Britt Herbots: “Eerst Nations Cup en EK-kwalificatie; dan Busto Arsizio”

Yellow Tiger Britt Herbots (°1999) is nog altijd maar 18 lentes jong,  ze is jarig in september. Haar carrière belandt in een nieuwe stroomversnelling. Door haar verrassende overstap van de Franse topclub ASPTT Mulhouse in de Elzas naar Busto Arsizio bij Milaan in de Italiaanse Liga A. In Italië wordt andere Yellow Tiger Kaja Grobelna haar ploegmaat. Maar eerst gaat de volle inzet naar de FIVB Nations Cup en de kwalificatie voor de Europese kampioenschappen. De selecties voor die diverse uitdagingen worden telkens uitgefilterd. Wegens de nood aan een brok zomerrust. Maar de jonge Herbots gaat voor het volle pond.

Je speelde slechts één jaar bij ASPTT Mulhouse. Kan je even terugblikken?

Britt Herbots: “We zijn derde geworden in de Franse Pro A. Béziers werd landskampioen. Niet onaardig. Bekerwinnaar Racing Cannes schakelde ons helaas uit voor de titelfinales. Zo werd Racing met Angie Bland in de rangen Frans vice-kampioen op de finales in Parijs. Voor mij was de Elzas een positieve ervaring. Stel je voor: voor het eerst stond ik op eigen benen in het buitenland. Twee dagen voor mijn vertrek haalde ik mijn rijbewijs. Haha: ik slaagde bij mijn eerste poging.”

Waren de omstandigheden in Frankrijk aangenaam en goed geregeld?

“Zeker, je hoort mij over niets klagen. We speelden de poulefase van de Champions League tegen Rzeszow (Pol), Voléro Zürich (Zwi) en Blaj (Roe). Blaj pakte de Europese vice-titel in de Final 4. Mijn verblijf bij ASPTT – allemaal samen in één grote woonblok – was prima geregeld. Ik vertoefde in goed gezelschap. Ik kon altijd overal terecht. Uiteraard had elke speelster een eigen ruimte met voldoende privacy. Met de auto van de club kon ik snel naar Straatsburg of naar Zürich. Niet dat ik dat vaak deed hoor. Maar Mulhouse heeft geografisch een prachtige ligging: zo dicht bij de Duitse en Zwitserse grens.”

Je bent laaiend enthousiast over je Franse trainster Magali Magail. Waarom?

“Er is een band gegroeid met haar. Ze leek me teleurgesteld door mijn vertrek. Magali is een levende ‘positivo’: ze schenkt haar ploeg enorm veel vertrouwen. Ik heb lang getwijfeld voor haar, maar het Italiaanse plaatje is zo mooi. Ik kon dat niet afslaan. Mijn manager Stefano Barbieri, ex-topper bij Mantova en Montichiari, wist een uitstekende deal af te sluiten. De Amerikaanse Ciara Michel (ex-Busto en ploegmate bij ASPTT) gaf mij positief advies. Met Freya Aelbrecht (ook ex-Busto) heb ik niet gepraat. Maar ik zet dus de stap. Ik denk trouwens dat Aziliz Divoux bij ASPTT ook zal vertrekken. De club heeft nochtans het beste publiek – tussen 2500 en 5000 kijkers – van het land. In Italië kan ik als youngster optrekken met Kaja, dat is heel aangenaam. Ik zal mijn studie bedrijfsmanagement verder zetten via afstandsonderwijs. Eerst spijkerde ik mijn Frans bij. Nu kan ik aan Italiaans beginnen.”

Je hebt dus heel andere doelstellingen dan je zus Jill. Naar verluidt bouwt zij aan een modellencarrière?

“Ja, Jill bewandelt andere paden. Maar ik wil heus doorbreken in het internationale volleybal. Verder uitbouwen wat ik in Mulhouse heb bijgeleerd. Dat ik nu al naar Italië kan, is echt ‘de max’. Ik gun Jill, twee jaar jonger nog, ook zo’n snelle carrière.”

Mama en papa zullen nu vaker het vliegtuig moeten nemen?

“Toch leuk voor hen. Limburg-Mulhouse was 525 km enkel. Ze zijn me meer dan twintig keer komen bezoeken. Nu wordt dat iets moeilijker. Net daarom is Kaja Grobelna als ankerpunt niet onbelangrijk in de nieuwe omgeving.”

Had je in Frankrijk veel contact met de andere Belgen?

“Niet overdreven veel. Uiteraard wel bij de onderlinge confrontaties. Tegen Saint-Raphaël (Liesbet Vindevogel en Karolina Goliat), tegen Nantes (Els Vandesteene), tegen Racing Cannes (Angie Bland) en tegen Valérie Courtois (Paris Saint-Cloud). Dan konden we aardig veel bijpraten.”

Valérie Courtois verlengt haar verblijf in de Franse hoofdstad. Maar ze haakt definitief af bij de Yellow Tigers. Jouw mening?

“Ik heb alle begrip voor die keuze. Ze heeft heel veel verdienste, ze draait ook al erg lang mee. Een goeie job en een relatie vergen ook tijd. Trouwens ook Lise Van Hecke, Freya Aelbrecht en Laura Heyrman gaan vanaf dit seizoen zeer selectief te werk. Geen zomercampagne meer, wel hun engagement, eind augustus voor de EK-kwalificatie.”

Maar eerst ga je zelf op 15 mei van start in de nieuwe FIVB Nations Cup. In de hoogste afdeling. Vijftien interlands op vijf locaties. Drie per land. Te beginnen in China. Tegen het gastland, Zuid-Korea en de Dominicaanse Republiek. Hoe denk je daarover?

“Het is afwachten. Maar het zou schitterend zijn als Belgium zich in de hoogste afdeling handhaaft. Tegen toplanden in de wereld. Met een piepjonge ploeg. De ideale leerschool. De grote kracht van de Yellow Tigers is de aanvoer van nieuw talent. De ‘groten’ zijn er momenteel niet bij. Maar we verdedigen ons met hand en tand. Iedereen zal gedeeld de verantwoordelijkheid opnemen. De Nations Cup biedt voor iedereen een kans om progressie te maken. Zo heb ik al in de veel sterkere Franse Pro A stappen gezet. En de Nations Cup is andermaal een uitdaging om extra vooruit te gaan.”

Na China reizen jullie door naar Japan. Dan keert de ploeg voor het begin van de drieluiken in Servië, Polen en Italië enkele dagen terug naar huis. Volgen er na Japan wellicht enkele wijzigingen?

“Ik vermoed het ja. Dat onder anderen Dominika Strumilo (Dresden), Silke Van Avermaet (Asterix Avo Beveren), passeur Lara Nagels (Oudegem) en libero Anna Valkenborg (Datovoc Tongeren) speelkansen krijgen. Ik sta achter de visie van coach Gert Vande Broek. Via de Nations Cup kunnen de Belgische youngsters een voorsprong verwerven op hun latere tegenstanders in de EK-kwalificatie. Dan spelen we op ons sterkst. Ik wil in de eerste campagne (FIVB) graag in hoogste afdeling blijven, zodat we ons de komende jaren handhaven op topniveau. We oefenden twee keer tegen Turkije. Eindstand 1-1. Ik denk dat we klaar zijn voor veel Nations Cup-weerwerk.” (Lees verder onder de foto.)

Programma: data en aanvangsuren (Belgische tijd)

–        In China (Ningbo): 15 mei om 10u00: België-Zuid-Korea. Op 16 mei om 13u30: China-België. Op 17 mei om 10u00: Dominicaanse Republiek-België.

–        In Japan (Toyota): 22 mei om 08u40: België-Nederland. Op 23 mei om 12u10: Japan-België. Op 24 mei om 08u40: België-USA.

–        In Servië (Kraljevo): 29 mei om 17u00: België-Turkije. Op 30 mei om 20u00: België-Servië. Op 31 mei om 17u00: Rusland-België.

–        In Polen (Bydgoszcz): 5 juni om 16u30: Duitsland-België. Op 6 juni om 17u30: België-Argentinië. Op 7 juni om 20u30: Polen-België.

–        In Italië (Eboli): 12 juni om 17u00: Brazilië-België. Op 13 juni om 20u00: Italië-België. Op 14 juni om 17u00: België-Thailand.

 

De Belgische selectie (14): Britt Herbots, Nathalie Lemmens, Celine Van Gestel, Kaja Grobelna, Iris Vandewiele, Ilka Van de Vyver, Lisa Neyt, Eline Van Sas, Laure Flament, Marlies Janssens, Karoline Goliat, Jodie Guilliams, Manon Stragier en Oriane Moulin.

 

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke