Drukke dagen voor Belgische clubs in Europa

In de Champions League bij de mannen spelen zowel Knack Roeselare als Greenyard Maaseik hun eerste thuiswedstrijd in de poule. Beide teams verloren hun eerste wedstrijd. Roeselare nipt met 3-2 in Ankara en Maaseik met 3-1 in Berlijn.

De tegenstander van Knack Roeselare die nu op bezoek komt, staat wel iets hoger gequoteerd, hoewel Zenit Kazan niet meer zo outstanding is als de vorige seizoenen. De Franse topspeler Earvin N’Gapeth slaagt er niet echt in om Leon Venero te doen vergeten en de Amerikaanse topper Matthew Anderson is na zes jaar wegens een depressie plots gestopt. Na vier opeenvolgende jaren dit jaar ook geen wereldtitel voor clubs voor Kazan. Met Earvin N’Gapeth en een ganse reeks Russische internationals, waarbij opposite Maxim Mykhailov, waarschijnlijk de bekendste is, lijkt de opdracht voor Knack Roeselare (wellicht nog steeds zonder Tuerlinckx) nu wel iets haalbaarder, maar normaal nog te hoog gegrepen.

De opgave voor Greenyard Maaseik is eveneens loodzwaar. Met de Poolse landskampioen Belchatow, die in de eerste wedstrijd Gdansk van ex-bondscoach Anastasi met 3-1 versloeg, wacht immers een topper die wel zwak presteerde op het WK voor clubs. De Iranese receptie-hoekspeler Milad Ebadipour is samen met de 2,05m grote Cubaanse middenblokker Fiel Rodriguez één van de attracties. Piotr Orczyk, vorig jaar nog actief in Roeselare valt regelmatig in. De bekendste Pool is ongetwijfeld opposite Marius Wlazly. In de nationale competitie doet Belchatow het niet zo goed. Het team staat zesde met 18 punten behaald in 11 wedstrijden. Hun laatste wedstrijd verloren ze met 3-0 in Katowice, waar Tomas Rousseaux op dat moment met 15 punten topscorer was.

In de CEV Cup moet Lindemans Aalst, dat het Roemeense Arcadi Galati uitschakelde, het opnieuw opnemen tegen het Spaanse Teruel. Toen werd Aalst in de eerste ronde van de Champions League na een 3-0 nederlaag in Spanje gevolgd door een 3-0 zege thuis uitgeschakeld in de ‘golden set’.

Geen volgende ronde voor Par-Ky Menen. Na een 3- 2 zege thuis werd in Burgas in de vierde set, die verloren werd met 30-28, de kans gemist op een 3-1 zege. Daarna werd in de ‘golden set’ een riante voorsprong (met de hulp van de Bulgaarse lijnrechters, beweren ze in Menen) uit handen gegeven en werd met 16-14 verloren.

In de Challenge Cup stoot BDO Haasrode Leuven na een dubbele overwinning tegen CSK Sofia door naar de volgende ronde. Kfar Saba uit Israël wordt de tegenstander. Hier spelen twee buitenlanders namelijk een Venezolaanse opposite en een Poolse receptie-hoekspeler. Het team van Kris Eyckmans is erop gebrand opnieuw voor een stunt te zorgen. Nadat vorige keer 2999 toeschouwers in de Sportoase van Leuven getuige waren van een 3-0 zege wil men opnieuw een volle zaal om de spelers te ondersteunen. Streefdoel is het record van 2999 toeschouwers te evenaren. Hiervoor worden massaal vrijkaarten uitgedeeld.

De vrouwen

Zoals de voorbije jaren geen Asterix Avo Beveren in de Champions League.

In de CEV Cup kon Asterix zich in de achtste finale vrij vlot kwalificeren voor de volgende ronde. Na een 1-3 zege in het Finse Salo werd thuis met 3-0 de klus geklaard. Met het Tsjechische Olomouc wacht nu wel een zwaardere tegenstander met uitsluitend Tsjechische speelsters, op de ervaren Slovaakse Dudova na. De heenwedstrijd vindt plaats op 19/12 in Beveren.

Oudegem gaf tegen Pfeffingen even de indruk een gooi te doen naar kwalificatie voor de volgende ronde. Na een uiterst mooie 3-1 overwinning thuis werden echter in Pfeffingen kansloos alle sets verloren

Drie Belgische teams in de Challenge Cup waarvan alleen Interfreight Antwerpen direct uitgeschakeld werd.

Hermes Oostende moet na overwinningen tegen het Portugese Ponta Delgada en Azerail Baku uit Azerbeidjan in de clinch met het Turkse Aydin. Dit team schakelde in de vorige ronde een ander Turks team, namelijk Besiktas, uit in de golden set. Oostende speelt eerst uit. De Turkse ploeg beschikt over drie speelsters uit de Dominikaanse Republiek en de Bulgaarse Nikolova.

 

 

De opdracht voor VDK Gent lijkt nog moelijker. Nadat het Finse Pihtipudas uitgeschakeld werd na een 2-3 zege in Finland gevolgd door een 3-0 overwinning thuis, wacht nu het Italiaanse Monza. Dit team staat na 9 wedstrijden met 14 punten op een zesde plaats in de competitie. Naast de Nederlandse Anne Buijs (ex-Asterix) spelen in Monza ook nog twee speelsters uit de USA (setter Hancock en middenspeelster Adams) evenals de sterke Duitse Hanna Orthmann. Coach bij deze ex-ploeg van Freya Aelbrecht is ex-Roeselarespeler Miguel Falasca. Gent begint thuis.

 

Roeselare : Miguel Falasca
foto Bart Vandenbroucke/VDB

 

 

Vakifbank wint WK voor clubs bij de vrouwen

In het Chinese Shaoxing namen drie Europese ploegen deel aan het WK voor clubs bij de vrouwen, naast Braziliaanse en drie Aziatische ploegen. De acht teams werden onderverdeeld in twee poules waarvan hier de eindstand.

Poule A: 1. Vakifbank (TUR) 3 x winst; 2. Minas Tenis Clube (BRA) 2w.; 3. Zhejiang (CHN) 1w.;   4. Volero Le Cannet (FRA) 0w . Wel op te merken dat het Zwitserse Volero, dat speelt in de Franse competitie, tweemaal met 3-2 verloor. Daarenboven werd de tiebreak telkens met 16-14 verloren.

Poule B: 1. Eczacibasi (TUR) 3w; 2. Praia Clube (BRA) 2w; 3. Supreme Chonburi (THA) 1w; 4. Altay (KAZ) 0w.

De halve finale was dus een dubbele confrontatie Turkije – Brazilië.

Eczacibasi verloor met 2-3 van Minas Tenis Clube. De setstanden waren 25-22, 24-26, 13-25, 25-23, 12-15. Vakifbank won met 3-1 van Praia Clube, setstanden 25-21, 25-21, 22-25, 25-18.

Plaats 7 & 8: Zhejiang – Supreme Chonburi 3-1 (25-22,20-25, 25-13, 25-19)                            Pl 5 & 6: Altay – Volero Le Cannet 3-0 (26-24, 25-14, 25-13)

Pl 3 & 4: Eczacibasi – Praia Clube 3-0 (25-16, 25-18, 25-19)

Pl 1 & 2: Vakifbank – Minas Tenis Clube 3-0 (25-23, 25-21, 25-19)

 

 

In de finale kon Minas zich niet revancheren voor de 3-0 nederlaag in de poule. Zhu Ting was met 98 punten in 5 wedstrijden de absolute topscoorster van het toernooi. Na 2013 en 2016 was dit voor de derde maal. Zij werd tevens uitgeroepen tot MVP van het WK. Het was de derde maal en voor de tweede opeenvolgende maal dat Vakifbank van coach Guidetti dit WK won.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / FIVB