Bondscoach Gert Vande Broek: “Behoud in Nations League stimulans voor EK-kwalificatie”

De FIVB Nations League werd in een nieuw kleedje gestoken. Zestien landen traden aan in de hoogste wereldgroep. Goed voor een pakket van vijftien interlands via het systeem ‘round robin’. Iedereen speelt tegen iedereen. De Yellow Tigers deden vijf landen aan: China, Japan, Servië, Polen en Italië. Met drie interlands per locatie. Het globale overzicht serveert voor onze landgenoten vier overwinningen, één nederlaag met 2-3, vier keer verlies met 1-3 en zes keer stond het 0-3 voor de tegenstander. De Tigers klokten af op twaalf punten. Coach Gert Vande Broek zag dat het goed was. De nieuwe editie 2018 is historisch trouwens de allerbeste campagne van de Belgen.

 

Behoud

De vier zeges op een rijtje: het toernooi begon met een knaller tegen Zuid-Korea op de openingsspeeldag (3-0). Daarna wonnen de Tigers tegen de Dominicaanse republiek (3-2) en hekkensluiter Argentinië (3-0). Tot slot werd de campagne bekroond met een ’toetje’ tegen Thailand (3-1). De ontlading bij het allerlaatste punt sprak boekdelen. Er borrelde veel vreugde op in het Belgische kamp. Met de dertiende stek in de eindranking is Vande Broek dubbel en dik tevreden. Het eindresultaat is méér en beter dan algemeen in de volleybalwereld door de kenners werd verwacht.

Tegen Nederland (2-3) groeiden zowaar enkele kansen op 3-1 en een fikse driepunter in de vierde set. Die draaide echter pardoes uit op 29-31 voor onze noorderburen. Weg een grote stunt. Turkije haalde het met 0-3 en moest zich reppen via 24-26 in de derde set. Ook dat was nipt. Er volgde verrassende setwinst tegen Rusland, ook tegen Duitsland, Polen en wereldmacht Brazilië. “Zo werd de Nations League voor ons een boeiende competitie. We moesten het daarbij opnemen tegen drie ‘challengers’, tegen wie België, ook aangeduid als ‘challenger’, moest knokken voor het behoud. De zwakste – in casu is dat Argentinië gebleken als puntje bij paaltje kwam  – moet volgens de normen van de FIBV een barrage afwerken tegen de top van wereldgroep 2. De winnaar promoveert, de verliezer daalt. Van die bijkomende druk zijn we gespaard gebleven”, stelt Vande Broek. “Ook ‘challenger’ de Dominicaanse Republiek eindigde achter ons. Alleen Polen presteerde beter als ‘challenger’. De hamvraag is of FIVB het systeem met zestien landen zal behouden.“

 

Lang

Misschien niet? Of toch? De NL-competitie duurt wel lang. Te lang? “Dat hoor je mij niet beweren, maar het is allemaal vrij heftig en intensief. De top van de wereld speelt zeker niet met de handrem op. Vaak zelfs werd gestreden op volle kracht. Zeker in de wedstrijden die ertoe deden. Omdat de Final 6 in Nanjing gespijsd wordt met een exclusieve prijzenpot. De top 6 halen, is daarom zo lucratief. De winnaar pakt liefst één miljoen euro.”

China is het gastland voor de eindfase van de Final 6 in Nanjing. Treden voorts aan: het vijftal Verenigde Staten, Brazilië, Servië, Nederland en Turkije. Die top zes is voor de Belgen niet haalbaar op dit moment. Gert Van de Broek: “We moeten rationeel redelijk blijven in de huidige context. Elke match op de toppen van de tenen spelen in zo’n entourage, is niet zo evident. Dat is al een prestatie op zich. Ik heb daarom heel veel respect voor de wijze waarop de Tigers het programma hebben afgewerkt. Het waren vijf heel zware weken. Over de duur van de periode is trouwens vrij veel reactie gekomen van andere landen. “

“De matchen die we konden winnen, hebben we in elk geval met brio gewonnen”, blikt de bondscoach terug. “Tegen de andere landen waren we er vaak dichtbij. Dankzij ons heel gedreven spel. Vergeet niet: mijn selectie bestond voornamelijk uit speelsters, die nog niet de grote internationale ervaring hebben opgestoken. Elk minder moment wordt in zo’n competitie op wereldniveau afgestraft. Maar allemaal hebben ze zich voor tweehonderd procent geweerd. Ik heb ook enkele wissels kunnen doorvoeren in de selectie. Met Stragier, Vandendriessche, Sobolska, Valkenborg en Vandewiele. Respect hoor, voor het feit dat de ploeg zich altijd weer kon opladen om het beste van zichzelf te geven.”

 

Knappe prestaties

 

De statistieken liegen er niet om. Beste scorer en beste spiker werd Britt Herbots met 192 aanvallende treffers, tien bloks en tien aces. Aanvallend haalde ze een rendement van 31,59%, met dus 192 punten op 485 pogingen. De Truiense was ook de beste Belgische in receptie. Met een notering van 78% excellente stops. Knap werk leverde ook opposite Kaja Grobelna. Ze werd in de slotfase nog geplaagd door een vervelende blessure aan de buikspieren. Marlies Janssens is op weg om een coryfee te worden in de middenzone. Ze ontbolsterde helemaal met het beste Belgische blok: 36 stuks of 0,67 per set. Zij toverde ook het grootste aantal aces uit de mouw: liefst 21 treffers. Ilka Van de Vyver deed het naar gewoonte prima aan de pass en behoorde tot de betere spelverdeelsters van het ganse lot. Ook met stevige cijfers in de opbouw. In verdediging ontpopte Celine Van Gestel zich als meest betrouwbare ‘digger’.

EK kwalificatie

Het behoud in de hoogste afdeling is verzekerd. Op voorwaarde dat de FIVB niet sleutelt aan het concept. Dat weet je nooit. Tot 22 juli wordt een ruime rustpauze ingebouwd. “We hervatten op 23 juli in het centrum van Sport Vlaanderen in Blankenberge”, zegt Vande Broek. “Met een stage van een week. De volgende opdracht is andermaal een uitdaging: de kwalificatie voor het EK 2019 vanaf 15 augustus. We spelen, gespreid over bijna een half jaar, tot in januari 2019, in een poule tegen Israël, Slovenië en IJsland. Met heen- en terugwedstrijden. De top twee plaatst zich voor de eindfase. De Slovenen worden onze grootste concurrent voor de groepswinst. Tegen Israël en IJsland moeten we ons zeker kunnen doorzetten. Het EK is een absolute noodzaak. Na onze spijtige uitschakeling in Nederland voor het wereldkampioenschap in Japan. Ik was er dolgraag bij geweest. Ik vond de gemiste kans heel erg. Een beetje bitter zelfs. We wonnen weliswaar tegen Tsjechië, Slovenië en Griekenland. Maar Nederland en Bulgarije deden ons de das om. Het is zo moeilijk om als Europees land een WK-ticket te bemachtigen.”

Gert Vande Broek wil de knop omdraaien. Hij lanceert positief nieuws in het licht van de EK-kwalificatie. Die wedstrijden worden gespeeld in Kortrijk en in Antwerpen. “Na de zomerrust stellen Freya Aelbrecht en Laura Heyrman zich weer beschikbaar. Zij pikken dus aan. Lise Van Hecke bouwt een break van een jaar in. Dat werd al eerder gecommuniceerd.”

 

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke