Haasrode en Asterix: sterk in Europa, ontgoochelend in België

 

 

De Belgische clubs in de CEV Cup en de Challenge Cup doen het niet onaardig dit seizoen. Woensdagavond zijn er liefst vijf Belgische ploegen actief in de heenmatchen van de 1/8ste finales van deze Europese bekers.

Merkwaardige vaststelling trouwens: ploegen als Haasrode Leuven en Asterix Avo Beveren kunnen in de eigen competitie niet echt overtuigen, terwijl ze Europees tot zeer behoorlijke resultaten komen. Zit daar een verklaring achter wilden we weten van de betrokken hoofdcoaches.

 

Kris Eyckmans: “Eindelijk onze ploeg compleet”

Hoe sterk hij de Israëlische ploeg moet inschatten, die woensdagavond in de Leuvense Sportoase partij moet geven aan Haasrode, weet Kris Eyckmans niet goed.

“Hoe sterk is de Israëlische competitie? Ze beschikken over een Venezolaanse opposite, die al vele watertjes doorzwom en over een Poolse receptie-hoekspeler, naast enkele lokale internationals. Moeilijk in te schatten. Wij moeten in de eerste plaats zorgen dat we zelf ons basisniveau halen. In de Belgische competitie slaagden we daar nog niet helemaal in, maar tegen Sofia konden we met ons tempo en onze handigheid in aanval de Bulgaren verrassen. Zij waren onze manier van spelen niet gewend.

Bovendien is het toch zalig om te kunnen aantreden in een bomvolle Sportoase. Indrukwekkend gewoon om te kunnen spelen in deze prachtige zaal, waar we woensdag weer meer dan 2000 toeschouwers verwachten.”

Maar van waar dat verschil met de resultaten in de Belgische competitie, die schril afsteken tegen de uitslagen van vorig seizoen, toen toch dat Europees ticket veroverd werd. Kris Eyckmans maakt zich nog niet ongerust.

“Over dat Europees ticket wordt pas beslist in de Challenge Round. De nummers 3 tot 6 strijden om een plaats tegen de top-2 en de nummers 5 tot 8 spelen in de naronde van de Belgische competitie voor het laatste overblijvend Europees ticket. Alles blijft dus nog mogelijk.

Maar het is natuurlijk juist dat we in de huidige competitie te veel wedstrijden verloren met nét niet. Het waren details die niet alleen beslisten over 3-2 of 2-3, maar die ons ook in de gewonnen sets parten speelden. De ploeg beseft het ook ten volle. Er heerst twijfel bij tipballen en er is soms een communicatiestoornis. Vorig jaar pakten we een aantal ballen wél, die we nu niet meer pakken. Alle extra’s die we vorig seizoen wél konden brengen, ontbreken nu, wat ons tot een soort grijze ploeg transformeert.”

Kris ziet zijn ploeg echter stilaan beter acteren. “Pas nu is de ploeg immers compleet. We wisten van februari dat we Wim Tormans zouden moeten missen en we zochten iemand die complementair zou zijn aan Gil Hofmans. Die deed het uitstekend, hoor, maar we hadden geen tweede opposite om wat afwisseling te brengen. Sinds we vorige week Gert van Walle konden recupereren tot het einde van het seizoen – inbegrepen de Europese bekermatchen – hebben we eindelijk een volledige ploeg, die voor iets meer controle en intellect kan zorgen. We wilden niet zo maar opteren voor een buitenlander, die niet beter was dan een Belgische speler.

Tweede aanvulling is de komst van Frank Depestele als assistent, want die ontbrak na het verdwijnen van assistent Mariën. De taken moesten tot dan verdeeld worden over verschillende personen. Maar nu kan het seizoen voor ons beginnen. In 2019 krijgen we nog het bezoek van Gent, Guibertin, Achel, ploegen tegen wie we winstmogelijkheden bezitten.”

Maar als je jongens als Gert van Walle en Frank Depestele binnenhaalt en je gaat Europees naar Israël, blijft dat financieel allemaal haalbaar?

“Het bestuur heeft voor een perfect werkingsbudget gezorgd. Ze doet dat elk jaar negen maanden voor het nieuwe seizoen begint. Nadien hebben we ook gevraagd of Europees spelen mogelijk was om de verdere ontwikkeling van een aantal spelers te bevorderen. We moesten zelfs rekening houden met het feit dat we voor een zware eerste verplaatsing konden geplaatst worden. Maar ook daar kregen we een positief antwoord, dat er een aanvullend budget goedgekeurd was. En bij het bestuur van Haasrode is een woord altijd een woord gebleken.

De komst van Depestele en van Walle zorgde niet voor bijkomende kosten, want beide functies in het team waren in het budget voorzien. Zij passen in het perfect profiel van deze club. Hou ons de komende maanden maar in de gaten!”

 

Gert Vande Broek: “Wij zoeken versterking in het tussenseizoen”

Een vergelijkbaar scenario ontplooide zich bij kampioen en bekerhouder Asterix Avo Beveren. Een sterke Finse ploeg als Salo uitschakelen in de Europese beker, maar in de strijd om de Belgische beker uitgeschakeld door Amigos Zoersel, de boeman van Asterix dit seizoen, en ook in de competitie punten laten liggen. Wat is er aan de hand, Gert Vande Broek?

 

“Het is duidelijk dat onze huidige ploeg minder sterk is dan de kampioenenploeg van vorig seizoen. Voeg daar nog bij dat we de samenwerking met Martina Nosekova hebben stop gezet en dat Justine D’Hondt geblesseerd geraakte, waardoor we soms zelfs moesten terug grijpen naar onze vierde receptie-hoekspeelster.

Wij starten dan ook tegen Up Olomouc als een zware underdog, want de Tsjechische ploeg heeft wel een aantal internationals in de ploeg staan. Daar staat dan weer tegenover dat we tegen Salo inderdaad onze beste twee prestaties van het huidige seizoen op de vloer legden. Wij zijn daar twee keer boven onszelf uitgestegen en we wonnen redelijk verrassend van hen. Het is nu kwestie om hetzelfde niveau te halen tegen de Tsjechen. Wij hebben na het vorig weekeinde in de eigen competitie iets recht te zetten voor onze supporters.”

Dat zijn ploeg momenteel niet meer eerste staat in de competitie verontrust Gert Vande Broek nog niet. “Het zou pas erg zijn, mochten we niet bij de eerste vier eindigen na de reguliere competitie. Januari wordt nog een belangrijke maand met wedstrijden tegen Hermes Oostende en VDK Gent. Op het einde van het seizoen hebben we eerst de play-offs met vier ploegen, nadien de finale met twee ploegen. De titelstrijd is dus nog lang niet gestreden. Bij de mannen eindigde Maaseik vorig seizoen ook niet als eerste na de competitie, maar toch werd ze kampioen.

In het tussenseizoen gaan we één nieuwe speelster aantrekken, zodat we weer een iets bredere kern hebben. Natuurlijk zijn we zwaar ontgoocheld door onze bekeruitschakeling, maar Amigos Zoersel is nu éénmaal een sterke, homogene ploeg die goed verdedigt. Door de drukke kalender kwamen we dit seizoen ook niet toe aan onze traditionele twintig uren training per week, zodat we niet genoeg konden werken aan de zwakkere punten van onze ploeg. Hopelijk kan dat na Nieuwjaar wél!”

Intussen werd bekend dat de 32-jarige Kempense Stephanie Van Bree (o.a. ex-Kieldrecht) de ploeg komt versterken met haar ervaring. Stephanie is juriste van opleiding, de vrouw van coach Christophe Achten en is tevens directeur van het dienstencentrum badminton Vlaanderen.

Europees programma Belgische ploegen (woensdag 19 december):

–        20u30: Lindemans Aalst – Teruel (Spa) CEV CUP

–        20u30: Haasrode Leuven – Hapoel Kfar Saba (Isr) CHALLENGE CUP

–        20u00: Asterix Avo Beveren – Up Olomouc (Tsj) CEV CUP

–        19u00: Aydin (Tur) – Hermes Oostende CHALLENGE CUP

–        20u30: VDK Gent – Monza (Ita) CHALLENGE CUP

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s Bart Vandenbroucke