Liesbet van Breedam: “Van den Vonder-Cools kunnen heel ver geraken”

Op de Belgische beachkampioenschappen kregen we met Colson – Deroey bij de mannen en Vandesteene – Catry bij de vrouwen twee onverwachte, maar daarom niet minder verdiende kampioenen. Is het internationale duo Koekelkoren – van Walle al jaren een vaste waarde in het beachmilieu, dan wordt steeds meer de vraag gesteld hoe het gesteld is met onze beachvrouwen. Zijn er vrouwelijke duo’s die de ambitie en het talent hebben om het internationaal waar te maken?

Els Vandesteene: “Klaar om hard te werken in zaal”
We stelden de vraag eerst aan de gloednieuwe kampioene Els Vandesteene, die nog nagenoot van haar beachtitel met Maud Catry (volgend seizoen bij Gent). “Ik denk dat wij het gehaald hebben op onze routine. Het hoofd koel houden op de belangrijke momenten. Wij trainen twee keer per week onder leiding van Marco Klok bij Sinibeach en verder verzorgen we ons individueel met kine, fitness, zwembad… En volgend zomerseizoen wordt het allicht opnieuw beach, maar nu ben ik toch echt wel opnieuw gefocust op de zaal.”

Els speelt volgend seizoen bij Paris St.-Cloud en vindt er Stijn Morand terug als trainer. “Het is gewoon mijn ambitie om nog eens opnieuw mijn eigen limieten op te zoeken. Ik weet dat ik bij hem hard zal kunnen werken en mentaal sta ik erop gebrand om het op fysiek en mentaal gebied nog eens allemaal te tonen. Ik ken bijna alle ploegen uit de Franse competitie, het is een mooi land en het cultuurverschil is er niet te groot. Ik ben er graag. Maar professioneel beachen? Liesbet van Breedam heeft er al eens naar gepolst. Ik ging dit jaar naar Ljubljana, maar verder dan trainen met enkele Amerikaanse en Australische duo’s kwamen we niet omdat we op de reservelijst bleven staan. Anderzijds geraakte één van onze trainingspartners wel in de halve finale, dus zo heel veel verschil was er niet met hen. Ik zit nu weer een seizoen in de zaal en dus beach: zeg nooit nooit, maar voorlopig zie ik dat niet zitten. Als ze volledig fit zijn, zie ik echter wel een toekomst weggelegd voor Cools-Van den Vonder. Er zit talent in en ze zijn nog jong. Er is ook beloofd dat er volgend seizoen na de Masters in Knokke een internationaal drie- of viersterrentoernooi komt, zodat de eigen ploegen misschien de kans krijgen om de broodnodige punten te sprokkelen om hogerop te geraken.”

Sarah Cools: “Wel ambitie, maar nog veel bijleren”
Tijdens de beachfinales in Knokke moest Sarah Cools langs de zijlijn toekijken hoe haar teamgenote Lisa Van den Vonder het samen met haar coach en gelegenheidspartner Liesbet van Breedam ervan afbracht.

“Heel jammer dat ik er niet kon bij zijn wegens een stressfractuurtje en een klein barstje aan de voet. Gedurende het seizoen deden we het goed, we wonnen enkele toernooien, haalden finales en het prijzengeld was welkom, maar jammer genoeg liep het dus iets minder tijdens de laatste maand.”

Ziet zij het zitten om – samen allicht met Lisa Van den Vonder – de internationale weg op te gaan? “Wij hebben in Turkije één eensterrentoernooi gespeeld en er ook de finale gehaald, maar ik besef wel dat er tussen een éénsterren- en een viersterrentoernooi nog een immens niveauverschil zit. Ik heb nog niet zo veel kans gehad om ons te vergelijken met de buitenlandse concurrentie, maar we moeten zeker nog heel veel bijleren. Al is het wel degelijk onze ambitie om te groeien. Hopelijk ben ik op 26 augustus opnieuw helemaal speelklaar, want dan wagen we onze kans nog eens in het éénsterrentoernooi van Montpellier. Tussen Lisa en mij klikt het heel goed en we komen supergoed overeen.
In het komende winterseizoen is er misschien nog één probleem: onze studies. Maar Lisa kan met haar avondschool wel flexibel genoeg studeren, zodat we overdag wel eens kunnen trainen. Ikzelf zit in Turnhout in mijn laatste jaar ‘sport en bewegen’ en ik volg daar als topsportstudente de normale lessen. Maar eens ik dat diploma heb, zien we wel. We zijn allebei ook nog actief bij zaalvolleyclubs: Lisa bij Antwerpen en ikzelf bij Amigos Zoersel. Eigenlijk was ik het zaalvolley een beetje beu, maar Zoersel is niet ver van bij mij thuis en daar heerst echt wel een schitterende sfeer. We kregen ook allebei de toestemming van onze respectievelijke clubs om af en toe wat tijd vrij te maken voor het beachen. Ik denk dus wel dat wij ook in die periode nog mogelijkheden zullen krijgen om samen te groeien en dan zien we wel.”

Liesbet van Breedam: “Werken aan de toekomst in onze academies”
Iemand die al Olympische Spelen meemaakte (met Liesbeth Mouha) en die tevens de coach is van het veelbelovende duo Van den Vonder – Cools, is Liesbet van Breedam, stilaan herstellend van de ongewone inspanningen als invalster tijdens het BK beachvolley.

Zij heeft ongetwijfeld een goede kijk op de toekomst van het beachvolley bij de vrouwen.
“Ik denk dat wij eigenlijk ook al werken aan de verre toekomst van onze spelers en speelsters in onze academies, die een groeiend succes kennen. Op iets meer dan één jaar begroeten we op onze terreinen in Hoevenen al meer dan 40 beachspelertjes. Het is zo’n groot aantal dat we al bewust gesplitst hebben in verschillende groepen met b.v. 17 kinderen in de categorie U12. En ze blijven ook in volle zomer en tot eind september naar de trainingen komen. Sommigen zelfs met een busje vanuit Zoersel. Heel plezant. Zij hebben ook hun trainster bij, zodat mijn man Wim Eennaes en ikzelf het nog aan kunnen om naast onze 4/5 job bij de politie, toch nog flexibel genoeg zijn om trainingen te geven. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn, mochten we in het beachvolley een full-time trainer krijgen. Ik weet niet of dat ook de bedoeling is tijdens de eerstvolgende jaren.”

Liesbet ziet ook geen problemen in de vorming van trainers voor het beachvolley. “Ik denk dat alle academies – of het nu in Sint-Niklaas, in Maaseik of in Hoevenen is – werken met goed opgeleide en/of ervaren trainers. Ik ben zelf in Nederland cursussen gaan volgen en ben in de Verenigde Staten gaan kijken hoe ze het daar doen. Ik vind het ook positief dat het beachvolley nu geïntegreerd is in de opleidingen voor initiator. We kunnen deze week b.v. toch het duo Mannaert-Van Grinsven naar het EK U18 sturen. Ook een beetje het resultaat van goede keugdwerking. Zij waren er ontzettend mee opgezet dat ze onlangs eens mee mochten trainen met Koekelkoren-van Walle.”

Maar hoe staat het met een mogelijk internationale doorbraak in het vrouwenbeach?
“Ik ben ervan overtuigd dat Van den Vonder-Cools heel ver kunnen geraken. Maar het zou leuk zijn, mocht er een back-up voor ze zijn. Zoals nu bij het kampioenschap moest ikzelf invallen, want we wilden ook geen andere duo’s uit mekaar trekken. Maar het is echt een topduo. Op korte tijd hebben ze heel veel vooruitgang gemaakt. Ik ben daar zelf in positieve zin van geschrokken. Sarah moest in het beachvolley toch nog heel wat leren, maar bovenhands spelen, lukte bij haar bijzonder snel. In die finale in Turkije hadden ze zelfs enkele matchballen in handen. Ik werk met hen sinds februari en ik zou niet kunnen zeggen wie van beiden de beste is. Ze vullen mekaar heel goed aan. Als de ene eens een slechte dag heeft, wordt dat gepast opgevangen door de andere. En het feit dat ze goed met mekaar kunnen opschieten, is een bijkomende factor die kan bijdragen tot hun succes.”

Liesbet beseft ook beter dan wie ook waar de hete hangijzers schuil gaan. “Om te beginnen is er natuurlijk het financiële aspect. Het is constant op zoek gaan naar sponsors. Ze hebben met ‘Trainersmateriaal’ een hoofdsponsor en daarnaast nog een aantal kleinere sponsors. Het blijft natuurlijk ook een investering, maar buiten reis- en verblijfskosten hebben ze b.v. minder problemen om materiaal mee te nemen dan b.v. de roeiers. Bij hen volstaan een aantal ballen. Al worden de reiskosten allicht opgedreven als ze verdere reizen nodig hebben om in zwaardere toernooien aan te treden. Verder denk ik ook dat beachvolleyers een aparte structuur nodig hebben. Zij zouden niet het enige beachteam mogen zijn, dat het internationaal wil wagen. We willen ook nog met Sinibeach praten of er iets mogelijk is met de zusjes Ruysschaert, die toch ook op een mooi seizoen mogen terugblikken. Maar in de eerste plaats moeten de speelsters voor zichzelf uitmaken wat hun uiteindelijke ambitie is en wat ze er willen voor doen en laten. Een geschikte partner vinden, is niet altijd gemakkelijk, want er moet een chemie bestaan tussen beide speelsters en dat is bij Van den Vonder – Cools zeker het geval. Een plaats afdwingen voor de hoofdtabel in Tokio 2020 zou natuurlijk geweldig zijn, maar ik denk dat het misschien realistischer is om toe te werken naar Parijs 2024,” vindt coach Liesbet van Breedam.

Tekst: Marcel Coppens
Foto’s: Bart Vandenbroucke