Nationale toppers veranderen van clubteam

Van een aantal van onze nationale toppers is al geweten waar ze volgend seizoen aan de slag gaan.
– Lise Van Hecke speelt volgend jaar voor het Italiaanse Cuneo waar haar boyfriend Wout Wijsmans jarenlang de absolute topper was. Zij krijgt naast haar als concurrente het 19-jarige Portugese toptalent Julia Kavalenka, dat vorig jaar actief was in Polen.
– Britt Herbots en Kaja Grobelna spelen volgend jaar in Italië voor Busto Arsizio.
– Charlotte Leys speelt opnieuw voor Galatasaray waar ze terugkeert na een jaar Bursa.
– Els Vandesteene verlaat Nantes en speelt volgend jaar voor Paris St.-Cloud.
– Aziliz Divoux gaat van Mulhouse naar Ladies in black Aachen.
– Dominika Strumilo gaat van Dresdner SC naar Vandoeuvre Nancy Volleyball.
– Nathalie Lemmens verlaat Asterix Beveren en speelt volgend jaar voor VC Wiesbaden.
– Simon Van de Voorde gaat naar Polen waar hij in Szczecin een ploeg vindt die enorm veel ambitie heeft en volgend jaar een gooi wil doen naar de titel. De eerste optie voor de Polen was de Iraniër Mansour, reeds tien jaar spelend in het nationale team en winnaar van negen gouden medailles in het Aziatisch clubkampioenschap. Toen deze afhaakte, kozen de Polen voor Simon. Andere buitenlandse aanwinsten zijn de Bulgaar Kaziyski en de Canadees Hoag.
– Pieter Verhees, de andere middenman van onze Red Dragons, heeft voor twee jaar getekend voor Ravenna.
– Gert van Walle speelt volgend jaar in Turkije voor Belediyesi Inegol.
– Bram Van den Dries gaat naar Rennes Volley 35.
– Kevin Klinkenberg verlaat Italië en speelt voor het Turkse Fenerbahce.
– Matthias Valkiers verlaat Saloniki en speelt voor Tourcoing Lille Metropole.
– François Lecat speelt volgend jaar eveneens in Frankrijk en wel voor Narbonne.

USA wint Volley Nations League
In deze rijkelijk met geld gedoteerde finale waren praktisch alle landen met hun sterkste team aanwezig. We kregen dan ook hoogstaand volleybal met bij de vrouwen toch wel een verrassend sterke prestatie van Turkije. Coach Guidetti levert ook daar blijkbaar goed werk.
Finaleronde in Nanjing:
Poule A : CHN-NED: 3-1; BRA-NED: 3-0 ; CHN-BRA: 0-3
Poule B : SRB-TUR: 2-3; USA-SRB: 3-0; USA-TUR: 3-2
½ finale: BRA-TUR: 0-3; USA-CHN: 3-1
Pl 3 & 4 : CHN-BRA: 3-0
Pl 1 & 2 : USA-TUR: 3-2 (17-25, 25-22, 26-28, 25-15, 15-13)
De beste scoorster van het toernooi was Zhu Thing CHN) met 77 pt in aanval, 7 kill bloks en 3 aces. Tweede was Bartsch-Hackley (USA) met 69 pt in aanval, 6 kill bloks en 3 aces. Derde Tandara Caixata (BRA) met 65 pt in aanval, 2 kill bloks en 4 aces. Toch wel uitzonderlijk was dat Zhu Thing eveneens uitgeroepen werd tot beste verdedigster. Silva Ratzke (BRA) werd uitgeroepen tot beste spelverdeelster. Tweede was Cansu Ozbay (TUR). Beste receptiespeelster was Gabriela Guimaraes (BRA) en Adenizia Da Silva (BRA) was de beste blokster met 13 kill bloks.

Volley Nations League Lille (mannen):
Poule A : FRA-BRA: 3-2; FRA-SRB: 3-0; BRA-SRB: 3-0
Poule B : RUS-POL: 3-1; USA-POL: 3-0; RUS-USA: 3-0
½ finale : FRA-USA: 3-2; RUS-BRA: 3-0
Pl 3 & 4 : USA-BRA: 3-0 (25-21, 28-26, 28-26)
Pl 1 & 2 : FRA-RUS: 3-0 (25-22, 25-20, 25-23)
De beste scorer van het toernooi was Stephen Boyer (FRA). In aanval scoorde hij 64 op 107, hij lukte 8 kill bloks en 3 aces. Earvin Ngapeth (FRA) volgde op nummer twee met 58 op 122 in aanval, 5 killl bloks en 5 aces. Maxim Mykhailov (RUS) was nummer drie met 53 op 90 in aanval, 5 kill bloks en 5 aces. De beste blokker was Lucas Saatkamp (BRA) met 10 kill bloks. Fabian Dryzga (POL) werd uitgeroepen tot beste spelverdeler. Thales Hoss (BRA) werd uitgeroepen tot beste verdediger en beste receptieman.

 

Beachnieuws

Warszawa Open
Koekelkoren – van Walle werden in de eerste ronde van de kwalificatie van dit vier sterrentoernooi met 2-1 uitgeschakeld door het Oostenrijkse duo Schnetzer – Mülnner. De setstanden waren 23-21, 15-21, 15-13.
Bij de mannen kregen we volgend podium: 1. Kantor – Losiak (POL); 2. Vitor Felipe – Evandro (BRA); 3. Smedins – Samoilovs (LAT).
Het podium bij de vrouwen: 1. Bansley-Wilkerson (CAN); 2. Laboureur-Sude (GER); 3. Agatha-Duda (BRA)

Espinho Open
Koekelkoren-van Walle namen niet deel aan dit met vier sterren gedoteerde toernooi van de World Tour. De podia zagen er als volgt uit:
Vrouwen : 1. Clancy-Artacho del Solar (AUS) 2. Maria Antonelli-Carol (BRA) 3. Hughes-Summer (USA).
Mannen : 1. Smedins-Samoilovs (LAT) 2. Ricardo-Guto (BRA) 3. Thole-Wickler (GER)
Gstaad Major
Waar het de voorbije vier sterrentoernooien telkens nét niet was voor Koekelkoren-van Walle was het in dit vijf sterrentoernooi nét wel. In de kwalificatie werd zowel tegen de Oostenrijkers Winter-Dressler als tegen de Chilenen Grimalt-Grimalt de derde set met 15-12 gewonnen. Daarna gingen in de hoofdtabel in de poule fase eerst de Oostenrijkers Doppler-Horst eveneens in de derde set met 15-12 voor de bijl en in de strijd voor de eerste plaats in de poule, met rechtstreekse kwalificatie voor de tweede ronde, werd de derde set tegen het Qatarese duo Cherif-Ahmed Tijan met 17-15 gewonnen. Deze ronde leek het eindstation te worden want met de Letten Smedins-Samoilovs troffen ze de winnaars van Espinho. Niets was minder waar. Het werd een 2-0 zege met setstanden 21-19, 21-17. In de kwartfinale bleken daarna Mol – Sorum te sterk. Tegen de Noren moesten ze met 2-0 het onderspit delven met als setstanden 21-18, 21-15. Dit Noorse duo zorgde later wel voor een exploot door als eerste Scandinavisch team een major te winnen.
Podium: 1. Mol-Sorum (NOR) 2. Herrera-Gavira (ESP) 3. Nicolai-Lupo (ITA) Bij de vrouwen volgend podium: 1. Humana Paredes-Pavan (CAN) 2. Laboureur-Sude (GER) 3. Bansley-Wilkerson (CAN)

EK beach in Nederland
Uitstekende start voor onze landgenoten die in hun poule enkel in Brouwer – Meeuwsen, één van de topfavorieten op de titel, hun meerdere moesten herkennen. In de ronde met 24 boekten ze een hard bevochten zegen tegen de Noren Berntsen-Mol H. Het werd 2-1 met setstanden 14-21, 26-24, 17-15. In de ronde met 16 botsten ze dan op Sorum-Mol A, het andere Noorse duo dat juist in de World Tour het vijfsterrentoernooi van Gstaad gewonnen had. Na een hardnekkige strijd moesten ze hier in de tiebreak met 15-11 de duimen leggen. Uiteindelijk kroonden Mol-Sorum zich tot Europees kampioen door in de finale Smedins-Smoilovs met 2-0 te verslaan: 21-17, 21-13. Het brons ging naar Herrera-Gavira (ESP).
Bij de vrouwen ging de titel naar Keizer-Meppelink (NED). In de finale versloegen ze Betschart-Huberli (SUI) met 2-0: 21-16, 26-24. Het brons ging naar Hermannova-Slukova (CZE).

Tekst: Fernand Walder
Foto’s: FIVB