Sterren staan goed voor Lindemans Aalst

Het gaat VC Lindemans Aalst dit seizoen voor de wind. In de voorlaatste wedstrijd van de reguliere heenronde kwam Caruur Gent niet verder dan 3-1 in zaal Schotte. De Oost-Vlamingen bezetten zo virtueel de tweede plaats in de Liga A met zes zeges op de teller. Voorts noteerde het team van coach Johan Devoghel twee nipte nederlagen in vijfsetters bij Greenyard Maaseik (3-2) en thuis tegen Knack Roeselare (2-3). De overstap van de Champions League brengt ook gunstig nieuws. Na een 2-3-score bij het Roemeense Arcada Galati wil Lindemans thuis op woensdag 5 december zijn mooie uitgangspositie omzetten in een ticket voor de achtste finales van de CEV Cup.

Coach Johan Devoghel wil echter niet te vroeg victorie kraaien. “We wonnen op Roemeense bodem voor 700 lawaaierige supporters met het kleinste verschil. De tiebreak evolueerde bloedstollend naar 13-15. Geluk moet je ook een beetje afdwingen. De trip was erg vermoeiend. Eerst een vlucht naar Boekarest, dan nog vier uur in de autobus. Ik heb voor woensdag één belangrijke zorg: mijn jongens mogen Galati niet onderschatten. Het volstaat in eerste instantie inderdaad om de terugmatch te winnen. En de kwalificatie zou ook nog kunnen na 2-3 verlies via de ‘golden set’. Maar zo ver wil ik het echt niet laten komen. Hopelijk maken we er snel korte metten mee.”

Ik trek mijn eerste vraag even open. De Belgische topteams doen het goed in Europa. Hoe verklaar je dat?

“Door de gestage progressie van de Ligaploegen in ons land. Kijk naar Par-ky Menen tegen Burgas (Bul) en naar Europese debutant BDO Haasrode Leuven, met die spetterende overwinning in Sofia (Bul). Het Belgische succes heeft te maken met de goede resultaten van de laatste jaren. Daar hebben Knack Roeselare en Greenyard Maaseik toe bijgedragen. Maar zij niet alleen. Ook Lindemans en Par-ky Menen. De Europese weerklank komt het volleybal in België zeker ten goede.  Trouwens: ook de vrouwenploegen blinken uit op de Europese fronten.“

 

 

Laten we ons even toespitsen op Arcada Galati, de Roemeense vice-kampioen. Wat valt jou op in de ploegsamenstelling?

“Het is een vergaarbak van bijna een tiental nationaliteiten. Het gaat om een 13-koppige kern. Allemaal kleppers met bakken ervaring. Spelverdeler Angel Perez stak zijn licht op in diverse buitenlandse liga’s. Die weet van wanten. Dat maakt onze opdracht niet zo gemakkelijk. Het pleit wel in ons voordeel dat Arcada momenteel op een iets lager pitje draait in de competitie. Ze vertoeven niet in de spits van het klassement.”

Stel dat jij zelf fan bent. Naar wie zou je dan woensdag speciaal komen kijken?”

“Zeker naar opposite Ivan Raic. Herinner je zijn optreden als ‘medical joker’ in Noliko Maaseik. Hij verving trainerszoon Ivan Castellani, zoon van headcoach Daniel, met verve. Voorts speelt er ook de Australische receptie-hoek Paul Sanderson. Die maakte eind 2015 zijn opwachting als ‘medical joker’ bij Knack Roeselare. Hij was er aangeraden door de onvergetelijke Benjamin Hardy. Ik denk dat hij werd ingezet wegens het blessureleed van Van Hirtum, Claes en Orczyk. Sanderson scoorde tegen ons vijftien punten. Nog een andere gevaarlijke mannetjesputter is de Montenegrijnse receptie-hoek Bojic (21 punten). We moeten hem en ook Cubrilo en Bisette in de gaten houden. Redenen genoeg voor elke supporter om ons te vereren met een bezoekje.”

Denk je niet dat middenman Martijn Colson en hoofdaanvaller Fredrik Gustavsson het Roemeense varkentje snel zullen wassen?

“Dat mag ik hopen. Ja, Martijn speelde een dijk van een wedstrijd in Galati. Met zestien punten door het centrum. Gustavsson kwam aan 25 treffers. Dat belooft voor de terugwedstrijd. Ik reken er graag op dat onze blokkering draait, ook dat we bij de pinken zijn. In de uitwedstrijd gaven ze soms te snel een bonus weg. We maakten de geboden kansen niet af. Dat overkwam ons overigens ook tegen Maaseik en Roeselare. We gooiden het zelf een beetje weg. Dus moeten we ‘puurder’ spelen. Met meer zuiverheid. Gelukkig hanteerde mijn team tegen Galati een prima instelling in de vierde set. We kwamen uit een zeer moeilijke situatie verschroeiend terug. Dat zie ik natuurlijk graag, dat is een goede eigenschap van mijn team. Deze groep kan en wil terugvechten: dat is een heel aangename vaststelling.”

Lindemans is dit seizoen gestart in de Champions League en stapte dan over naar de CEV Cup. Staat er iets vreemds te gebeuren in de volgende ronde?

“Ja, in de eerste ronde van de Champions League verloren we tegen het Spaanse Teruel (uit 3-0) na een 3-0-thuiszege in Schotte. Helaas gevolgd door een afknapper in de ‘golden set’. Heel vreemd keken we in die beslissende fase snel tegen een te grote achterstand aan. Vandaar exit en switch naar de CEV Cup. Niet abnormaal volgens mijn inschatting: Teruel ging er op zijn beurt ook uit in de tweede ronde tegen de beresterke Fransen van Chaumont, met Julien Winkelmüller (ex-Menen).  Wél abnormaal: in de achtste finales zouden wij opnieuw op Teruel stuiten. Dat zou spijtig zijn, maar de Spanjaarden maakten komaf met het Franse Tourcoing in de heenwedstrijd (0-3). Dus zal Teruel zich in eigen huis niet laten verrassen. Er komt een ‘replay’. Ik vind die evolutie van de kalender een beetje spijtig. Terug tegen Teruel. Oeps, de Europese bond CEV zou zijn wedstrijdrasters beter moeten plannen. Anderzijds biedt zich een kans aan op weerwraak. En misschien – als we onze les hebben geleerd – de doorbraak naar de kwartfinales.”

 

 

Staat het bestuur van Lindemans Aalst eensgezind achter een soms dure Europese campagne?

“Ja, volmondig. De club kan van de gelegenheid gebruik maken om zich Europees te profileren. Interessant ook voor onze sponsors met links naar het buitenland. Voor de Champions League is er wel ietsje meer reserve. Dat is waar. Dat heeft te maken met de enorm hoge kost en ook de logistiek zware invulling van massaal veel randvoorwaarden. Toch niet eenvoudig, weet je. Nu ja, we hebben het in de Champions League geprobeerd. Zo groot was het verschil niet met Teruel, dat wel een heel stuk beter serveerde. Ze creëerden een hoge opslagdruk. Dat recept heeft gewerkt. Maar Teruel is stof voor de achtste finales. Mathematisch zijn we nog zo ver niet. Ik hoop dat ik woensdag Gertjan Claes kan recupereren. Hij heeft een ontsteking in de dikke teen. Wellicht is hij slecht neergekomen. Onze medische staf doet er alles aan om hem klaar te stomen.”

Programma CEV Cup (1/16de finales): woensdag 5 december om 20u30: Lindemans Aalst-Arcada Galati (Roe) in zaal Schotte.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke