“Ik ben helemaal gek van beachvolleybal”

Zijn ‘roots’ aan vaderszijde liggen in Nederland. Maar Jeroen Oprins, de hoofdaanvaller (2m02) van Amigos Van Pelt Zoersel in de Liga A, is een echte Belg. Geboren en getogen in Poppel in de Antwerpse Noorderkempen. Onlangs is hij verkast naar Merksem met zijn vriendin Jennifer. Het jonge koppel verwacht een eerste spruit begin september. Jeroen werkte een tijdje als magazijnier in de Antwerpse haven. Nu verdient hij zijn brood bij een verhuisfirma. Een best zware job. Maar Jeroen is een duizendpoot en van geen kleintje vervaard. Ook helemaal gek van volleybal. Het meest gek van beachvolleybal. “Voor dat zomergevoel op ‘de beach’ speel ik zo graag in het BK-circuit. Ook al begrijp ik, dat er door die keuze, op die manier voor mij nooit een plaatsje zal vrijkomen bij de Red Dragons.”

Jeroen Oprins is jarig in augustus (hij wordt 24, nvdr.): het moet dus allemaal nog beginnen in zijn prille carrière. Na zijn steile opgang via VC Poppel en VC Oud-Turnhout. Amigos Zoersel was er als de pinken bij om het jonge talent in te lijven. Voorzitter Claude Holvoet reageert heel tevreden. Hij kan voor het zesde seizoen rekenen op de hardhitter, die ooit Belgische jeugdselecties verzamelde en internationaal als 18-jarige met Belgium meedraaide op een groot event in Oekraïne.

Ik heb mijn buik vol van al dat blessureleed: knie, enkel en schouder. Ik huiver voor een nieuwe operatie – Jeroen Oprins

“Ik ben niet eens ontevreden dat de club ook Dirk Luyten (Vosselaar) heeft aangetrokken als ‘opposite’. Zo zijn we met zijn tweeën voor die positie. Want eerlijk gezegd: het afgelopen seizoen – Amigos werd tiende en laatste in de eindstand met een schamele 2 op 22, nvdr. – was het ontzettend zwaar. We stelden in de allerlaatste duels tegen Waremme nog 1-1 gelijk. Maar we kraakten in de Golden Set. Het kampioenschap is zo in mineur geëindigd. Gelukkig was er geen daler.” (Lees verder onder de foto.)

Wat meespeelde in het magere seizoen, was het zware impact van het blessureleed, waarmee Oprins te kampen kreeg. “Man, man, man. De laatste maanden waren echt geen pretje. Een operatie aan de knie drong zich op na het beachkampioenschap, omdat de binnenste meniscus was afgescheurd. Ik had geen keuze meer. Dus volgde een ingreep in het ziekenhuis in Sint-Antonius Zoersel, begin augustus 2017. Ik moest drie weken herstellen. Dan sloeg de blessureduivel andermaal toe. Op een oefenmatch in Apeldoorn landde ik op iemands voet. Mijn enkel klikte om. Daar heb ik alweer drie weken mee gezeten. Het vervolg was ook al niet aangenaam. In de Belgische beker tegen Lindemans Aalst knakte er iets in mijn schouder. Een scheurtje in een pees. Dat probleem zit er trouwens nog altijd. Maar na enkele maanden rust kan ik ermee spelen. De ene dag is echter de andere niet. Ik trotseer dus de pijn. Ik heb heus geen zin in een nieuwe operatie. Dat zou me minstens een half jaar revalidatie kosten. Als de pijn niet erger wordt, dan tracht ik gewoon door te zetten.”

Ik zou zeer ongelukkig worden, mocht het beachvolleybal voor me wegvallen – Jeroen Oprins

Is Jeroen Oprins het type dat altijd met volleybal wil bezig zijn? “Ja, dat klopt. In de zaal indoor en ook outdoor in beachvolleybal. Ik doe dat ontzettend graag, hoewel mijn lichaam het altijd niet toelaat, wil ik beide disciplines – zaal en beach – blijven combineren. Zelfs op straffe van het gegeven dat ik buiten een aanduiding val voor de kern van de Red Dragons. Ik wil het beachvolley absoluut niet opgeven. Neen, nooit, echt niet. Ik zou in het andere geval zeer ongelukkig worden.” (Lees verder onder de foto.)

 

Terug naar Amigos. Is er wat beweging in de ploeg voor volgend seizoen? “Jazeker. Het bestuur heeft niet stilgezeten. De vertrekkers zijn oordeelkundig vervangen (zie technische fiche) door vier nieuwkomers. Ik denk dat we voortaan over een betere balans beschikken. Maar de club kan de grote vedetten niet aantrekken. Dat alles heeft te maken met het budget. Een gezond beleid voeren, dat is voor Amigos Van Pelt heel belangrijk. En dus moeten we het hebben van jonge talenten à la Jef Vleugels. Maar die opleiding kost veel tijd. En zelf heb ik door blessurelast ook niet veel kunnen bijdragen. Net daarom vind ik de komst van Dirk Luyten zo tof. We gaan samen de uitdaging aan, op de post van hoofdaanvaller. Die prikkel heb ik misschien een beetje nodig. Een brok stevige concurrentie ga ik niet uit de weg. Dan ga ik nog beter mijn best doen, omdat ik weet dat ik anders niet altijd zal spelen. Ik kon trouwens in het voorbije seizoen eigenlijk niks laten zien. Dat wil ik anders zien. Mijn ambitie reikt tot Noliko Maaseik, Knack Roeselare of Lindemans Aalst. Maar ik kon me de laatste tijd niet profileren. Nu is er een kindje op komst, dat maakt de omstandigheden weer helemaal anders. Maar ik garandeer je: na de finales van het beachvolleybal in Knokke duik ik met de volle goesting weer de zaal in.”

 

Vriendin Jennifer zal na de bevalling zeker opnieuw dansles geven – Jeroen Oprins

In het beachvolleybal loopt het goed, behoorlijk goed zelfs. “In Brussel speelden we de verliezende finale tegen de tandem Douwen-Urnaut. We werden twee keer derde en zes keer vijfde. Maar alles is mogelijk. Ook in Knokke. Uiteraard zijn Koekelkoren en Van Walle met stip favoriet. Maar heel het deelnemersveld ligt in balans. Iedereen kan van iedereen winnen. De eerste vereiste is, dat je een topdag hebt. En waarom zou ik die topdag niet hebben in de finales. Ik ben en blijf een freak van beachvolley: de aparte sfeer, de kameraadschappelijke charmes, de zomerse sfeer outdoor. Dat gevoel van vriendschap: heel anders dan in de zaal. Natuurlijk kijken we nu uit naar de komst van onze eerste nakomeling. Vriendin Jennifer speelt geen volley. Ze heeft altijd dansles gegeven in Hoboken. Een passie die ze na de bevalling zeker opnieuw zal opnemen.”

 

Technische fiche  voor seizoen 2018-2019

Trainer-coach (nieuw): Erik Van Drom. Hij volgt Dries Hoeyberghs, Nico Declercq en Robin De Bont op.

Blijven: Jeroen Oprins, Mathias Blondeel,  Robin Blondeel, Thomas Hofmans, Tijs Van der Maat, Jonathan Devriese, Jonas Colson en Jef Vleugels. Robin De Bont wordt trainer in Zandhoven. Maar hij stelt zich nog beschikbaar als ‘stand-in’ op de libero en als dertiende man, als de kalender past in zijn programma.

Vertrekken: Jan Van Hoeck (naar Puurs), Joren Appels (Vosselaar), Pieter Van Dam (Gimme Waasland).

Nieuw: Jan Loosen (Haasrode Leuven), Wim Deville (Vosselaar) Jesper Ribbens (Puurs), Dirk Luyten (Vosselaar).

 

Tekst: Leo PEETERS

Foto’s: Bart Vandenbroucke