Alle matchen op tv, opnieuw technische time-outs

Spelers en staff van de nationale volleyploeg waren maandag opgetogen dat ze richting Florence konden vertrekken om er voor de tweede keer op rij deel te nemen aan het WK. Een vrij zware poule, waarin het erop aan komt niet bij de laatste twee te eindigen, want dan staan ze begin volgende week al opnieuw in Zaventem. “Vierde eindigen in onze poule en vervolgens waarschijnlijk puntenloos naar het Bulgaarse Varna moeten vertrekken, is eigenlijk ook geen optie,” meent bondscoach Anastasi.

“Ik zal slechts tevreden zijn als we in Italië kunnen blijven: Milaan, mochten we als eerste eindigen, maar met Bologna ben ik ook al tevreden, want dan eindigden we tweede of derde en dan zien we wel wie onze tegenstanders worden in de volgende ronde. Enkele keren winnen, is vooral ook belangrijk voor onze plaats op de wereldranglijst. Want officieel weten we nog van niks, maar voor de olympische kwalificatietoernooien van volgend seizoen zou onze plaats op die wereldranglijst wel eens heel belangrijk kunnen zijn.”

Verder meent de bondscoach van de Red Dragons dat het toernooi met 24 landen vooral gebouwd werd met als doel de sterkste landen in de eindronde in Turijn te krijgen. “Je kan zo voor de vuist al opnoemen wie dat kunnen zijn: Italië, Rusland, Polen, Brazilië, Frankrijk, Servië, Verenigde Staten… Al moet je afwachten of al die ploegen kunnen beschikken over hun sterkste spelers, want er zijn geruchten dat b.v. Ngapeth niet helemaal fit zou zijn, net als één van de betere Russische spelers.

Eén zaak staat vast, wil je ver geraken, dan moet je veel winnen. De logica zelve natuurlijk. Niemand verwachtte ons op het EK in Rusland zo’n tiental jaren geleden, maar met Spanje wonnen we wel acht wedstrijden op acht en we werden Europees kampioen. Al moet je het geluk hebben dat niemand geblesseerd geraakt, want op de Olympische Spelen in 2008 eindigden wij met Italië op de vierde plaats, terwijl drie van mijn basisspelers geblesseerd op de bank zaten. Zo’n gemiste medaille vergeet je nooit meer!”

Anastasi denkt wel dat zijn ploeg klaar is om een mooi WK te spelen. “Alleen in receptie moeten we nog kunnen verbeteren, zodat we steeds de bal kunnen blijven behouden. Met Van den Dries en Tuerlinckx hebben we twee complementaire opposites, we hebben drie middenmannen met ruime internationale ervaring en veel kwaliteit en met onze vijf receptiespelers kunnen we perfect roteren. Dat zal wellicht wel nodig zijn met vijf wedstrijden op zes dagen. Ik ben zeer tevreden over onze voorbereiding, er werden zeker positieve stappen gezet. Zijn ze dus klaar voor het WK? We zullen het woensdag zien.”
Nog enkele belangrijke gegevens voor de supporters in Italië of voor de kijkers thuis: in tegenstelling tot het CEV (Europese bond) ging het FIVB (wereldbond) niet mee in het afschaffen van de technische time-outs en dus zullen de matchen onderbroken worden als een ploeg 8 en 16 punten heeft behaald.

Positief is dan weer dat alle wedstrijden van de Belgen, plus de WK-finale, rechtstreeks op Sporza worden uitgezonden met Marc Willems als commentator.

De wedstrijden van de Belgen:
– woensdag 12/09: 20u30 Argentinië
– donderdag 13/09: 21u15 Italië
– zaterdag 15/09: 17u00 Slovenië
– zondag 16/09: 17u00 Japan
– maandag 17/09: 17u00 Dominikaanse Republiek

De indeling in poules:
A: Italië, Argentinië, Slovenië, België, Japan, Dominikaanse Republiek.
B: Frankrijk, China, Nederland, Canada, Brazilië, Egypte.
C: Cameroen, Tunesië, Australië, Rusland, Verenigde Staten, Servië.
D: Bulgarije, Finland, Iran, Puerto Rico, Cuba, Polen.

Tekst: Marcel Coppens
Foto’s: Bart Vandenbroucke