Belgische coach! 1b. De malaise bij Anderlecht.
 2. Goed weer in Portugal en veel sneeuw in Oostenrijk.
 3. Pep Guardiola (Manchester City).

Teksten: Marcel Coppens, Leo Peeters, Philippe Cryns, Fernand Walder.

Foto’s: Bart Vandenbroucke