Johan Van Riet en Luc Declercq dromen van beachcompetitie

Met de Brusselse manche in het Terkamerenbos als opener trekt zich dit weekeinde het BK beachvolleybal 2018 op gang. Vele ‘zandstuivers’ hebben zich naarstig voorbereid en kijken reikhalzend uit naar het Belgische circuit. Het seizoen omvat een dozijn ‘events’, met Middelkerke erbij, eentje meer dan in 2017.

 

Twaalf manches staan in de steigers, waarna in augustus de klassieke ‘Masters’ volgen op het strand in Knokke-Heist. “Niemand van de bestaande organisatoren is weggevallen. Integendeel: we krijgen een tweede kustmanche”, zegt een trotse bondsman Johan Van Riet, die als opvolger van Godfried Deloddere zijn zesde seizoen ingaat als voorzitter van de nationale beachcouncil. “2018 is de 26ste editie van het BK. Er is niets gewijzigd aan de formule. Alleen misschien dit: de kwartfinales van de Masters verhuizen van zaterdag naar zondag. Zo hebben we niet vier maar acht ploegen aan het werk op de slotdag van het kampioenschap.”

 

Er zit nog altijd groei in deze aantrekkelijke zomersport”, lacht een tevreden Van Riet. Hij wordt daarin bijgetreden door Luc Declercq, de voorzitter van Sini-Beach Sint-Niklaas. Op enkele jaren tijd is het aantal specifieke beachvolleybalclubs in ons land sterk gegroeid. Van Riet uit het West-Vlaamse Aartrijke kijkt daarvoor naar Oost-Vlaanderen. Met Sini-Beach, Thaleia Aalst en Kinébeach Destelbergen. “West-Vlaanderen heeft nog geen vaste accommodatie. Maar we hebben wel het team ‘Gerolsteiner Kortrijk’ van de gebroeders Lander en Louis Vandecaveye. Brussels Capital en Lizards Lubbeek trekken de kar in Brabant”, aldus Van Riet. “Voor Antwerpen verwijs ik naar Beach10, naar Wilrijk, ook de ‘De Pollepel’ in Duffel en de beachacademie van Liesbeth Van Breedam en Wim Eennaes in Hoevenen (Stabroek). In Limburg nemen Maaseik, Hechtel-Eksel en Wara Genk het voortouw. Het is wel zo dat de diverse beachclubs (nog) niet echt zijn ingebed in de structuren van Volley Vlaanderen.”

 

Dries en Tom als uithangbord

Luc Declercq, voorzitter van Sini-Beach Sint-Niklaas en financieel beheerder van Volley Vlaanderen, pikt in. “Ons land heeft met beachprofs Dries Koekelkoren (29) en Tom van Walle (30) onder de noemers ‘KvW’ en ‘Team Belgium’ een schitterend uithangbord. Dries sloot bij de oprichting van Sini-Beach meteen bij ons aan. Als een van de allereersten. Wijlen mijn echtgenote Annick Strijbol kon Dries en Tom in 2014 samenbrengen. Tom speelde daarvoor een tijd met Ward Coucke, maar ze vonden elkaar dan toch. Een droom ging voor Annick in vervulling. En het ging ook almaar vooruit met de club. Nu hebben we weer een stap gezet. Met Marko Klok, ex-VDK Gent, als vaste beachtrainer in dienst tijdens de zomermaanden.”

Mama Sini-Beach

“De leuze ‘Passion for Beachvolley’ werd vol belichaamd door mijn echtgenote Annick. ‘Den beach’ zoals ze het zelf noemde, was haar droom, haar passie. De spelers en speelsters waren haar ‘beachvolleybalkinderen’, die ze met de beste zorgen ondersteunde. Ze werd door hen beloond met de titel ‘mama Sini-Beach’,” vertelt Luc Declercq. “Op 30 december 2017 sloeg het noodlot echter toe. Tijdens haar werk als thuisverpleegkundige overleed Annick onverwachts. De hulde op de uitvaart en de bloemen waren overweldigend. De steun van de hele volleybalwereld hielp en helpt ons nog altijd om het verlies te dragen. Beachvolleybal zal voor ons nooit meer hetzelfde zijn. Meer dan ooit echter zijn wij gemotiveerd om haar passie samen met onze teams verder te zetten. Ze zal meer dan trots op ons zijn. De manche in Sint-Niklaas draagt trouwens vanaf nu de naam “Memorial Annick Strijbol” als ultiem eerbetoon.”

Over Dries en Tom stelt Luc het volgende: “Ik duim dat het duo de O.S. 2020 haalt, dan zit er wellicht een echt flitsende boost aan te komen. Zij doen nu al alles aan promotie op sportkampen, ze geven clinics en ze doen diverse ‘actes de présence’, zoals op de volleybalbeurs in de Lotto Arena tijdens de bekerfinales. Dries en Tom staan duidelijk centraal in de outdoor-component van de ‘Beleidsfocus Topsport’. De uitdaging voor de federatie bestaat erin om de interesse in het beachvolleybal te capteren om zo haar ledenaantal op te krikken. En om het laagdrempelig sportaanbod nog uit te breiden.”

 

Beachcompetitie bij Volley Vlaanderen

“We trachten het aanbod inderdaad te vergroten”, vult Johan Van Riet aan.” Met toernooien op provinciaal niveau en op het niveau van divisie, waarvan de winnaars het Vlaams kampioenschap spelen. Ze kunnen dan ook even proeven van het BK-circuit. Zoals Luc aanhaalt, is de volgende logische stap een uitgebouwde ‘beachvolleybal-afdeling’ binnen de federatie om zo alle initiatieven te coördineren. Er is zeker werk aan de winkel in de toekomst. Zo moet de federatie ook meer trainers beachvolleybal kunnen opleiden.”

“Ja, de opgerichte “Task Force Beachvolley” binnen Volley Vlaanderen is al een eerste begin”, stelt Declercq. “Inzetten op de basiswerking beachvolley is een prioriteit met onder meer ‘Start2Beachvolley’ als initiatief, naar analogie met ‘Start2Volley’ voor het indoor. Ondertussen heeft Johan Van Riet al een hele weg afgelegd. Met gunstig gevolg. De belangstelling voor het BK en de uitstraling van het circuit stijgen, mede door het familiale karakter en de hoge graad aan ‘fun’. Ik hoop dat we op korte termijn ook BK-manches krijgen in het zuidelijk gedeelte van ons land.”

 

Ruimte voor outsiders

Het uittredende kampioenenteam KvW toert momenteel in Rio (Brazilië) en reist in kort bestek bijna twee keer de wereld rond voor het FIVB-circuit. ‘Virtueel’ zijn ze geplaatst voor Tokio. Maar de echte strijd voor de olympische tickets moet nog losbarsten. Omdat Dries en Tom niet vaak in het land zullen zijn, komen er op het BK veel meer kansen voor outsiders. Dries en Tom zullen wellicht maar drie manches spelen. Genoeg voor deelname aan de Masters, dat wel, ook op basis van hun groot aantal punten in 2017. In het Terkamerenbos nemen Ver Eecke (met vakantie) en Lemmens niet deel. Kristof Hoho en Micha Willems krijgen een wildcard. Andere bekende duo’s zijn o.a. Coucke-Derom, Douwen-Urnaut, Oprins-Blondeel, Frankart-Jadot, Colson-Van Hest, Deroey-Tuerlinckx, Engels-Sinnesael, Bormans-Christiaens, de broers Vandecaveye, Nuijten-Pirali, Steenhouwer-Degrève en Van der Aa-Van Reeth.

Terugkeer Mouha, exit Gielen

“Terkamerenbos lanceert ook 24 vrouwenteams. Heel knap, want in eerste instantie kwamen de inschrijvingen vrij langzaam op gang. Maar we hebben 24 teams in het circuit. Een bewijs dat het dit seizoen dan toch erg goed loopt.”, lacht Kim Lieckens. De ‘leading lady’ van beachvolleybalclub Brussels Capital speelt drie manches met de achtvoudige Belgische kampioene Liesbeth Mouha, die terugkeert na een break en ook in de zaal zal aanzetten bij Datovoc Tongeren. Liesbeth won twee titels met Kristien Van Lierop, twee met Katrien Gielen en vier met Liesbet Van Breedam. “Ik ben eenmaal gek van volley”, aldus de Tongerse. “Zo ben ik gaan trainen met Kim Lieckens, Renée Verhulst en Fien Callens. Ik heb me voorbereid in Duffel, Genk en Lubbeek. Ik speel slechts drie toernooien: Terkamerenbos, Kortrijk en Middelkerke. Met Kim Lieckens. Ik speel zeker geen Masters. Met de rangschikking ben ik niet bezig. Voor andere manches zal Kim zich koppelen aan Stephanie Van Bree.”

Overigens is Nina Coolman er wegens een blessure aan de knie niet bij in het Terkamerenbos. Zo verbindt haar partner Julie De Beule zich aan Stephanie Van Bree. Ander opmerkelijk nieuws: de veelvoudige kampioene Katrien Gielen stopt outdoor, zij heeft het hoofdstuk beachvolley verrassend helemaal afgesloten. “Ja, ik onderneem deze zomer een wereldreis met mijn vriend. Je ziet mij dus niet in het circuit dit jaar. Misschien zelfs nooit meer.”

“En dus wordt het een vrij open en onvoorspelbaar kampioenschap”, stelt Kim Lieckens. Zij dacht vorig seizoen nog aan stoppen. “Maar ik zette ondanks problemen met de knieën toch door. Ik haalde in 2017 tot mijn eigen grote verbazing twee finales en twee halve finales in zeven toernooien. Zodus is het bobijntje nog niet af voor mij. Ik train nu echter veel minder, wegens mijn job in Nederland en wegens ons zoontje. Maar als ik tussen de lijnen stap, wil ik nog altijd winnen. Zo zit ik in elkaar. Ik hoop op goede winstkansen met Liesbeth Mouha en met Stephanie Van Bree. Uiteraard zijn er veel kanshebbers: de nieuwe duo’s Baens-Devos en Van den Vonder-Cools. Natuurlijk ook Vandesteene-Catry en de zussen Ruysschaert of Verhulst-Thielemans. Ik snak graag naar succes met mijn club Brussels Capital in zijn totaliteit. Hopelijk eindigen al onze teams in de manches bij de top 8.”

 

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke

 

 

 

 

Kalender BK beach

–         Zaterdag 12 en zondag 13 mei: manche 1 in het Terkamerenbos Brussel

–         Zaterdag 19 en zondag 20 mei: manche 2 in Hechtel-Eksel (Dennenstraat)

–         Zaterdag 26 en zondag 27 mei: manche 3 op het Sint-Pietersplein in Gent

–         Zaterdag 2 en zondag 3 juni: manche 4 op de Grote Markt in Kortrijk

–         Zaterdag 9 en zondag 10 juni: manche 5 op de Grote Markt in Ieper

–         Zaterdag 23 en zondag 24 juni: manche 6 op de Grote Markt in Sint-Niklaas

–         Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli: manche 7 op Richter 17 in Genk

–         Zaterdag 7 en zondag 8 juli: manche 8 in Sportcomplex Schotte in Aalst

–         Zaterdag 14 en zondag 15 juli: manche 9 in Waalvest in Menen

–         Zaterdag 21 en zondag 22 juli: manche 10 op het Ladeuzeplein in Leuven

–         Zaterdag 28 en zondag 29 juli: manche 11 in Middelkerke

–         Zaterdag 4 en zondag 5 augustus: manche 12 op de Grote Markt in Maaseik

–         Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 augustus: Masters op het Evenementenstrand Zeedijk in Knokke-Heist