“Beste resultaat ooit na zes duels in FIVB Nations League”

De gloednieuwe FIVB Nations League bij de vrouwen biedt speelkansen aan zestien landen in hoogste afdeling. Ook de Belgische Yellow Tigers hebben in de formule hun stek bij de top van de wereld. Elk land speelt vijftien interlands in het systeem ‘round robin’, gespreid over vijf locaties. Deze week snijdt onze nationale vrouwenploeg het derde drieluik aan. Ze zijn te gast in Kraljevo in Servië. “Het eerste en tweede drieluik in Azië, in China (Ningbo) en Japan (Toyota), hebben ons zes punten opgeleverd”, lacht spelverdeelster Ilka Van de Vyver (25).  De Kruibekense is terecht zeer tevreden. En met haar de hele ploeg en de voltallige technische staf. Bondscoach Gert Vande Broek schrijft een zoveelste succesverhaal. De volgende drie weken tonen de Yellow Tigers hun kunsten in drie Europese landen. Onze landgenoten staan momenteel op een geweldige tiende plaats.

Ilka Van de Vyver debuteerde bij de YT in 2011-2012. Zo was ze er in 2013 bij, met die fantastische bronzen medaille op het EK in Berlijn. Haar carrière ging het gestaag vooruit. Met als collega’s aan de Belgische pass Yana De Leeuw, Elies Ghoos, Celine Laforge, Jasmien Biebauw en uiteraard het grote boegbeeld Frauke Dirickx. Zij gaf de fakkel in 2016 aan Ilka over.

De Yellow Tigers doen het in de Nations League alvast beter dan voorheen in de gelijknamige World Grand Prix. Twee zeges tegen Zuid-Korea (3-0) en de Dominicaanse Republiek (3-2) en een punt tegen Nederland (2-3) brengen het Belgische totaal op zes rankingpunten. De beste score ooit. En dat resultaat kwam tot stand als FIVB-13 tegen de top tien in de wereld.

 

Heel jonge ploeg

Jullie pakken uit met een heel jonge ploeg en zonder enkele ‘anciens’. Valérie Courtois is volledig gestopt. “Ja, daarom zijn onze NL-prestaties zo merkwaardig. Dat we dit al kunnen! Voorlopig zonder Lise Van Hecke, Freya Aelbrecht en Laura Heyrman, die ‘zomerrust’ wilden inbouwen en eind augustus weer zullen aansluiten. Heel wat speelsters zijn op dit moment dus nieuw, ze hebben weinig ervaring. En toch slagen we erin het beste resultaat ooit af te dwingen. Het perfecte recept natuurlijk voor een schitterende sfeer, want wie had durven denken, dat we dit zouden klaarspelen.”

Jullie begonnen super in China. “Inderdaad: ik voelde tegen Zuid-Korea (3-0) meteen veel positieve vibes. We hebben dan ook zeer goed gespeeld. Vergeet niet dat de tegenstander topper Kim in de rangen heeft. Zij verkast naar Eczacibasi Istanboel in Turkije. Tegen olympisch kampioen China hadden we weinig verhaal. Maar dat is logisch: China is de absolute nummer één in de wereld. Hun systeem in blok-verdediging loopt als een geoliede machine. Ook de pass achteruit komt er heel goed uit. We probeerden het wel, maar dit China was nauwelijks te ontwrichten. Veel belangrijk was onze 3-2-knaller tegen de Dominicaanse Republiek: een vrij klassiek spelende formatie. Een belangrijke concurrent ook in het gevecht om het behoud. We pakten twee puntjes van goudwaarde.” (Lees verder onder de foto.)

Bijna Nederland verslagen

Met vijf punten op de teller vlogen jullie vervolgens naar Japan. In Toyota kwam er één punt bij. Uitgerekend tegen Nederland.  “We hadden kansen op 3-1. Met een matchbal bij 29-28 in de vierde set. Maar de uitstekend ingekomen Anne Buijs verstoorde onze dromen. Nederland hield het hoofd koel, kreeg zes setballen en stelde via 29-31 gelijk: 2-2. Ze gingen daarna op een diefje met twee punten aan de haal. Dan volgde de confrontatie met Japan. Hun spel, gekruid met speciale combinaties, lag ons niet echt. Om hun defensie te vloeren, is bovendien het maximum aan precisie nodig. Ook de Verenigde Staten, olympisch brons en FIVB-2, hebben een bijzonder compleet team. Ze spelen snel, ze kunnen terugvallen op heel veel beheersing in de uitvoering.”

Wat brengt het derde luik in Servië? “Moeilijk te voorspellen. Het gastland is nr. drie van de wereld, Rusland (FIVB-5) beschikt over veel gestalte en is heel sterk. En Turkije (FIVB-12) was ons al vaker te slim af. Anderzijds spelen we met drie nieuwe gezichten. Het gaat om Dominika Strumilo (Dresden),  Silke Van Avermaet (Avo Beveren) en Lotte Vandendriessche (Oudegem). Zij  vervangen Manon Stragier, Oriane Moulin en Iris Vandewiele. Voor mij wordt het weer even zoeken naar de goede afstelling aan de pass.” (Lees verder onder de foto.)

Behoud vastleggen in Polen

Het vierde toernooi in Polen wordt het belangrijkste, ja? “Dat klopt. Twaalf landen zijn voor volgend seizoen al zeker van een stek in de hoogste NL-afdeling. Wij behoren bij de vier ‘challengers’, met Argentinië, de Dominicaanse Republiek en Polen. Twee van de vier ‘challengers’ vallen volgend seizoen weg en worden vervangen door twee nieuwe landen. In Bydgoszcz moeten we tegen Argentinië en Polen mogelijk het behoud al klaren. We keren voor het laatste toernooi in Italië nog even naar België terug. De technische staf kan dan, mocht het dringend nodig zijn, zich nog bezinnen met welke ploeg we het NL-slot in Eboli (Ita) zullen aanpakken.”

Op haar 25ste heeft Ilka het al heel ver geschopt. Bijna tien jaar geleden begon ze bij Asterix Kieldrecht. In 2012 trok ze naar RC Cannes in Frankrijk. Daarna volgden het Italiaanse Firenze, OK Kamnik Ljubljana in Slovenië en Rote Raben Vilsbiburg in de Duitse Bundesliga. “Schwerin werd Duits kampioen. Wij pakten de achtste plaats. Ik blijf ook volgend seizoen bij de Rote Raben meedraaien.”

 

RANGSCHIKKING (na zes wedstrijden): 1. USA 16 punten; 2. Brazilië 15; 3. Servië 15; 4. Turkije 14; 5. Nederland 14; 6. Rusland 12; 7. Zuid-Korea 11; 8. China 10; 9. Italië 7; 10. België 6 ptn; 11. Japan 6; 12. Thailand 5; 13. Polen 5; 14. Dominicaanse Republiek 5; 15. Duitsland 3; 16. Argentinië 0 punten.

 

RESTEREND PROGRAMMA NATIONS LEAGUE

Derde drieluik in Kraljevo (Servië): di 29 mei 17u00 België-Turkije; woe 30 mei 20u00 België-Servië; do 31 mei 17u00 Rusland-België

Vierde drieluik in Bydgoszcz (Polen): di 5 juni 16u30: Duitsland-België; woe 6 juni 17u30: België-Argentinië; do 7 juni 20u30: Polen-België

Vijfde en laatste drieluik in Italië (Eboli): di 12 juni 17u00 Brazilië-België; woe 13 juni 20u00 Italië-België; do 14 juni 17u00: België-Thailand

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke/FIVB