Woensdag topper Oxaco – Amigos Zoersel bij U17 jongens

Bij de samenwerkende Antwerpse clubs (AVA) ontstond in 2016 het idee om eens een heuse topwedstrijdsituatie te organiseren… voor één van hun jeugdwedstrijden. Met alles erop en eraan, net zoals een Champions League-wedstrijd, inclusief meer dan 1000 toeschouwers. En natuurlijk op het ‘echte’ terrein.

Op het eerste zicht een gek idee, maar het bleek gewoon een voltreffer qua sfeer, dynamiek en natuurlijk ongelooflijke pret in de oogjes van die jeugdige spelers. Dit ‘gek’ idee krijgt nu een tweede editie. OXACO BVC gaat de uitdaging aan om hun U17 jongenswedstrijd tegen Amigos Zoersel als een heuse topwedstrijd te organiseren.

 

Waar komt die drang vandaan?

Ondervoorzitter Koen Dermaut: “Volleybalclub Oxaco BVC Antwerpen focust zich sedert lange tijd op een kwalitatieve jeugdwerking. Zo hebben we voor het 3de jaar op rij de opperste erkenning gekregen op Vlaams niveau, nl. 5 sterren in het Jeugdsportfonds.

Vanuit die jeugdwerking hopen we mettertijd ook het Antwerpse volleybal in het algemeen op een nog hoger niveau te tillen.

Omdat jeugdwerking echt belangrijk is, organiseren wij dus op woensdag 14 november om 19u30 in de Arenahal in Deurne opnieuw een jeugdwedstrijd met de omkadering van een heuse topwedstrijd. Twee jaar geleden deden we dit ook al, toen in samenwerking met Topvolley Antwerpen. De Arenahal zat toen bomvol met meer dan 1000 toeschouwers, er was een DJ, een line-up, ballenjongens, topscheidsrechters, veel persaandacht (o.a. een reportage op ATV), en nog zoveel meer.”

 

Wat willen jullie hiermee bereiken?

“We herhalen dat dus op 14 november. Op die manier willen we de jeugdwerking van onze club en ook het Antwerpse jeugdvolleybal in het algemeen in de kijker zetten.

Het gaat om een echte competitiewedstrijd (dus met inzet) tussen de Jongens U17 van Oxaco BVC Antwerpen en Amigos Zoersel. Beiden behoren tot de betere ploegen uit de competitie.”

 

Hoe verklaar je het feit dat jullie al drie jaren op rij het vijfsterrenstatuut kregen?

Jeugd- en communicatieverantwoordelijke Gunther Marissen: “Wij zijn van nature uit altijd een club geweest met een degelijke jeugdopleiding. Wij werken van onderuit in de piramidestructuur. Dat wij die vijf sterren kregen, was ook een gevolg van het feit dat wij zorgden voor een kwalitatieve begeleiding met sterke trainers. Dit seizoen werd ons sterk trainerskader trouwens nog versterkt. Succes trekt allicht aan en daarom hebben we momenteel geen problemen om goede trainers aan te trekken. Prettig werken, zo!”

 

Heeft dat ook zijn weerslag op het ledenaantal?

“Bij Volley Vlaanderen zijn ze eens bij ons op bezoek geweest om te controleren wat we precies deden, want we kwamen in dat Jeugdsportfonds eigenlijk uit het niets. En ze waren gewend om daar te spreken over de Mendo’s en de Lizards van deze wereld. Ons ledenaantal steeg omdat we ook op zoek gingen naar volleyers in de scholen uit de buurt. We waren eigenlijk toen al bezig met ‘Volley@school’. Het bleek zo’n succes te zijn dat Volley Vlaanderen twee jaar later ook begon met acties ‘Volley@school’. Natuurlijk heb je niet elk jaar een grote stijging: je hebt de magere en de vette jaren. Maar het blijft onze doelstelling om consistent te werken.”

 

Eén van de bedoelingen bij Volley Vlaanderen was ook om meer jongens aan te trekken, omdat het ledenbestand uit 2/3 meisjes en 1/3 jongens bleek te bestaan. Hoe zit dat bij Oxaco?

“Wij hebben momenteel een 360-tal spelende leden met een 30-tal ploegjes. Het aantal leden gaat zowel bij de jongens als bij de meisjes in stijgende lijn. Maar hoe meer instroom je hebt, hoe groter ook de kans dat je goede spelers kan vormen. Sommigen komen gewoon omdat ze graag spelen, anderen vinden het tactische aspect dan weer heel leuk. Ik weet niet of het ermee te maken heeft dat onze jongens U15 Belgisch kampioen werden, maar we merken momenteel een sterke aantrekkingskracht bij jongens in de U9 en U11-categorie.”

 

Mogen we veronderstellen dat Oxaco ook nog nadrukkelijk samen werkt met het Xaveriuscollege in Borgerhout, waar de ‘roots’ lagen?

“Zeker. Ikzelf doe de jongens, terwijl collega Eric Vleugels de meisjes onder zijn hoede heeft. Hij geeft zelf nog les in het Xaveriuscollege, net zoals zijn vader. Dat zorgt natuurlijk voor een inbreng van die kant uit, maar we kijken ook verder naar andere sportieve scholen. Vergeet niet dat volley eigenlijk geen gemakkelijke sport is om aan te leren: je moet een hoge technische graad verwerven, maar je moet ook een beetje kunnen inschatten hoe de curve van de bal zal verlopen. Ook de komst van ‘Smashvolley’ draagt zeker bij tot een grotere interesse. Wij hebben zelfs kinderen uit Poolse families, want in dat land geniet het volley natuurlijk een sterke reputatie. Na twee jaar werking hebben we toch al twee spelers uit onze ploeg in de nationale selectie U16. Tof natuurlijk voor de toekomst van het Antwerps volley. Dat zoiets gebeurt, is natuurlijk tof, maar eigenlijk werkt iedereen in onze club op zijn niveau en misschien zijn diegenen, die jongeren rekruteren, nog wel het belangrijkste in het geheel van Oxaco.”

 

Tekst: Luc De Leenheer

 

Video van vorige editie:

13- en 14-jarigen vedetten voor 1 dag – ATV 17/11/2016 from Topvolley Antwerpen on Vimeo.

 

Wie er woensdag graag wil bij zijn, kan gratis tickets en info bekomen op www.oxaco.be