‘Beste Belgische’ Kaja Grobelna naar Busto Arsizio

Enkele weken geleden werd Kaja Grobelna op de Proms uitgeroepen tot ‘beste Belgische speelster’ in het buitenland. Maar pas vrijdagavond was ze ‘eindelijk’ opnieuw in het land en deze week traint ze al met de Yellow Tigers in voorbereiding op de FIVB World Nations League tegen de beste ploegen uit de hele wereld.

De 23-jarige Kapellense heeft in Polen een schitterend seizoen achter de rug bij G.B. Lodz, waar ze voor het tweede jaar op rij uitkwam en in de prijzen viel. Maar ze heeft ook nog groot nieuws: “Ik speel volgend seizoen voor de Italiaanse topploeg Busto Arsizio,” straalt ze.

Maar eerst even over het voorbije seizoen en over de prijzen. “Wees maar zeker dat ik de uitverkiezing tot beste Belgische speelster in het buitenland fel waardeerde, want er zijn toch heel wat vrouwen uit ons land die sterk presteerden in verschillende sterke competities. Ik vind het een hele toffe prijs, die me ook deed terugdenken aan de leuke vieringen van de Volley Proms, toen ik nog in België speelde.”

Twee seizoenen met mekaar vergelijken, is niet altijd gemakkelijk. “Tijdens mijn eerste seizoen bij Lodz haalden we de finale van de beker en werden we tweede in de play-offs. Dit seizoen wonnen we de bekerfinale in de derby tegen de andere ploeg uit Lodz, wonnen we de Supercup en eindigden we derde in de play-offs. Misschien lieten we dit seizoen de kans op nog betere prestaties liggen door onverwachte nederlagen tegen minder sterke ploegen. Nu verloren we in de halve finale van de latere kampioen Chemik Police, nadat we nochtans met 3-0 tegen hen konden winnen in de eerste onderlinge wedstrijd, maar nadien verloren we twee keer. Tja, dan moeten we niet meer zeuren dat we niet hoger eindigden.”

Kaja Grobelna weet nu reeds dat zij de Poolse competitie in haar geboorteland een beetje zal missen. “Ik heb immers enorm veel bijgeleerd in Polen, ik voelde me er thuis, maar het werd tijd voor een nieuwe uitdaging en dan is een Italiaanse topploeg als Busto Arsizio een ideale overstap. Ook daar kijk ik naar uit. Want met Lodz speelden we in de Champions League in de ‘poule des doods’ tegen Vakifbank en Galatasaray, twee ploegen die de Final Four haalden. We kregen dus heel veel wedstrijden te verwerken in korte tijd, maar dan wel op een zeer hoog niveau. Spelen tegen de beste speelsters ter wereld is altijd een leerzame ervaring.”

“Op welk gebied ik vooruitgang boekte in de laatste twee jaren? Het werd steeds een zoeken naar goede oplossingen als je uitkomt tegen ploegen met sterke blokkers en goede verdedigers. Dat ik in bijna elke wedstrijd topscoorder van mijn ploeg werd, heeft natuurlijk ook te maken met de rest van ons team. Het voornaamste vond ik dat ik zeer goede play-offs kon spelen als afronding van twee geslaagde jaren.”

Zaterdag maakte ze in Blankenberge voor het eerst kennis met de nieuwe, jonge groep speelsters, die deel uitmaken van de Yellow Tigers. “En ja, ik kende nog (bijna) alle collega-speelsters. Hoe sterk we met deze groep wel zijn, weet ik nog niet, want we moeten nog oefenwedstrijden spelen, o.a. donderdag tegen Turkije. Natuurlijk zullen we trachten het beste te halen uit deze groep. Het grote voordeel van zo veel jonge speelsters is, dat ze allemaal heel gemotiveerd rondlopen. Voor mij is het dan weer een voordeel dat ik veel speelkansen zal krijgen. Ik ben misschien wel één van de speelsters met de meeste ervaring in deze groep, hoewel ik dus nog maar 23 ben. Maar ik leg mezelf helemaal geen druk op. We kennen de doelstelling van deze ploeg: ons kwalificeren voor het EK vanaf augustus en daarom zijn de wedstrijden van de World Nations League een leuke voorbereiding.”

Het volgt voor Kaja allemaal heel kort op mekaar, maar daar zit ze niet mee. “De staff van de Yellow Tigers weet dat ook en houdt daar rekening mee. Vanaf halfweg juni krijgen we dan allemaal bijna een ganse maand om te recupereren.”

Volgens bondscoach Gert Vande Broek zitten er winstkansjes in de vierde week van de World Nations League, toevallig in… Polen. “Ik heb tegen mijn Poolse medespeelsters ook al enkele keren gezegd dat dit een beslissend weekend kan worden, want misschien hebben we inderdaad wel winstkansen tegen Argentinië, Duitsland en/of Polen. Ach, het blijft sport en alles is mogelijk. Misschien ook wel tegen andere ploegen.

Ik kwam vorig seizoen echt met een positief gevoel uit de nationale ploeg, want op het einde had de groep werkelijk wel vooruitgang geboekt. Als dit op individueel vlak en op teamgebied ook deze keer weer kan, dan ben ik heel tevreden over onze zomerse campagne. We moeten week na week stappen kunnen zetten.”

Kaja Grobelna was dit seizoen een pak keren mvp van matchen met haar ploeg. “Ik ben de tel kwijtgeraakt, maar weet je dat mijn broer Igor Grobelny twaalf keer mvp werd bij Unterhaching, de club uit Innsbrück, die in de Bundesliga voor sterke prestaties zorgde. Ik wist dat hij – na twee jaren weinig spelgelegenheid in Polen – zijn kunnen zou tonen als hij daartoe de kans kreeg. En dat deed hij dus ook. Hij werd trouwens opgeroepen in de selectie van de Red Dragons. Ik ben bijzonder trots op hem,” lacht Kaja.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke