Hendrik Tuerlinckx: “Wij zullen onze huid in de Supercup duur verkopen”

 

Op zondag 11 november staat de Belgische Supercup op de affiche in de Lange Munte in Kortrijk. De klapper tussen Greenyard Maaseik en Knack Roeselare wekt veel interesse. Pal in een heel drukbezette kalender. Beide tenoren focussen op de Beker van België, de interclub en de aanloop naar de Champions League. Knack bekerde in de midweek in en tegen Lendelede, Greenyard in en tegen Haasrode VHL.

“Ik ben nog niet echt bezig met de Supercup”, zegt Knack-kapitein Hendrik Tuerlinckx. Hij is de hoofdaanvaller sinds 2008 van de blauw-witten, die terugblikken op elf landstitels, tien Belgische bekers en zeven Supercups. Het aantal zeges op die drie niveaus doet de balans nog altijd met voorsprong naar Greenyard Maaseik overhellen. 

“Pas zondagmorgen kan bekerwinnaar Knack denken aan dat allereerste treffen met landskampioen Greenyard”, lacht Tuerlinckx. “Er zijn alweer redenen tot klagen over de ingeplande datum: 11 november. Onze tegenstander kon zijn competitiematch tegen Guibertin verschuiven naar 30 december. Maar wij vonden in overleg met Tectum Achel geen geschikte datum. Tectum kon in zijn overbezette sporthal geen passende nieuwe afspraak prikken. Dus spelen wij zaterdagavond uit in het verre Noord-Limburg. We zullen ‘een gat in de nacht’ weer thuis zijn. Verre van de ideale voorbereiding. Heel vermoeiend. Maar niks aan te doen.  Klein soelaas: we doen de trip naar Limburg met een grote autocar, zodat we op de terugreis kunnen plat liggen.“

 

 

Op tien jaar tijd mocht Tuerlinckx met zijn Knackies zes titels en vier bekers in de etalage stallen. Hij was ook vier keer ‘Speler van het Jaar’. Hij heeft nog niks ingeboet aan zijn ‘drive’, als het gaat om alles te winnen. Ook niet bij het begin van zijn elfde seizoen bij Knack.  “Ik beleefde ‘top’ ervaringen met Dominique Baeyens en Emile Rousseaux. Met Steven Vanmedegael staat bij ons een andere jonge en ambitieuze trainer aan het roer. Hij pikte ook veel feedback van Claudio Gewehr en ex-bondscoach Vital Heynen. Steven heeft het beste van al die leermeesters overgenomen. Ja, hij drukt nu al vlot zijn stempel op de ploeg. Niks is hem te veel, hij predikt goede ideeën en toont heel veel gedrevenheid.”

Knack leed setverlies tegen Amigos Zoersel, Caruur Gent en Haasrode VLH. Het eerste ‘clean sheet’ (3-0) kwam er op de vierde speeldag tegen de buren van Menen. Was het dan toch even warmdraaien?

Hendrik Tuerlinckx: “Ja, dat we een paar keer setverlies leden, is niet onlogisch. En het is allerminst een schande. Die tegenstanders worden met het jaar ook sterker. Bij Knack is er de verandering van coach. Plus zijn er drie nieuwkomers: onze Canadese passeur Brett Walsh (ex-Monza, Ita), de Noorse middenman Rune Fasteland (ex-Lennik en ex-Menen) en de Amerikaan Sam Holt (ex-Lagonegro, Ita). We hebben toch 12 op 12 gegrepen, het maximum. We staan alleen aan de leiding.  Zo kan je moeilijk beweren dat ons rapport niet zo denderend is. Walsh bezet dé sleutelpositie aan de pass. Hij is heel sterk. Het is een vechter. Met verrassend veel karakter. Ja, een heel goede aanwinst. Ook persoonlijk klikt het goed. Fasteland is een back-up voor Pieter Coolman en Arno Van de Velde. En Sam Holt – wegens een virale infectie niet inzetbaar tegen Menen – is een speler met fysieke mogelijkheden. Hij gaat potten breken. We zijn na het vertrek van de Spanjaarden Fornes en Trinidad en de Pool Orczyk niet verzwakt.”

Knack won ruim de derby tegen Menen (3-0). Greenyard deed hetzelfde in de derby tegen Tectum Achel (3-0). Hoe sterk is de landskampioen?

“Dat is moeilijk in te schatten. Wat hebben nieuwkomers Aganits, Simon Peeters en Seppe Baetens te bieden? Baetens groeit trouwens weer naar zijn topniveau van Lennik en Antwerpen. Ik weet niet goed wat ik moet denken over hun puntverlies (2-3) in Menen. Maar Maan, Cox, Tammemaa, Blankenau en libero Dronkers kennen het klappen van de zweep. Het is nooit gemakkelijk tegen Maaseik. We moeten het hebben van ‘veel karakter’. We zullen onze huid duur verkopen. Winst van de Supercup – voor ons zou dat de achtste zijn – is altijd goed voor een kleine ‘boost’. Die komt dan op het gepaste moment in ons 36ste opeenvolgende seizoen in de hoogste klasse. We starten trouwens ook onze 30ste Europese campagne op. Tegen meervoudig CL-winnaar Kazan (Rus) met de Franse ster Earvin Ngapeth. Met Kazan bij de loting gaat speciaal voor Walsh en Fasteland een droom in vervulling. Ik begrijp het wel. In voetbal willen de Belgische topclubs misschien ook graag een keer aantreden tegen Barcelona of Read Madrid. Een kans en een ‘zelftest’ om zich te meten met de absolute wereldtop. Voorts kruisen we Halkbank Ankara (Tur) en de winnaar van Thessaloniki (Gri)-Frankfurt (Dui). De club hoopt op Thessaloniki: een weerzien met oud-speler Sergiu Stancu (nu coach) en met Ivan ‘Bomba’ Marquez. Kleine kanttekening hierbij: Greenyard Maaseik heeft op papier een relatief lichtere loting met Berlijn (Dui) en de Poolse teams Gdansk en Belchatow.”

 

 

Beschouw je de Supercup losweg als een soort van sparring? Of zit er toch meer achter?

“Ik wil het belang van de Supercup niet onder- maar ook niet overschatten. Het is een eerste momentopname in de krachtverhouding. En ja: wie wil in de sport geen mep uitdelen aan zijn voornaamste concurrent? Bovendien: ik wil altijd winnen. Je hoort me niet zeggen: Knack mag gerust de Supercup laten schieten. Neen. Niet akkoord. Natuurlijk zijn de landstitel, de beker en Europees succes belangrijker. In deze editie is de datum een struikelblok. Ook bij de loting voor de beker heb ik vraagtekens. Beide finalisten in de Supercup zijn toch ‘de’ top in dit land. Toch wordt één van de twee al uitgeschakeld in de halve finales. Zeer spijtig. Echt jammer. De kampioen en de bekerwinnaar moet men toch uit elkaar houden. Het is aan de andere ploegen om te bewijzen dat ze beter zijn dan Knack of Greenyard, die mijn inziens de status van reekshoofd in de beker zeker verdienen.”

Programma Supercup in Kortrijk: vrouwen (14u00): Asterix Avo-Oudegem; mannen (17u00): Greenyard Maaseik-Knack Roeselare.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke

 

 

Ook aandacht voor G-Sport in Kortrijk

‘Fanbeleving’ is een belangrijk codewoord voor Volley Vlaanderen. Zo barst de organisatie van de Supercup ook van andere initiatieven. Treden op de voorgrond: demo’s SmashVolley, enkele frivole luchtkastelen voor supporterkids en vooral de extra aandacht voor G-sport.

Volley Vlaanderen wil met de federatie van de ‘Special Olympics’ een stevige band smeden om een heuse G-sportstructuur te ontwikkelen in Vlaanderen en in België. Volley Vlaanderen werd overigens eerder al bedacht met het ‘Play Unified-label’. Doel is: zo veel mogelijk G-sporters effectief de kans bieden op het spelen van volley- of netbal. Alle geïnteresseerde G-volleyballers zijn daarom op zondag 11 november uitgenodigd om een initiatie te volgen in de zogenaamde ‘uitleefzone’, voor de start van de twee duels van de Supercup in de Lange Munte in Kortrijk. (LP)