Jasmien Biebauw: “Slechts tevreden met zevende beker op rij”

Hermes Oostende haalde in het tussenseizoen verschillende speelsters binnen die aantoonden dat het zijn ambitie niet onder stoelen of banken stak. Voorlopig is het goed op weg om deze ambitie waar te maken. De kustclub stootte door naar de halve finale van de Belgische beker door in de kwartfinale Gent uit te schakelen. In competitie doet zij volop mee voor een plaats in playoff 1. En Europees is de kans zeer ruim dat zij zich nu woensdag 14 november om 20.30 uur plaatst voor de tweede ronde van de Challenge Cup. Oostende won immers afgelopen woensdag de heenmatch bij het Portugese Ponta Delgada al met 0-3.

Spelverdeelster Jasmien Biebauw is één van voornoemde transfers. Na vijf jaar Asterix Avo Beveren (voorheen Asterix Kieldrecht) besloot zij de Wase club te verlaten en ging zij in op een voorstel van Hermes Oostende.


“Ik wou zelf minder trainen, omdat ik een vriend had en meer tijd met hem wou doorbrengen”, legt Biebauw uit. “Het is dus niet zo dat ik weg moest bij Asterix. Ik heb zelfs overwogen om te stoppen. Maar mijn vriend heeft mij uiteindelijk aangemoedigd om nog een jaar verder te doen. Daarbij kwam het aanbod van Hermes erg gelegen.”
“Naast het feit dat mijn nieuwe ploeg ook ambitieus is, is het leuk dat Hermes over meer ervaren speelsters beschikt. Bij Asterix stond ik tussen veel meer jonge speelsters. Daar was niets mis mee, maar naast het veld hebben die toch een andere mentaliteit. Nu heb ik meer leeftijdsgenoten rond mij met dezelfde interesses, waarover ik kan babbelen.”

Het betekende ook een afscheid van de Yellow Tigers?

“Ook de zomerperiodes met de nationale ploeg waren de voorbije jaren enorm druk. Het werd mij even allemaal te veel. Niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk had ik nood aan wat rust. De jongste zomervakantie zonder volleybal heeft mij dan ook erg deugd gedaan. Ik werk nu ook fulltime als redder in het zwembad van Temse en dat is niet meer te combineren met al mijn vorige volleybalactiviteiten.”

Wat was jouw mooiste herinnering aan de nationale ploeg?

“Toch wel het EK 2013 waarop wij brons haalden. Ik heb toen zelf niet gespeeld, maar het was een super ervaring. Bij de nationale ploeg behoren enkel de sterkste speelsters van België. Het was dus al mooi en leuk dat ik daar al die jaren mocht bij zijn. Soms had ik wel zin om meer te spelen, maar ik legde mij neer bij de keuze van de coach. En de keren dat ik de kans kreeg, heb ik mij toch getoond, meen ik. Volleybal blijft ook een ploegsport. Zeker in een lang kampioenschap heb je meer dan zeven speelsters nodig.
Ik heb in die periode ook veel opgestoken van Frauke Dirickx en ook van alle andere spelverdeelsters waarmee ik in de kern zat. Van alle opties die zij namen in bepaalde situaties leerde ik en uit dat alles samen heb ik geprobeerd ook een beetje mijn eigen ding te distilleren en toe te passen.”

 

Woensdag kan Hermes al een eerste succesje behalen door zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Challenge Cup?

“Normaal gezien moet dat haalbaar zijn. Wij wonnen de heenmatch in Portugal al met 0-3, dus zijn wij toch favoriet. Oostende schakelde hetzelfde Ponta Delgada vorig seizoen ook al uit. De Portugezen zouden wat versterkt zijn. Er bleek vorige week ook wat potentieel in te zitten, maar nog onvoldoende om ons te bedreigen. Alleen in de eerste set hadden wij het een beetje moeilijk toen zij terug op gelijke hoogte kwamen. Maar daarna hebben wij de wedstrijd op een volwassen manier afgewerkt.

De volgende ronde met Azerrail Bakoe uit Azerbeidjan zal een ander paar mouwen worden. Dat is een Europese topploeg, die allicht een maatje te groot zal zijn. Het wordt ook een vermoeiende reis, wat niet zo bevorderlijk is voor onze fitheid midden het al overladen Belgische programma.
Wij zijn daar echter nu nog niet mee bezig, want wij bekijken het door de drukke kalender match per match. De eerste halve finale van de Belgische beker tegen Amigos Zoersel zit daar bijvoorbeeld nog voor en die is belangrijker.”

Is de hoop op een Belgische beker in Oostende hoog, nu Asterix, Gent en Oudegem uitgeschakeld zijn?

“Het is een beetje het volleybalwereldje op zijn kop na de resultaten van de kwartfinales. Deze drie ploegen speelden de jongste jaren telkens een hoofdrol in het bekeravontuur. Maar dat wil niet zeggen dat wij het nu gemakkelijk gaan krijgen. Misschien hadden wij zelfs beter Asterix als tegenstander gekregen in de halve finale? Die ploeg is technischer aangelegd, zodat je meer weet wat je moet doen. Amigos Zoersel steunt iets meer op andere kwaliteiten, zoals inzet. Ik weet uit ervaring dat een bekermatch toch altijd iets speciaals is en voor wat meer stress zorgt. Het zal dus zeker niet eenvoudig zijn om voorbij Zoersel te geraken. Maar anderzijds hebben wij genoeg getalenteerde speelsters om iedere tegenstander aan te kunnen.”

Waar zie je Hermes eindigen in de competitie?

“Met deze ploeg mogen wij zeker de ambitie hebben om de top-vier te halen. Het wordt wel afwachten hoe wij het drukke programma zullen verteren. Uiteindelijk zijn wij nu nog maar november en is het pas later dat de prijzen worden uitgereikt. Een voordeel is het feit dat wij wisselmogelijkheden hebben. Zowel op de hoeken als in het midden kunnen wij het ons permitteren om te roteren. En het is bijvoorbeeld knap hoe momenteel Megan Vanden Berghe de geblesseerde libero Amber De Tant vervangt.”

 

Legt het Oostendse bestuur een zekere druk op na de investeringen die het heeft gedaan?

“Zij willen wel dat wij het zo goed mogelijk doen. Maar ik ervaar dat niet als druk. In die vijf jaar Asterix heb ik wel wat meer meegemaakt op dat vlak. Die club was het aan zijn status verplicht om ieder seizoen voor minstens een prijs te gaan.
Ik vind ook dat wij onszelf bij Oostende geen druk moeten opleggen. De periode dat Hermes titels en bekers won, ligt al zeer ver in het verleden. Mocht dat nu opnieuw lukken, dan zou dat meegenomen zijn.”

Met welk resultaat zou je zelf tevreden zijn?

“Wat mijzelf betreft, zou ik vooral tevreden zijn als wij de beker van België zouden winnen. Ik heb die al zes keer op rij gewonnen. Eén keer met Oudegem en vijf keer met Asterix. Je kan dus begrijpen dat dit zowat mijn favoriete trofee is geworden. En ook al heb ik het nu al verschillende keren meegemaakt, het blijft ongelooflijk tof om in die grandioze sfeer in het Sportpaleis voor zoveel supporters te spelen.”

Stel dat Oostende een prijs wint, kan je dan wel stoppen aan het einde van het seizoen?

“Dat weet ik nog niet. Het werk dat ik doe, is rustig genoeg om nog energie over te hebben om te gaan trainen en mijn werkgever is flexibel om mij mijn uren te laten kiezen. En wij trouwen pas in 2020. Maar ik bekijk het seizoen per seizoen en ik kan daar dus nu nog niets over zeggen.”

Tekst: Philippe Cryns

Foto’s : Bart Vandenbroucke