Moeilijke Europese opdrachten voor Belgische teams

Bij de mannen werd Lindemans Aalst via een golden set in de eerste voorronde van de Champions League uitgeschakeld door de Spaanse landskampioen Teruel. Als vangnet heeft Aalst wel de CEV Cup. Greenyard Maaseik en Knack Roeselare zijn rechtstreeks geplaatst voor de poulefase.

Greenyard Maaseik start donderdag 22 november bij de Duitse landskampioen Recycling Berlin.

Berlin veroverde vorig jaar, na een kwakkelseizoen, uiteindelijk nog de landstitel onder leiding van interim-coach Moculescu. De vijfde en beslissende wedstrijd van de play-offs werd in Friedrichshaven met 0-3 gewonnen. Cedric Enard, gedurende drie jaar assistent-coach van het Franse nationale team en vorig jaar succesvol met Tours, is de nieuwe trainer. Niet minder dan 7 buitenlanders spelen bij Berlin: 4 Amerikanen waarvan er drie aanwezig waren op het WK, 1 Australiër en 2 Fransen waarvan de bekendste Nicolas Le Goff is.

De eerste thuiswedstrijd van Greenyard Maaseik vindt op woensdag 19 december plaats tegen Belchatow. Dit team heeft twee buitenlandse receptie-hoekspelers, namelijk de 1,96m grote Milad Ebadipour (Iran) en de 2,02m grote Milan Katic (Servië), evenals de 2,05 m grote Cubaanse middenspeler Fiel Rodriguez. Bekendste speler is waarschijnlijk Marius Wlazly, de voormalige opposite van het Poolse nationale team. Piotr Orczyk, vorig jaar nog bij Knack Roeselare, valt regelmatig in. Na zeven wedstrijden staat Belchatow in de Poolse competitie met 12 pt op de vijfde plaats.

Gdansk is het vierde team in de poule. Gdansk behaalde 8 pt in zes wedstrijden. Nowakowski, de middenman van het Poolse nationale team dat wereldkampioen werd, speelt in dit team. Het team van bondscoach Anastasi heeft slechts twee buitenlanders in de rangen, namelijk de receptie-hoekspelers Mijailovic Nikola (Servië) en de Duitser Ruben Schott. Niet minder dan zeven Polen in het team zijn minstens 2,03 m groot.

 

Knack Roeselare start op dinsdag 20/11 bij Halkbank Ankara.

Bij Ankara spelen vier buitenlanders, namelijk de 1,97m grote Italiaanse spelverdeler Michele Baranowicz, de 2,02 m grote Servische opposite Drazen Luburic, de 2,05m grote Sloveense receptie-hoek speler Alen Sket en de 2,03m grote Franse receptie-hoek speler Guillaume Quesque.

Voor de tweede wedstrijd komt in Schiervelde de Russische landskampioen Zenit Kazan op bezoek. Dit team mikt op de vierde opeenvolgende overwinning in de Champions League. De absolute topper Leon Venero is dan wel vertrokken maar werd vervangen door de Franse superster Earvin N’Gapeth.

Om de laatste plaats in de poule te ontwijken zal Knack moeten winnen tegen United Volleys Frankfurt, vorig jaar het nummer drie in Duitsland. Hier spelen twee Canadezen waaronder de 2,06m grote middenspeler Lucas Van Berkel, een Amerikaan en een Servische opposite.

In de CEV Cup speelt PAR-KY Menen op 28/11 thuis de heenwedstrijd van de 1/16de finale tegen het Bulgaarse Burgas. Dit team werd vorig jaar landskampioen in Bulgarije. Een Russische opposite en een Russische receptie-hoekspeler zijn de twee buitenlanders in het team.

Lindemans Aalst treft het Roemeense Arcadi Galati. Bij Galati spelen niet minder dan 10 verschillende nationaliteiten. De terugwedstrijd grijpt in Aalst plaats op 5/12.

BDO Haasrode Leuven speelt in de Challenge Cup tegen CSKA Sofia. Dit team is veruit het meest prestigieuze in Bulgarije. CSKA behaalde niet minder dan 29 maal de titel en 19 maal de Cup. De laatste maal wel telkens in 2011.De terugwedstrijd grijpt op 5/12 plaats in de Sportoase te Leuven. Haasrode heeft het ambitieus project om niet minder dan 3000 toeschouwers voor deze wedstrijd naar de zaal te lokken. Om dit te bereiken, worden massaal vrijkaarten voor deze wedstrijd ter beschikking gesteld. Nadat Red Star Leuven 41 jaar geleden, voor een uitverkochte Rijschool, na een historische wedstrijd Real Madrid met 3-2 versloeg (17-15 in de vijfde set), moet dit opnieuw een hoogdag worden voor het Leuvense volleybal.

De vrouwen

Geen Belgisch team in de Champions League.

In de CEV Cup speelt Asterix Avo Beveren de heenwedstrijd van de 1/16de finale thuis op 29/11 tegen het Finse LP Salo. De spelverdeelster en een receptie-hoekspeelster van Salo komen uit Oekraïne, de opposite komt uit Estland. Bij kwalificatie voor de volgende ronde wordt het Tsjechische UK VP Olomouc de tegenstander.

 

 

VC Oudegem start op 28/11 thuis tegen het Zwitserse AESCH Pfeffingen. In dit team spelen vier buitenlanders namelijk twee speelsters uit de USA, eentje uit Brazilië en een eentje uit Duitsland. Bij kwalificatie wacht de winnaar van Yuzhny (Oekraïne) tegen Bekéscsaba (Hongarije).

In de Challenge Cup zijn drie Belgische teams ingeschreven.

Hermes Oostende en Interfreight Antwerp moesten reeds aantreden in de 1/32ste finale. Oostende had hier weinig problemen met Ponta Delgada, een Portugees team dat speelt op de Azoren en bestaat uit een mix van Braziliaanse en Portugese speelsters. Na een 0-3 zege op verplaatsing volgde een 3-0 zege thuis. In de volgende ronde wacht met Azerrail Bakoe uit Azerbeidjan een heel wat zwaardere klus. Oostende start thuis op 28/11.

Antwerp leek thuis op een kwalificatie af te stevenen toen vrij vlot een 2-0 voorsprong werd versierd. Uiteindelijk werd het een nipte 3-2 zege. In het Finse Kuusamo werd dan met 3-1 verloren, wat meteen het einde betekende van de Europese campagne.

VDK Gent was rechtstreeks geplaatst voor de 1/16de finale. Gent moet het hier opnemen tegen het Finse Pihtipudas, dat in de vorige ronde het Deense Holte uitschakelde. In dit team spelen geen buitenlanders. Gent speelt eerst in Finland.

 

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke