Portugal en Bulgarije kwalificeren zich voor Nations League 2019

Volleyball Nations League
Zowel bij de vrouwen als de mannen namen aan de poulefase 16 teams deel die in vijf toernooien tegen elk team eenmaal aantraden.

Onze Yellow Tigers behoorden bij de vier challenger teams waarvan de laatste degradeerde en vervangen werd door de winnaar van de Challenger Cup. Het volledig verjongde team deed het schitterend, won viermaal en liet zijn drie concurrenten achter zich. Vermits China als organisator rechtstreeks geplaatst was voor “the final six” en niet in de top zes eindigde mochten na afloop van de round Robin alleen de eerste vijf naar de finale in Nanjing. Na afloop zag de rangschikking er als volgt uit (belangrijk was eerst het aantal overwinningen en daarna het aantal behaalde punten): 1. USA 13w 40pt 2. SRB 12w 37pt 3. BRA 12w 35pt 4. NED 12w 34pt 5. TUR 11w 35pt 6. ITA 10w 29pt. 13. BEL 4w 12pt 16. Arg 1w 3pt. De finale in Nanjing gaat door van 27 juni tot 1 juli. In poule A spelen CHN, NED en BRA. In Poule B USA, SRB en TUR.
Vermits Frankrijk bij de mannen als organisator probleemloos in de top zes geëindigd was in de Round Robin nemen de eerste zes deel aan de final six in Lille. Vital Heynen leek zich met Polen na drie toernooien probleemloos te gaan kwalificeren voor de finale via 8 overwinningen op 9 wedstrijden. Het vierde toernooi in de USA was echter een totale ramp. Tegen Iran, USA en Servië werd telkens met 3 – 0 verloren. Uiteindelijk lukte de kwalificatie nog net. De eindrangschikking na de poule fase zag er als volgt uit : 1. FRA 12w 35pt 2. RUS 11w 34pt 3. USA 11w 33pt 4. SRB 11w 29pt 5. BRA 10w 30pt 6. POL 10w 29pt 16. KOR 1w 6pt De finale wordt gespeeld in Rijsel van 4 tot en met 8 juli. In poule A spelen SRB, BRA en FRA. In poule B spelen USA, POL en RUS.

Golden European League
Met Estland bleken onze Red Dragons in de poule uiteindelijk toch wel een zware tegenstrever getroffen te hebben. In de final four ging eerst Portugal met 3 – 0 voor de bijl en daarna in de finale Tsjechië, dat nochtans het thuisvoordeel genoot, met dezelfde cijfers. Estland en Tsjechië verwierven daarmee het recht om samen met organisator Portugal, Kazakstan, Cuba en Chili in Matosinhos (POR) te strijden voor welk land Zuid-Korea zou vervangen in de Volleybal Nations League 2019. In dit toernooi bleek het thuisvoordeel van Portugal toch wel belangrijk. In de finale versloeg Portugal Tsjechië met 3 – 1 en mag daardoor aantreden in de Nations League 2019. Bij de vrouwen zorgde Jan De Brandt met Hongarije voor een knappe prestatie. Tsjechië, ongeslagen in de poule fase, werd in de halve finale met 3 – 0 ingeblikt. In de finale bleek Bulgarije een maatje te groot. Hongarije mocht daardoor wel naar Lima om samen met Bulgarije, Peru, Colombië, Puerto Rico en Australië te strijden om Argentinië te vervangen in de Volleyball Nations League 2019. In de finale van dit toernooi versloeg Bulgarije Colombië met 3 – 1 en verzekerde zich daardoor van het recht deel te nemen aan de Nations League 2019.

Beach nieuws
Ostrava Open
Koekelkoren – van Walle werden in dit vier sterren toernooi in de tweede ronde van de kwalificaties uitgeschakeld door de Duitsers Thole – Wickler. Na winst van de eerste set met 21 – 16 werden de volgende twee met 21 – 19 verloren. Bij de mannen kregen we volgend podium : 1. Herrera – Gavira (ESP) 2. Losiak – Kantor (POL) 3. Semenov – Leshukov (RUS) Bij de vrouwen was het podium : 1. Hermanova – Slukova (CZE) 2. Bansley – Wilkerson (CAN) 3. Borger – Kozuch (GER)

EK Beach in Nederland
De openingsceremonie van het EK Beach dat in Nederland in vier verschillende steden zal plaatsvinden gaat op zondag 15 juli door in Nederland. Na de openingsceremonie zal de eerste wedstrijd gespeeld worden door de drievoudige Europees kampioenen Nicolai – Lupo uit Italië. Hun tegenstrevers zijn Basta – Kolaric uit Servië. Koekelkoren – Van Walle spelen in poule B met Brouwer – Meeuwsen (NED), Böckermann – Fluggen (GER) en Giginoglu – Gögtepe (TUR). Deze poule vindt plaats in Den Haag. Onze landgenoten spelen hun eerste wedstrijd op maandag tegen de Duitsers. De vrouwen starten pas op dinsdag. Geen Belgische teams nemen deel.

Nieuw : King of the Court Crown series
Ook in het Beach volleybal wordt er constant gezocht naar mogelijkheden om de intensiteit op het veld en de spektakelwaarde te verhogen. Dit is een nieuw evenement op het zand dat vorig jaar in juni in Utrecht werd uitgetest en nu in september een vervolg zal krijgen op vier verschillende locaties waaronder eentje in België. Hieraan wordt normaal deelgenomen door 15 beach teams. Deze teams worden onderverdeeld in drie groepen van vijf die in roterende volgorde tegen elkaar spelen. Een helft van het speelveld is de Kings helft, de andere helft is de Challenger helft. Het team op de Challenger helft moet altijd opslaan. Als het team op de Kings zijde de rally wint scoort het een punt en blijft staan, bij verlies moet het achteraan de Challenger zijde aansluiten en schuift het team op de Challenger zijde door naar de Kings zijde. De eerste ronde duurt 20’ en het team met de minste punten valt af. De tweede ronde met 4 teams duurt 16’ en er blijven na afloop drie teams over. Idem voor de tweede en derde groep van vijf teams. Er blijven dus 9 teams over aangevuld met het team dat in de tweede ronde het meeste punten behaalde. Deze 10 teams worden opnieuw onderverdeeld in twee groepen van 5 met drie wedstrijden. De top twee van elke poule gaan naar de finale + de derde met het hoogste aantal punten. In deze finale worden opnieuw drie wedstrijden gespeeld. Als ze nog met drie overblijven is diegene die het eerst 15 punten haalt de winnaar, anders het team met het meeste aantal punten na 20’.
In de vier toernooien samen is een prijzenpot van 450 000 US dollar te verdelen. Er wordt gespeeld op 8/9 in Utrecht, op 9/9 in België (locatie voorlopig onbekend), op 14/9 in Honolulu en op 15/9 op Huntington Beach (hier nemen 20 teams deel)

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV