Belgische toppers in het buitenland: geen titel, vijf bekers

Sommigen zijn al opnieuw actief bij de Yellow Tigers of de Red Dragons, maar de meeste Belgische spelers en speelsters die in het buitenland actief waren, genieten nog van enkele dagen verdiende rust of laten de licht geblesseerde lichaamsdelen nog wat helen. Tijd om toch even een overwicht te geven van al hetgeen ze in het voorbije seizoen in clubverband presteerden. Het werd vooral een jaar van ‘nét niet’ in competitieverband. Beter verging het sommigen in de beker: winst voor Grobelna (Polen), Valkiers (Griekenland), Heynen (Duitsland), Strumilo (Duitsland), Bland (Frankrijk)… Geen ‘Grand Cru’, maar toch weer een goed volleyjaar voor onze landgenoten in het buitenland.

Polen

 • Sam Deroo mag terugblikken op een uitstekend seizoen maar de kers op de taart ontbrak telkens. De reguliere competitie werd beëindigd met de eerste plaats maar de finale van de PO werd verloren tegen Belchatow, in de halve finale van de beker werd Kedzierzyn uitgeschakeld door Gdansk van Anastasi en de strijd voor het brons in de Champions League werd uiterst nipt verloren tegen Perugia.

 

 • Tomas Rousseaux mag met Olsztyn eveneens terugblikken op een uitstekend parcours. Na een vijfde plaats in de competitie had Kedzierzyn in de halve finale zelfs een beslissende wedstrijd nodig. Hierna verloor Tomas met zijn team de strijd voor de derde plaats. Thuis werd met 2-3 en in Gdansk met 3-1 verloren.
 • Zus Hélène Rousseaux mag terugblikken op een schitterend jaar. In de rangschikking van beste receptiehoek speelster stond zij op nummer 1. Haar team Rzeszow eindigde op een tweede plaats in de competitie. In de PO verloor haar team de beslissende wedstrijd in de halve finale met 3-2. In de strijd voor plaats drie werd de beslissende wedstrijd thuis opnieuw met 3-2 verloren. In de rangschikking van beste aanvalster in de poule fase van de Champions League eindigde Hélène op een tweede plaats.
 • Kaja Grobelna deed het met Budowlani Lodz uitstekend. In de competitie eindigde haar team vierde na de uitschakeling tegen Chemic Police in de halve finale van de PO, weliswaar na een beslissende wedstrijd. Het werd tegen Rzeszow toch een derde plaats. In de rangschikking van beste opposite eindigde zij eerste. Ze won de Poolse beker in de derby tegen stadsgenoot C. Lodz.

 

 • Dominika Sobolska eindigde in de competitie met Bielska Biala met 36 pt op de achtste plaats. In de PO voor plaats 5 tot 8 werd uiteindelijk de zevende plaats bereikt want Muszyna, dat voor hen geëindigd was, werd tweemaal met 3-0 verslagen.

 

Frankrijk

  • In liga A bij de mannen stond Spacer’s Toulouse van libero Jelle Ribbens, vorig jaar nog vice-kampioen, halfweg de competitie praktisch puntenloos op de laatste plaats. Het binnenhalen van Bram Van den Dries, terug na een intermezzo van enkele maanden in Zuid-Korea, betekende wel een revival maar 17 pt bleken onvoldoende om de laatste plaats te ontwijken, mee door blessurelast bij Bram.
  • Angie Bland won met Cannes de beker door in de finale Béziers met 3-1 te verslaan. In de finale van de PO moest Cannes tegen hetzelfde team met 3-2 het onderspit delven. Angie kwam slechts sporadisch aan spelen toe. Blessures.
  • Britt Herbots en Aziliz Divoux eindigden met Mulhouse op een derde plaats in de competitie, wel op een respectabele afstand van Cannes en Béziers. In de halve finale van de PO werd tweemaal verloren tegen Béziers.In de halve finale van de beker werd nipt met 3- 2 tegen Cannes verloren . Britt eindigde in de rangschikking van beste aanvalster vijfde en in deze van beste scoorster vierde.
  • Liesbet Vindevoghel en Karolina Goliat eindigden met St.-Raphael vierde in de competitie. Dit jaar geen stunt in de halve finale tegen Béziers. Er werd tweemaal met 3-0 verloren. Karolina eindigde wel tweede in de rangschkking van beste scoorster en vijfde in deze van beste aanvalster.

 

 • Valérie Courtois en trainer Stijn Morand eindigden met Paris St.-Cloud zevende in de competitie. In de kwartfinale van de PO werd Paris uitgeschakeld via een 3-2 nederlaag in Cannes gevolgd door een 3-0 nederlaag thuis.
 • Els Vandesteene eindigde in de competiie met Nantes achtste. In de kwartfinale van de PO werd tweemaal verloren tegen Béziers.

 

 

Italië

 • Kevin Klinkenberg eindigde in de competitie met Revivre Milano met 44 pt op een zesde plaats. Kevin scoorde in aanval 179 op 377.
 • François Lecat en Pieter Verhees kunnen bij Vibo Valantia niet echt spreken van een geslaagd seizoen. Met 13 pt eindigde Valentia 12de met evenveel punten als het voorlaatste Sora. François scoorde 169 op 401. Pieter had wel een beter rapport. Met 137 op 257 en 53 kill bloks eindigde hij in de rangschikking van beste middenspeler op een vijfde plaats.
 • Laura Heyrman eindigde met Modena op de zesde plaats in de competitie en werd uitgeschakeld door Scandicci in de kwartfinale van de PO. In de rangschikking van beste middenspeelster eindigde Laura op een derde plaats. Zij scoorde 189 op 373 in aanval en lukte 54 kill bloks.
 • Lise Van Hecke en Freya Aelbrecht eindigden met Pesaro op een zevende plaats in de competitie. Pesaro werd door Conegliano uitgeschakeld in de kwartfinale van de PO. Freya eindigde in de rangschikking van beste middenspeelster op een zesde plaats. Zij scoorde 159 op 349 in aanval en lukte 65 kill bloks. Lise scoorde als opposite 294 op 891.

 

Duitsland

 • Vital Heynen was met Friedrichshaven souverein heer en meester in de competitie. Geen enkel punt werd verloren en ook de beker werd veroverd na een finale tegen Buhl. De finale van de PO was echter een afknapper. Na een verlies van de eerste wedstrijd thuis, gecompenseerd door een zege in Berlin, werd nadien ook de vijfde en beslissende wedstrijd thuis verloren.
 • Stijn D’hulst veroverde met Düren met 36 pt een vierde plaats in de competitie, Igor Grobelny eindigde met Hypo Tirol Alpenvolleys met 35 pt vijfde. In de kwartfinale van de PO werd Düren uitgeschakeld door het team van Igor. De halve finale tegen Friedrichshaven was voor Hypo Tirol het eindpunt. Igor veroverde als MVP achtmaal goud en viermaal zilver. Stijn veroverde vijfmaal goud en driemaal zilver.
 • Dominika Strumilo eindigde met Dresdner SC in de competitie met 50 pt op een tweede plaats, drie punten achter Stuttgart. In de halve finale van de PO werd haar team uitgeschakeld door de latere landskampioen Schwerin. Dominika kon geen vaste basisplaats verwerven maar werd wel regelmatig opgesteld. Haar team won de bekerfinale tegen Wiesbaden.
 • Ilka Van de Vyver eindigde met Vilsbiburg met 27 pt op een achtste plaats in de competitie. In de kwartfinale van de PO werd tweemaaal met 3-0 verloren tegen Stuttgart. Ilka werd in de competitie tweemaal uitgeroepen tot MVP.

 

Turkije

 

 • Jan De Brandt werd na enkele nipte 2-3 nederlagen in eigen huis in de Champions League ontslagen bij Fenerbahce. Zeer snel ging hij echter terug aan het werk in Hongarije.
 • Charlotte Leys won in de competitie 12 van de 22 wedstrijden met Bursa. Dit waren drie overwinningen meer als Halkbank dat zesde eindigde. Fenerbahce als vierde boekte 16 overwinningen. De voorziene plaats in de competitie werd aldus wel bereikt maar de grote ontgoocheling was het verlies van de finale van de Challenge Cup waar na de 2-3 overwinning bij Olympiakos thuis verzuimd werd de klus af te maken.

 

 

Griekenland

 • Matthias Valkiers eindigde met PAOK Thessaloniki in de competitie tweede op ruime afstand van Olympiakos Piraeus. In de finale van de PO bleek het meesterschap van de ploeg uit Athene te groot. Geen landstitel dus voor Matthias maar wel een zege in de bekerfinale tegen Iraklis.

 

Iran

 • Simon Vandevoorde zal zich waarschijnlijk de aparte sfeer en de speciale mentaliteit in Iran nog lang herinneren. Met Paykan Teheran behaalde hij een vijfde plaats in de competitie. Na winst in de kwartfinale van de PO werd zijn team in de halve finale uitgeschakeld door de latere lndskampioen Sarmayeh.

 

Argentinië

 • Frank Depestele mag terugblikken op een uitstekende passage in Argentinië. Bij zijn aankomst stond Bolivar op een vijfde plaats. Toen hij de patellapees van zijn linkerknie scheurde tijdens het Zuid Amerikaanse clubkampioenschap was dit plaats één geworden. De play-offs moesten toen nog wel gespeeld worden.

Nederland

 • Claudio Gewehr is met talentteam Papendal in de competitie bij de mannen in ere divisie zesde geëindigd met 21 punten behaald in 18 wedstrijden. Bij de vrouwen eindigde Julien Van de Vyver met het talentteam achtste met 16 punten behaald in 18 wedstrijden.

Finland

 • Christophe Achten eindigde met Riasion Loimu in de competitie zevende met 42 pt behaald in 30 wedstrijden. In de PO verloor zijn team drie maal tegen het nummer twee Sampo, één maal met 3-1 en twee maal met 3-2.

Noorwegen

 • Onverwachte finale in de play-offs voor TVN, de ploeg van coach Loes Torfs, die echter in de tiebreak van de beslissende match de titel moest laten aan Förde (15-6).

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / CEV