Yellow Tigers horen zonder omkijken thuis op het EK 2019

Yellow Tigers starten woensdag de EK-kwalificatie in Kortrijk: “We horen zonder omkijken thuis op EK 2019”

“We zijn er na een schitterende voorbereiding in Spanje (3 op 3) en Bulgarije (2 op 2) helemaal klaar voor”, zo blikt Yellow Tiger Britt Herbots vooruit naar de kwalificatie voor het EK 2019. Vanaf woensdag 15 augustus, met de openingswedstrijd tegen ‘makkie’ IJsland in Kortrijk, worden deze maand in poule A vier van zes interlands afgewerkt. De resterende twee duels volgen pal na Nieuwjaar 2019. Het EK ’19 wordt gehouden in Turkije, Polen, Hongarije en Slowakije. Jawel, in vier landen.

België (CEV-7) huist in poule A met Israël (CEV-23), Slovenië (CEV-25) en IJsland (CEV-41). Drie mindere goden. De top twee van de groep stoot door naar het EK. “De loting was ons dit keer uitstekend gezind. Geen ‘poule des doods’ op dit niveau”, lacht de Truiense 18-jarige receptie-hoek Britt Herbots. Terwijl zus Jill met succes timmert aan een modellencarrière en al op de catwalk defileerde in Parijs, is Britt weldra te bewonderen in Italië bij Busto Arsizio en trainer Marco Mencarelli in de Liga A 1. Na een geslaagde passage bij Mulhouse (Fra). Busto Arsizio speelt Europees in de CEV Cup. De 18-jarige topper, gekweekt en gevormd door de volleybalschool in Vilvoorde en Avo Beveren, krijgt in de club nabij Milaan het gezelschap van die andere Yellow Tiger: hoofdaanvalster Kaja Grobelna.

“Ik heb een interactieve app Italiaans geïnstalleerd. Kaja heeft zowaar een grammatica gekocht. Een boekje basis Italiaans ook, dacht ik. Ik heb trouwens een soort van leraar praktijk, in de persoon van mijn Italiaanse manager Barbieri. Maar voor ik naar mijn nieuwe club afreis, is er eerst de EK-kwalificatie, gevolgd voor mij door nog twee examens, in het afstandsonderwijs, in mijn opleiding bedrijfsmanagement/marketing aan het Vives in Kortrijk. Kaja volgt zo voedingsleer en dieetkunde.”

Britt Herbots werd in de Franse Pro A verkozen tot MVP, tot speelster van het jaar. Na winst van de Supercup met Mulhouse tegen Venelles en brons in de play-offs na landskampioen Béziers en Racing Cannes. De club uit de Elzas zag haar met lede ogen vertrekken. Ook bij de Yellow Tigers zal ze woekeren met haar krachten.

“Charlotte Leys en Valérie Courtois zijn definitief gestopt. We missen inderdaad topper Lise Van Hecke – de Oost-Vlaamse neemt sabbatjaar, red. – maar het Belgische team is de laatste twee zeer grote teleurstellingen heel goed te boven gekomen. “Op het EK 2017 in Azerbeidzjan gingen we eruit in de poule. Dat was totaal onverwacht. Zo werd het een moeilijke zomer, omdat we in Nederland, na verlies tegen de organisator en Bulgarije, bovendien ook het WK 2018 misten. Alweer een pijnlijke kwestie. Op dat doel hadden we helemaal onze zinnen gezet. Maar oké, nu breken weer andere en nieuwe tijden aan. Wellicht ook weer betere. Het zit allemaal goed in elkaar. Er is gepast gereageerd. Met x-aantal meisjes in de selectie en veel opkomend talent, dat traint bij het zogenaamde ‘schaduwteam’ onder hoede van Frauke Dirickx. Die dubbele ‘gelaagdheid’ bij de Tigers is een garantie voor een toffe toekomst. We handhaven ons trouwens alweer mooi in de Volley Nations League. Daar spelen we in ons leerproces, zonder al te extreme druk, tegen de toplanden van de wereld. De ideale leerschool.”

De drie landen in de poule staan ruim lager op de ranking van de CEV.

“Ja, alle drie. Dus zou ‘angst’ een slechte raadgever zijn. Al spelen sommige van de kleinere landen soms met genaturaliseerde speelsters, die een vrij goed niveau kunnen halen. Door onze voorsprong als CEV-7 moet de focus vooral op ons eigen spel liggen, minder op de tactiek van de tegenstander. Al zal Kris Vansnick in de video-analyse niets aan het toeval overlaten. Hij is een man met contacten over heel de wereld. Hij speelt het altijd klaar om ons uitstekend beeldmateriaal voor te schotelen. Op maandag 13 augustus stond zo een videosessie gepland op onze eerste samenkomst in Kortrijk. Ook bondscoach Gert Vande Broek houdt rekening met de kleinste details. Fysiek zit het bovendien uitstekend dankzij de inzet van Raf Vekemans en kinés Bert Heremans (SMAC Leuven), Koen Cruysberghs en Jurre Geentjens (beiden actief in een groepspraktijk in Zoersel). Zij zijn ook zeer deskundig in het aspect ‘preventie’.”

Dat zijn enkele goede troeven. Welke andere kaarten hebben jullie nog?

“Een opvallende meerwaarde aan aanvalskracht. Ook is er dat surplus aan blokrendement door de terugkeer van Laura Heyrman na haar lange zomerstop. En we kunnen terugvallen op bakken vertrouwen na onze knappe voorbereiding, met ‘vijf op vijf’ in Spanje en in Bulgarije. Daar ben ik even ‘lastig’ geweest: heel geënerveerd, omdat mijn reiskoffer zoek was. Ik zat twee dagen zonder. Maar kom, dat moet je erbij nemen. Onze twee sparringpartners zijn van een ander kaliber dan onze rivalen in onze poule. Dus zie ik alles goedkomen. Wellicht wordt Slovenië de moeilijkste match. Ze zijn vinnig op de hoek, kunnen een blok bespelen. Ze hebben een stevige linkshandige opposite en een snelle middenvrouw. Hun nadeel is hun kleinere gestalte.”

Wat vind je van de gespreide formule?

“Ik had, als ik open ben, liever de hele poule in één vaart afgewerkt. Anderzijds: misschien zijn we al zeker van de kwalificatie, eind augustus, na vier wedstrijden. Dan kunnen meisjes uit de grote kern na Nieuwjaar kansen krijgen. Mocht het toch nodig zijn – we trainen en spelen in december voluit in clubverband – dan kunnen we na Nieuwjaar kort samenkomen om de kwalificatie af te ronden.”

Fout mag het niet gaan?

“Neen, neen, doe me er niet aan denken. We gaan niet door het stof kruipen. Dat mag nooit (!) gebeuren. En dat zal ook nooit gebeuren. Daar durf ik nu al voor te tekenen. Dit team hoort thuis op elk EK. Zeker met onze sterke opslagdruk.”

Laatste info: Freya Aelbrecht is voorlopig weggevallen uit de 14-koppige selectie. Ze stelt zich wel met alle gretigheid ter beschikking van het team. Freya is paraat, mocht zich op het laatste moment een noodgeval voordoen.

De selectie voor de campagne in augustus (14): Ilka Van de Vyver (Vilsbiburg), Jutta Van de Vyver (Lendelede), Karolina Goliat (Saint-Raphaël), Kaja Grobelna (Busto Arsizio), Laura Heyrman, Marlies Janssens (Avo Beveren), Iris Vandewiele (VDK Gent), Dominika Strumilo (Nancy), Laure Flament (VDK Gent), Céline Van Gestel (Avo Beveren), Britt Herbots (Busto Arsizio), Nathalie Lemmens (Wiesbaden), Jodie Guilliams (Ladies in Black Aken) en Lisa Neyt (VDK Gent).

Programma: woe 15/8 (20u30): België-IJsland (Lange Munte Kortrijk). Zo 19/8 (20u): Israël-België (Raanana). Woe 22/8 (20u30): België-Slovenië (Arenahal Deurne). Za 25/8 (20u30): Slovenië-België (Maribor). Zo 6/1/2019 (16u30) België-Israël. Woe 9/1/2019 (20u00): IJsland-België.

Tekst: Leo Peeters
Foto: Bart Vandenbroucke