Red Dragons willen beter doen dan in 2014

Brecht Van Kerckhove over Red Dragons op WK 2018

“Met een goed plan raken we verder dan in 2014”

Na een maand van uitsluitend trainen, schakelen de Red Dragons stilaan over naar een hogere versnelling. Nog niet de ‘max’. Maar de 14-koppige kern voor het WK in Italië en Bulgarije is bekend. Bondscoach Andrea Anastasi en assistent Brecht Van Kerckhove slijpen nu de punten en komma’s bij. In oefentrips op verplaatsing naar Bulgarije, Nederland en Polen. Net voor de afreis naar Firenze (Ita) komt Australië op 8 september in Aalst op bezoek voor de fandag en de uitwuifwedstrijd. Van 9 tot 30 september is het WK alles wat de klok slaat.

Iedereen, ook assistent Brecht Van Kerckhove, hoopt op een sterker WK dan dat van 2014 in Polen. De Dragons waren in een moeilijke poule geloot. Doorstoten naar de tweede ronde lukte niet. Dat moet nu anders. Van Kerckhove: “Anastasi heeft gesleuteld aan het technisch kader. Zijn voorganger Vital Heynen had twee assistenten. Met Steven Van Medegael (Knack Roeselare) en mezelf. Ik ben nu de enige. De Argentijn Daniel Lecouna is de fysical trainer. Hij werkte vroeger samen met Daniel Castellani (ex-Maaseik) bij de nationale ploeg van Polen. We hebben met Karol Redzioch een Poolse tactische analist. Zijn taak: de volle focus op de tegenstander En er volgt een specifieke scouter: Damian Musiak. Ook van Poolse origine. Ik fungeer zelf als back-up voor feiten die zich op en naast het terrein afspelen. Ik behartig ook een deel van het management.”

In de Golden European League lukte het niet voor de Dragons. Jouw oordeel?

“Estland heeft ons de das omgedaan. Ook Zweden kwam winnen in Kortrijk. Maar toen was het toch al voorbij. Ik keer die gang van zaken graag om in iets positiefs: Anastasi is nieuw. Hij verdient alle krediet. In die fase wilde hij de spelers leren kennen. Hij moest zich inwerken. Ook instappen in de volleybalfilosofie die in België courant is. Elk land heeft zijn mentaliteit en specifieke aanpak.”

Van 23 juli tot 23 augustus werd er zuiver getraind. Eerst in Maaseik, wegens het Wevza-toernooi in Vilvoorde. Daarna in het EVC. Dat is een lange periode?

“Klopt. Door de week werd altijd vol getraind. De jongens kregen wel vrij in het weekend. Dat is zeer goed verlopen. Normaal was onze start gepland op 30 juli. Zeven dagen later dus. Maar veel spelers lagen al weken en weken stil. Zo koos Anastasi voor een vervroegde voorbereiding. Met de klemtoon op het fysieke werk. Spelers als Bram Van den Dries, Sam Deroo of Pieter Verhees vonden die aanpak uitstekend. Een weekje vroeger beginnen dus. Om nog meer krachten op te slaan. En om te schaven aan de teamtraining.”

De selectie van 22 begon uiteindelijk met zeventien spelers. Jolan Cox, Gert Van Walle en Arno Van de Velde nu zijn weggevallen. Jouw reactie?

“Ja, dat is nu eenmaal de gang van zaken. De evolutie van die grote lijst met 22 namen, tot een trainingslijst. En daarna de verdere reductie tot 14 namen. Dat is niet altijd prettig voor alle betrokkenen. De uitvallers keren vervroegd naar hun club terug. Ze kunnen daar trainen. Op zich positief voor de club zelf. Maar Jolan, Gert en Arno blijven ter beschikking, mocht iemand uitvallen.”

De selectie bestaat uit twee libero’s, twee spelverdelers, drie middenmannen, twee hoofdaanvallers en vijf receptie-hoeken. Is dat geen onverwachte keuze ?

“Het is altijd afwegen hé. Andrea Anastasi is een freak van goede receptiemannen. De basis trouwens om goeie matchen te spelen. Ik kan niet echt inschatten hoe hij zijn selectie heeft bepaald. Hij kiest voor spelers, die optimaal stabiel reageren. Zeer betrouwbaar, zonder grote schommelingen.”

Zijn de verschillen tussen Anastasi en de voorgangers Heynen en Baeyens heel groot?

“Niet opvallend. Het waren of zijn alle drie ook clubtrainers. Maar je kan de wereld van de club (competitie van acht maanden) en de nationale ploeg (competitie van een zeer beperkt aantal weken) niet vergelijken. In een club liggen de accenten anders. Bij de nationale ploeg primeert het zeer directe resultaat. Bovendien moet je snelle beslissingen nemen: wie wil ik in de ploeg en wie niet? Ik ken Heynen het beste. Ook Anastasi vraagt zoals Vital veel discipline op training. Hij zit er misschien minder met een vergrootglas op, als het gaat om verzorging, slapen, goed rusten. Heynen zit ook daar met zijn neus bovenop elke international. Iedereen zijn ding hé. Maar de ‘zorg-rondom’ is voor Andrea de verantwoordelijkheid van de speler zelf. Die speler moet zich 100 procent verzorgen en vervolgens alles geven op het gepaste moment.”

Is de Belgische ploeg paraat voor het WK?

“Dat zal blijken uit de oefenmatchen. In Varna in Bulgarije (24-26 augustus), waar ook Novosibirsk (Rus) aanwezig is. Herinner u het ‘rood’ van de coach van de Russen op matchbal tijdens de CL in Maaseik. Op 31 augustus spelen we tegen Nederland in Papendal. De dag nadien (1/9) weer tegen Oranje in Barneveld. Op 5 en 7 september knokken we in Szczecin – de ploeg van Simon Van de Voorde – tegen Polen. Ja, tegen Vital Heynen. Heel interessant: Vital heeft gekozen voor Polen, niet langer voor het Belgische project. Een extra motivatie om ons te tonen. Op 8 september volgt de uitwuif- en fandag in Aalst tegen Australië. Dan spelen we een dag later nog tegen de Aussies achter gesloten deuren. In die oefenmatchen is het gedaan met roteren, zoals tijdens die maand van louter training. Alles moet in de plooi vallen. Met klemtoon op een stevig teamplay.”

Wordt het een lastige WK-campagne?

“Moeilijk te voorspellen. We hebben het potentieel. Heel zeker. Met een goed plan raken we heel ver. Op ‘het momentum’ moet het een beetje meezitten. In de poule moeten we de top vier halen tegen favoriet Italië, Japan, Slovenië (zwarte beest), de Dominicaanse Republiek en het haalbare Argentinië. Je neemt de gewonnen punten dan mee naar de tweede ronde. Weliswaar alleen de behaalde punten tegen de landen, die ook de tweede ronde bereiken. Top vier is zelfs niet helemaal ideaal. Dan wordt het zwaar om verder door te gaan. Vier poules van zes landen (24 landen) worden voor de tweede ronde herleid tot vier poules van vier (16 landen). De vier winnaars, plus de beste twee tweedes vormen daarna in de derde ronde (alles in Turijn) twee poules van drie. De beste vier uit de derde ronde spelen in de vierde ronde de halve finales. Op 30 september wordt beslist over de wereldtitel 2018.”

Keer je na de nationale ploeg terug naar je vertrouwde stek bij Jaraco As in vrouwenliga A?

“Ja, na het WK stap ik weer in mijn clubwerk. Internationaal is het programma te beperkt. Maar bij de Red Dragons wil ik in de volgende campagnes graag verder doen. Jaraco As is ondertussen al gestart met de voorbereiding. Ik kan bij mijn club altijd terugvallen op co-trainers Geert Vandersmissen en Olivier Foets of Erik Verstraten.”

De WK-selectie (14): Sam Deroo, Bram Van den Dries, Hendrik Tuerlinckx, Stijn D’Hulst, Igor Grobelny, Lowie Stuer, François Leçat, Kevin Klinkenberg, Pieter Verhees, Simon Van de Voorde, Jelle Ribbens, Matthias Valkiers, Tomas Rousseaux en Pieter Coolman.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke