Lindemans Aalst dinsdag al Europees: “Zware loting voorronde Champions League”

Nog voor er één competitiematch gespeeld werd, snijdt het newlook Lindemans Aalst op dinsdag 9 oktober (20u15) in Teruel (Spa) in de regio Aragon de eerste van drie voorrondes van de Champions League aan. Knack Roeselare en Greenyard Maaseik zijn door hun topstatus automatisch geplaatst voor de poulefase. Vraag is of Lindemans kan doorstoten als derde Belgische club naar de loting bij de top 20 van Europa.

“Teruel wordt al een kuitenbijter. Een zeer zware test”, zegt hoofdtrainer Johan Devoghel bij de start van zijn zesde seizoen bij Lindemans Aalst, het vroegere Asse-Lennik. “Ik heb er vertrouwen in dat we onze eerste klus kunnen klaren.”

Bestuurslid Alain Cammaert schoot de ploegvoorstelling in brouwerij Lindemans met gastvrouw Nadia Lindemans vlot op gang. Hij hoopt na de viering van het 50-jarig bestaan op een fantastisch seizoen. Zo denken ook CEO Pascal Debels en Erik Van Snick erover in de toekomstvisie.

“We willen de kloof met Maaseik en Roeselare stilaan dichten. Op middellange termijn durven we voorzichtig dromen van de landstitel. Overigens hebben we op zes jaar tijd, dus via een meerjarenplan, het budget opgetrokken van 700.000 tot 900.000 euro. Voor onze partners en zakenrelaties werken we aan een digitale bizzbox, waarbij de productcataloog van het deelnemende bedrijf ook kan worden geraadpleegd. En een zakenpartner die uit eigen initiatief een nieuwe zakenpartner meebrengt, mag een zekere return verwachten.”

Jeroen Keymolen als mental coach

Het technisch kader van Lindemans werd verruimd. Johan Devoghel is T1, Dries Hoeyberghs (ex-Antwerpen en ex-Zoersel) keert terug als T2. T3 Geert Walravens wordt de verbindingsman tussen de ploeg en het bestuur. Hij springt ook bij in het operationeel en administratief management. Ter ondersteuning kan Lindemans nog terugvallen op andere specialisten met naam en faam: kinés Staf Moyson en Bram Wuyts, scouter Erwin Mares, physical coach Kevin Geerinckx, diëtiste Annelies Van Roij, arts Renaat Verhoeven en mental coach Jeroen Keymolen. Jeroen is een Aalstenaar. Hij hoopt via een individuele benadering van de spelers het heilig vuur in de totale groep op te poken. De eminente Jan Luppens blijft voorzitter, Lieven Van der Wulst is door de wol geverfd en al vele jaren een plichtsbewuste secretaris.

Een blik op de 12-koppige kern leert dat er zes vertrekkers zijn en evenveel nieuwkomers. Opvallend: vier Polen zullen de dienst uitmaken. Drie zijn nieuw. Het gaat om Patryk Strzezek (29 jaar, 2m03, ex-Waremme en ex-Jastrzebski), Janusz Gorski (26 jaar, 1m95, ex-Lennik en Menen), spelverdeler Jan Firley (22 jaar, 1m90, ex-Warschau). Kapitein Adrian Staszewski (28 jaar, 1m95), begint aan zijn vierde seizoen.

Andere nieuwkomers zijn de Zweed Fredric Gustavsson (27 jaar, 1m96, ex-Kokkolan Tiikerit), de Nederlander Tim Smit (29 jaar, 2m02, ex-Tourcoing) en Robbe Vandeweyer (23 jaar, 1m98, ex-Gent). De blijvers zijn Dennis Deroey, Laszlo De Paepe, talent Seppe Van Hoyweghen, Gertjan Claes en tweede kapitein Martijn Colson. Zijn vertrokken: Gert Van Walle (Tur/Inegol Belediyesi), Sakara Mäkinen (Wit-Rusland/Shaktar Soligorsk), Wessel Keemink (Ned/Orion Doetinchem/Modena), Jhon Wendt (Tur/MM Piyango) en Krzysztof Modzelewski (Pol/KSN Czestochowa).

 

Zeker derde plaats

Headcoach Johan Devoghel sleutelt vrij logisch nog aan zijn team in de voorbereiding. Wedstrijden werden gespeeld tegen Frankfurt, Cambrai, Menen, Knack Roeselare, Saint-Quentin en Tourcoing. De eerste voorronde van de Champions League komt er heel vroeg aan. Te vroeg. Nog voor de start van de competitie, die Lindemans opent met een gevaarlijke verplaatsing op 13 oktober naar Par-ky Menen.

Johan Devoghel: “Gelukkig kon ik vrij snel over de volledige ploeg beschikken. Ik zag goede evoluties. Maar soms, ook weer heel normaal, bespeurde ik een zekere wisselvalligheid. Ik denk dat we met twee jonge spelverdelers (Firlej als eerste keuze en Vanhoyweghen) gewapend zijn in de spelopbouw. Met Strzezek en Gustavsson kan ik switchen op de opposite. Het zijn twee verschillende types. Dennis Deroey is outstanding op de libero. Ons middenblok lijkt me nu al super sterk. Met Martijn Colson, Laszlo De Paepe en Tim Smit, international bij Oranje. Onze hoekspelers zijn goed ingeburgerd. Ze hebben hun kwaliteiten al zo vaak in de verf gezet. In de Belgische Liga A moeten we minstens de derde plaats bemachtigen. In vergelijking met afgelopen seizoen is de ploeg meer uitgebalanceerd. Dankzij een betere spreiding.”

Andere competitieformule

Devoghel (zesde seizoen): “Dat we met veel Polen spelen, is puur toeval. De concurrentie in België, daar gaat het toch om, zoekt ook in het buitenland. Maaseik verliest Rychlicki aan Ravenna. Maar heeft zwaar ingezet op een versterkte receptie. Rond Maan, Simon Peeters, Seppe Baetens en de Est Pupart. Hun middencompartiment is Ests getint met Timo Tammemaa,  Andri Aganits en Elias Thys in opleiding. Robert Wojcik, een Canadees met Pools paspoort, bewees al zijn grote klasse bij Guibertin. Oké. Knack Roeselare is altijd ‘een certitude’. Ook nu weer, met nieuwkomers Brett Walsh, Sam Holt, Rune Fasteland en Mathijs Desmet. Ik ben vooral benieuwd naar de kwaliteit van de Amerikaan Walsh aan de pass. Hoe snel hij zich bij Knack kan integreren? En Par-ky Menen blijft vanouds een te duchten tegenstander, zeker in eigen huis. We zullen meer weten op 13 oktober na onze openingswedstrijd in zaal Vauban. Overigens is de competitieformule veranderd. Na de heen- en terugronde zijn de nummers 1 en 2 al rechtstreeks geplaatst voor play-off 1 met vier. De winnaars van 3 tegen 6 en 4 tegen 5 (‘best of three’) komen erbij. De verliezers spelen play-off 2 met de nummers 7, 8, 9 en 10. De top 4 spelen een mini-competitie (zes wedstrijden): daaruit komen de finalisten voor de landstitel.”

 

Fornes speelt bij Teruel

In ieder geval zijn de voorrondes de Champions League niet gemakkelijk. Van zestien ploegen gaan er slechts twee door naar de groepsfase. Dat het zwaar wordt, beseft ook Devoghel: “Teruel is geen groentje. De Spaanse landskampioen pakt uit met quasi zijn basis van vorig seizoen. Andres Villena is de hoofdaanvaller van de nationale ploeg van Spanje. Voor hen zijn er niet zo heel veel aanpassingen nodig. Ze kunnen vlot terugvallen op de bestaande automatismen. De meest bekende versterking is Miguel Fornes, de centrale middenblokker. Vorig seizoen aan de slag bij Knack Roeselare. Hij is voor Teruel zeker geen verzwakking. Als we kunnen winnen, wacht ons wellicht de Franse topper Chaumont. Ook loodzwaar. Eén troost: mochten we de voorronde niet overleven, dan wacht het vangnet van de CEV Cup. Niemand van de supporters hoeft dus vooraf te panikeren. Lindemans krijgt zeker een reeks Europese tegenstanders op zijn bord.”

Programma eerste voorronde Champions League:

–        Dinsdag 9 oktober (20u15): CV Teruel (Spa)-Lindemans Aalst

–        Woensdag 17 oktober (20u30): Lindemans Aalst-CV Teruel (Spa)

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke