Lotte Vandendriessche: “Vooral met Oudegem ons beste niveau halen”

 

VC Oudegem speelt nu woensdag 28 november haar eerste Europese wedstrijd van het seizoen in de CEV Cup tegen het Zwitserse Sm’aesch Pfeffingen. In competitie kon Oudegem tot nu toe de uitzonderlijke resultaten van de voorbije twee jaren niet evenaren. Maar na een knappe prestatie waarin het kampioen Asterix Avo Beveren tot een vijfsetter dwong en de 3-0 zege tegen Charleroi lijkt er een kentering ingezet. “Ik hoop dat wij deze opwaartse trend zowel Europees als in de Belgische competitie in de komende matchen kunnen bevestigen”, zegt hoekaanvalster Lotte Vandendriessche.

Wie vrouwenvolleybal en Zwitserland zegt, kwam de voorbije jaren voornamelijk uit bij Volero Zürich, dat er in de nationale competitie ver bovenuit stak en met veel buitenlandse inbreng ook op het Europese toneel haar woordje meesprak. Vorig seizoen eindigde de toekomstige tegenstander van Oudegem, Pfeffingen, tweede na Zürich. Eind vorig seizoen liet Zürich zich vrijwillig zakken naar de 1ste Liga. En nu staat Pfeffingen na negen wedstrijden aan kop, met één punt voorsprong op Düdingen.
Hoe hoog wij Pfeffingen moeten inschatten, valt nog even af te wachten. Het beschikt wel over vijf buitenlandse speelsters met spelverdeelster Taylor Tashima en libero Kristen Tupac uit de VS, de Braziliaanse opposite Jessica Ventura en de hoekaanvalsters Solenn Fabien (Frankrijk) en Dora Grozer (Duitsland). Die laatste is inderdaad de dochter van de in België bekende Georg (of Györgi in het Hongaars) Grozer sr en broer van Georg Grozer jr, de opposite van de Duitse nationale ploeg. Zij is momenteel ook de topscoorster in de Zwitserse competitie. Pfeffingen heeft daarnaast een Duitse coach en een Italiaanse assistent-coach.

“Vorig seizoen troffen wij meteen een onoverkomelijke hindernis met het Turkse Eczacibasi Istanboel”, aldus Vandendriessche. “Dat was een schitterende ervaring om eens tegen een Europese topploeg te mogen spelen. Maar dit seizoen hopen wij misschien toch eens een ronde verder te geraken. Ik reken er vooral op dat wij onze foutenlast verder naar beneden halen en ons eigen volleybalspel spelen. Wie weet is er dan wel iets mogelijk. Zeker met onze vurige supporters in steun zouden wij woensdag het thuisvoordeel moeten kunnen uitbuiten om een goede uitgangspositie te veroveren. Zelfs al is het in een andere sporthal, in Sint-Gillis-Dendermonde.”

 

 

Voor de verplaatsing de week nadien reizen jullie 600 kilometer met de bus. Zal dat niet te vermoeiend zijn?

Lotte Vandendriessche: “Ik denk het niet. Wij hebben tenslotte nog een nacht en een dag om te recupereren. Ik zie het als een ideale gelegenheid om aan teambuilding te doen met de groep. Dit Europees avontuur moet zeker en vast de ploegsfeer ten goede komen. Ik heb er in ieder geval veel zin in. Die twee wedstrijden bieden een mooie kans om ons te bewijzen.”

Hoe verklaar je dat de resultaten in de competitie tot nu toe wat onder de verwachtingen bleven?

“Wij beschikken nu in eerste instantie over een jongere ploeg. Daarnaast hebben wij een aantal nieuwkomers moeten inpassen. Zo moesten wij ook met Laurence De Wilde en Sarah Driessen twee nieuwe libero’s integreren. Op die positie mag dat niet onderschat worden. De automatismen moesten dus wat groeien. Daarnaast zat de concurrentie niet stil. Teams als Oostende, Antwerpen, Zoersel, en andere hebben zich versterkt. Het is nu een veel evenwichtiger strijd.
Maar tegen Asterix hebben wij bewezen dat wij op de goede weg zijn. Ook tegen Charleroi maakten wij het toch ‘clean’ af. Wij staan er terug als ploeg. Er is weer veel ambiance op en naast het terrein. Ik heb er dus vertrouwen in dat wij nu gelanceerd zijn.”

Wat verwacht je nog van de terugronde?

“De top-vier nog halen wordt wellicht een bijzonder lastige klus. Maar ik vind niet dat wij ons te veel op de rangschikking moeten focussen. Het belangrijkste is dat ons eigen niveau zo hoog mogelijk wordt. Laten wij daar vanaf nu match per match naar streven. En sinds de recente wedstrijden ben ik ervan overtuigd dat het zal lukken.”

Hoe ben je zelf eigenlijk bij Oudegem terecht gekomen?

“Ik begon te volleyballen bij Turnhout en speelde daarna ook voor Oud-Turnhout en Amigos Zoersel. Toen trainer Sacha Koulberg mij vroeg om bij Oudegem te komen, vond ik dat een mooie kans. Ik ben hier nu mijn tweede jaar en heb nog geen seconde spijt van die keuze. Ik trof hier een toffe ploeg en een toffe club.”

 

 

Heb je nog verdere persoonlijke ambities?

“Ik zit nu in mijn derde jaar van mijn studies voor leerkracht L.O. en bewegingswetenschappen. Ik hoop dus af te studeren en wil mij dan focussen op mijn job in combinatie met het volleybal.
Naar het buitenland trekken voor het volleybal zie ik mij niet doen. Ik zou mijn familie te veel missen. Wellicht omdat ik dergelijk familiemens ben, dat ik mij zo goed thuis voel in Oudegem. Het bestuur komt hier naar elke training kijken. Zowel na de training of de match is het altijd gezellig om met bestuur en supporters mijn babbeltjes te doen.”

Tekst: Philippe Cryns

Foto’s: Bart Vandenbroucke